San snova

Najkreativnije ideje za stazu u dvorištu: Ne košta puno, a imat ćete vrt kao iz bajke

 KYNNY/GETTY IMAGES

Ako želite bajkovito dvorište, odlučite se za jednu od jednostavnih ideja i napravite stazu koja će u potpunosti promijeniti njegov izgled.

Tijekom proljeća i ljeta, kada je vrijeme za uređenje dvorišta, posebnu pozornost treba posvetiti stazama i opločnicima. Naravno, najvažnije je uništiti korov i ukloniti višak trave s njega, ali pronađite vremena i obnovite popucale, stare opločnike i dijelove staza koji su uništeni. Ako želite urediti ovaj element dvorišta, razmislite o jednoj od sljedećih ideja koje vam mogu pomoći pri uređenju.

image
CHUANGTZUDREAMING/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

1. Vijugava staza

Želite li postići izgled vrta kao iz bajke, odustanite od dosadne staze koja vodi ravno od točke A do točke B i odlučite se za vijugavu stazu. Takva staza će vas natjerati da hodate sporije i uočite više detalja u prirodi.

Međutim, izbjegavajte previše oštrih krivulja i savijenih lukova, pokušajte biti umjereni u tome.

image
NUWATPHOTO/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

2. Kombinirani materijali

Kao i u interijeru, i u dvorištu se smijete igrati različitim materijalima. Postavite tanke drvene oblice ili letvice duž male kamene staze.

image
KYNNY/GETTY IMAGES

Kad koristite drvo, pokušajte ga što bolje zaštititi lakovima i zaštitnim premazima, kako bi duže trajalo i bilo otpornije na vanjske uvjete.

image
NEIRFY/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

3. Pojedinačne ploče

Ako imate dio okućnice koji koristite samo za odmor i uživanje i gdje ne morate prolaziti kada pada kiša, staza od jedne ploče može biti vrlo dobar izbor. Dobro će pristajati uz prostrani travnjak, drvored ili gredicu s cvijećem.

image
TWILIGHTSHOW/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Važno je samo da su ploče u ravnini s travnjakom, kako vam ne bi smetale tijekom košnje.

image
BESPALYI/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

4. Osvijetljena staza

Na tržištu postoji velik broj solarnih žarulja i lampi koje je lako postaviti uzduž bilo koje staze. Odaberite neke od njih prema vlastitom ukusu i postavite ih na jednaku udaljenost (idealno je najviše 50 cm).

image
BESPALYI/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Osvijetljena staza pridonijet će romantičnom ugođaju i ugodnom, večernjem ambijentu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. kolovoz 2024 12:33