UOČI DANA MRTVIH

Kako odabrati i njegovati krizanteme da traju što dulje

 /SHUTTERSTOCK
Ovo je biljka koju najčešće nosimo na groblje u tegli, a ako pravilno brinete o njoj može trajati više od deset godina

Bliži se Dan mrtvih, kad tradicionalno posjećujemo groblja i odajemo počast našim najdražima koji više nisu među nama. Jedna od najčešćih biljaka u tegli koje u takvim slučajevima nosimo na groblje je krizantema, koju još zovu i jesenska ruža. Jeste li znali da krizantema, ako se dobro njeguje, može trajati deset pa čak i više godina?

image
/SHUTTERSTOCK

Jedan od preduvjeta je da odaberete kvalitetnu biljku, bilo da je kupujete u rasadniku i ili supermarketu. Ako vidite bilo kakve promjene na cvjetovima ili lišću, nemojte je kupovati, možda je bolesna. Zdrava krizantema ima lijepo razvijen okrugli grm, a cvjetovi i lišće nisu nimalo uveli.

Jedan od znakova da biljka nije dobro tretirana je kad primijetite da joj korijenje viri iz rupica plastične tegle. U tom slučaju, najvjerojatnije je da nije redovito i kvalitetno prihranjivana niti zalijevana. Korijenje je izašlo vani tražeći dodatnu hranu i vodu. Ako je još pritom bila skladištena negdje na zemljanom tlu, lako je mogla navući razne štetnike.

image
/SHUTTERSTOCK

Nakon što ste vašu krizantemu odnijeli na groblje, ona će neko vrijeme cvasti, a kad se cvjetovi osuše, skratite grane za pet do 10 centimetara kako biste osigurali bujnije grananje i više pupoljaka iduće godine. Ako živite u hladnijim područjima, gdje se noću temperature spuštaju debelo ispod nule, ne ostavljajte je na groblju kako se ne bi smrznula. Možete je odnijeti doma i staviti u negrijanu prostoriju poput hodnika u zgradi ili zimskog vrta. Tek povremeno je zalijte, a na proljeće, kad propupa, možete je posaditi na otvorenom ili presaditi u drugu teglu. Ako je sadite vani, neka bude na sunčanom mjestu, a u rupe u koje ćete je staviti na dno dodajte sloj šljunka za bolju drenažu te prihranite organskim gnojivom. U toplijim područjima nakon skraćivanja grana možete svoju krizantemu posaditi na mjesto koje ste joj odredili. Ako primijetite da joj se listovi suše i opadaju, ne brinite - biljka treba zimski odmor. Na proljeće, čim dođe toplije vrijeme, ponovno će propupati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. travanj 2024 13:45