DIVLJA LIVADA

Kako uzgojiti predivno cvijeće koje obožava i popularna pjevačica Gwen Stefani?

 VEVO/PLANET/PROFIMEDIA/

Poznata pjevačica Gwen Stefani nedavno je na društvenim mrežama podijelila video s ranča u Oklahomi, gdje živi sa suprugom, country glazbenikom Blakeom Sheltonom, i svojom djecom. Video prikazuje njihovo, naizgled, beskrajno dvorište ispunjeno crvenim, ružičastim i ljubičastim cinijama i dalijama, koje je Gwen ubrala ne bi li ukrasila blagovaonicu.

Moglo se primijetiti kako Gwen uživa šetajući poljem raznobojnog cvijeća, koje bi se moglo opisati i kao divlji cvjetnjak, budući da je u njemu cvijeće pušteno da raste potpuno prirodno i slobodno, ali istodobno ne djeljuje neuredno. To je ujedno i sve veći trend u uređenju okućnica. Naime, njegovanjem divljeg travnjka ili livade ostvaruju se brojne koristi za prirodu, ali i za ljude koji taj prostor koriste. Takve livade, među ostalim, privlače oprašivače i divlje životinje poput njihovih prirodnih staništa.

Potaknut ovim videom, stručnjak za vrtlarstvo Tony O‘Neill podijelio je i nekoliko vrtlarskih savjeta o uzgoju cinija i dalija. Prema njegovim riječima, za cinije i dalije se lako brinuti ukoliko se prate određene upute, a za njihov uzgoj nije potreban prostor veličine Gwenovog dvorišta.

"Cinije su jednogodišnje biljke koje vole sunce, a uspijevaju u dobro dreniranom tlu. Dajte im dovoljno sunčeve svjetlosti za zdrav i obilan rast te održavajte redovit raspored zalijevanja. Ipak, pazite da ne pretjerate s vodom jer su osjetljive na plijesan", rekao je O‘Neill.

Što se tiče dalija, dodao je kako te trajnice također vole sunčana mjesta, ali u toplijim klimama preferiraju malu popodnevnu hladovinu.

"Obogatite svoje tlo kompostom prije sadnje i osigurajte im gnojiva s niskim sadržajem dušika kako biste potaknuli snažno cvjetanje", rekao je O‘Neill, dodajući kako je poželjan i oprez, budući da i puževi vole ove cvjetne ljepotice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 00:27