USPJEŠAN REZULTAT

Napravite ovo i uvenule hortenzije se ‘vraćaju u život‘ u samo nekoliko sati

 /SHUTTERSTOCK

Hortenzija, višegodišnja biljka divnog zelenog lišća i raskošnih cvjetova različitih boja, od ružičaste, plave, ljubičaste i bijele do crvenkaste, mnogima je prvi izbor za ukrašavanje dvorišta, a može se koristiti i za predivna živa ograda. Mogu se saditi tijekom cijele godine, no najbolje je u proljeće ili jesen kada su vremenski uvjeti manje ekstremni. Cvatu do kraja ljeta, a posebno je zanimljivo što jednostavnom metodom možete promijeniti i boju cvjetova. No, uslijed sušnih perioda i toplinskih valova, njezini prekrasni cvjetovi vrlo brzo mogu uvenuti i posušiti se, posebnice ako su na izravnoj sunčevoj svjetlosti. No, to ne znači da je biljka izgubljena.

Stručnjaci iz male lokalne obiteljske cvjećarnice, smještene u Vaughanu, Ontario, uvjeravaju da se uvenula hortenzija može ‘oživjeti‘ u svega nekoliko sati. Naime, na svojim društvenim mrežama podijelili su savjet s jednostavnom metodom njezina zalijevanja, pojašnjavajući kako nije neuobičajeno da hortenzija, u kratkim pauzama između zalijevanja ili uslijed velikih vrućina, izgleda dehidrirano i beživotno. Istaknuli su kako je riječ o biljci koja zahtijeva vlagu, a mnogi se je pogrešno odmah rješavaju, ne znajući da se "gotovo uvijek mogu vratiti u život".

"Često čujem da mnogi ljudi, čak i kad zalijevaju biljku, ne postižu rezultat ili im treba puno vremena. Pokazat ću vam kako to možete preokrenuti u samo nekoliko sati", navodi stručnjakinja u objavljenom videu. Za primjer je uzela hortenzije posađenu u tegli. Istaknula je kako se u posudi može primijetiti posušena zemlja i korijen biljke te dodala kako takva zrakom zasićena zemlja, ako se zalijeva s vrha, nije u stanju apsorbirati vlagu te će voda jednostavno teći oko osušenih gruda zemlje te iscuriti iz tegle. Umjesto toga, predložila je tehniku uranjanje biljke.

Pripremila je toplu vodu te dodala kako je temperatura katalizator bioloških procesa, što će značajno ubrzati hidrataciju.

"Temperatura vode je vrlo važna; ne smije biti prevruća, ali mora biti podnošljiva za vašu ruku. Vrlo vruća voda može oštetiti isušeno korijenje. Zatim cijeli grm temeljito poprskajte vodom kako biste zaustavili isparavanje vlage s površine lišća", rekla je.

Zagrijavanje korijenja odozdo i zaustavljanje isparavanja odozgo, dodala je, može se postići i stavljanjem hortenzije u hladniju prostoriju, s temperaturom od 5 do 10 °C.

Postavila je i ubrzani ‘time-lapse‘ video koji je pokazao kako se njezina biljka ‘vraća u život‘ u nekoliko sati. Ipak, neki od cvjetova nisu se vratili u život pa je preporučila njihovo uklanjanje kako bi se izbjegle bakterijske i gljivične infekcije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. kolovoz 2024 08:46