BEZ ALATA NEMA ZANATA

Kako odabrati i čuvati vrtni alat

 

Stara izreka kaže - bez alata nema zanata, a vrijedi i za vrtlarski alat koji je temelj svakog vrta bez obzira na to o kojem je tipu vrta riječ, konvencionalnom ili ekološkom. S pravim i kvalitetnim alatom uloženi trud i vrijeme u održavanje vrta brzo će se isplatiti, a tupe škare proizvest će samo frustraciju i počupane grane. Ulaganje u vrtni alat nužno je ako se bavimo vrtom tijekom godine, no to ne znači da je potrebno nabaviti cijelu zbirku alata, već odabrati najpogodniji za određene potrebe, što će na kraju dati i najbolje rezultate.

Pri odabiru alata najvažnije je znati za koju je namjenu kako ne biste proveli puste sate pogrbljeni nad gredicom s pogrešnom motikom u ruci i napravili više štete nego koristi.

Naravno, pri kupnji novog alata treba razmotriti i koliko će se često upotrebljavati jer ako će se vrtne škare koristiti jednom godišnje za proljetno ili jesensko orezivanje, nešto jeftinije škare bit će sasvim dovoljne. Pravilan odabir alata bitan je jer ako je alat pretežak, teško će se njime raditi, a ako je prekratak, zbog lošeg držanja pojavit će se bolovi u leđima.

Na što treba obratiti pozornost pri kupnji alata
1. odabir alata koji točno odgovara svrsi u vrtu
2. izabrati što kvalitetniji alat za učestalu upotrebu
3. da je udoban i lagan za korištenje

Čuvanje alata
1. Nemojte ostaviti alat da trune vani na kiši. Brže će propadati pa će i rad u vrtu biti otežan.
2. Alat se treba održavati u dobrom stanju i uredno čuvati od vremenskih neprilika.
3. Drveni dijelovi mogu se čistiti pijeskom ili nauljiti lanenim uljem.
4. Metalni dijelovi čiste se metalnom četkom i dobro naoštre.

Odabir alata
Koji ćemo alat izabrati za uređenje vrta ovisi o tipu vrtnog prostora za koji je namijenjen. Ako je riječ o povrtnjaku, onda će vam najviše biti potreban alat za kopanje i rahljenje zemlje, dok se kod potpuno oblikovanog vrta više bavimo površinskim uređenjem tla.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. rujan 2024 23:23