TRIKOVI

Kako učiniti da umjetne biljke izgledaju u potpunosti realistično?

 BERISLAVA PICEK/CROPIX
Ako ste od onih koji nemaju vremena brinuti o zelenim kućnim ljubimcima, a volite ih imati u svojem domu, ovo je tema za vas.

Iako smo veliki ljubitelji biljaka, nekad nam životni uvjeti jednostavno ne dopuštaju da uživamo u njihovoj ljepoti. Možda je razlog tome tempo života i pomanjkanje vremena, nemogućnost da se osiguraju potrebni uvjeti za njihov rast zbog manjka svjetla, kućni ljubimci i znatiželjna mala djeca, ali i neznanje o uzgoju, koje može završiti katastrofalno. Ako se vidite u navedenom, tada je za vas jedina opcija kako ozeleniti životni prostor - umjetna biljka.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Iako na samu pomisao ovakvih biljaka pred očima imate plastiku koja se na kilometre udaljenosti može prepoznati kao plastika, postoji nekoliko načina na koje ih možete učiniti da izgledaju gotovo identičnim živim biljkama. Kad kupujete umjetne biljke, najvažnije je obratiti pozornost na realistično lišće. Ne brinite ako su biljke umetnute u pjenu ili samo zalijepljene u poprilično lošu posudu, to su stvari koje možete promijeniti lako. Ponekad će vaše umjetne biljke imati čudne komade plastike i niti vrućeg ljepila po listovima. Prvi koraci su uklanjanje svega što narušava njihov izgled. Ako su listovi savršeno zeleni, možete dodati malo bijelog praha iz suhog šampona. Raspršite malo suhog šampona iznad biljke i pustite da padne na lišće. Ako se brinete da će suhi šampon napraviti nered, prije špricanja ispod biljke postavite tkaninu za zaštitu.Ponekad je sve što je umjetnoj biljci potrebno, malo je razbarušiti. Ako su sve stabljike skupljene, odvojite ih. Imajte na umu da su i žive biljke rijetko simetrične. Kako bi umjetna biljka izgledala realističnije kad raširite lišće, dopustite da oblik bude nesavršen.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Drugi korak je zemlju u tegli ispod biljke učiniti realističnom. Za izradu lažne zemlje trebat će vam:

• mljevena kava

• ljepilo za drvo

• posuda i vilica ili štapić za miješanje

• zaštitne rukavice

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Što se tiče kave, potrebna vam je mljevena, a ne instant. Svaka vrsta mljevene kave bit će dobra za izradu, a ista stvar je i s ljepilom za drvo. Uzmite u obzir da će zbog lijepila ovu smjesu biti vrlo teško ukloniti iz posude u kojoj ćete je miješati, zato radije koristite plastične posude u kojima dolaze pri kupnji hrane.

Ovako pripremljena lažna zemlja postavlja se vrlo brzo. Zato provjerite jeste li pripremili sve za njezino postavljanje oko biljke čim je premještate. U posudi pomiješajte nekoliko žlica kave i oko 100 ml ljepila. Nemojte pretjerivati s količinom kave, da biste dobili željenu boju zemlje. U početku će smjesa biti boje mliječne čokolade, a kako se ljepilo bude sušilo, smjesa će postajati sve tamnija. Smjesu postupno nanosite na površinu oko biljke u posudi koristeći se štapićem ili najbolje rukama koje ste zaštitili rukavicama. Odmah očistite sve nakupine smjese koju ste slučajno nanijeli na rub tegle ili na biljku.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Kad se osuši, smjesa će se vrlo teško moći ukloniti s neželjene površine. Jednom kad se ljepilo osuši, ova će smjesa poprimiti izgled prave zemlje koja ujedno miriše i na svježe kuhanu kavu. Ako vam taj miris nije omiljen, budite bez brige, nestat će otprilike za tjedan. Možete imati najljepšu, najrealističniju umjetnu biljku, a ona će i dalje izgledati umjetno ako je ne stilizirate kako treba. Većina umjetnih biljaka dolazi u jeftinoj plastičnoj posudi, zato ne zaboravite odabrati posudu koja odgovara vašem stilu!

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Sada kada bacite pogled na vaše umjetne biljke, one će izgledati puno realističnije nego prije. I ne zaboravite, prave ili one umjetne, biljke skupljaju prašinu i moraju se čistiti, jer sav vaš trud da umjetno izgleda kao pravo, past će u vodu ako se paučina nakuplja na vašim biljkama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. srpanj 2024 06:14