u samo 4 koraka

Kako napraviti začinski prah od luka koji će savršeno upotpuniti jela s roštilja?

 Darko Tomas/Cropix

Domaći luk u prahu jednostavan je za napraviti, a nevjerojatno je svjež, ukusan i punog okusa. Sladak, zeljast i svestran, dodaje savršeni okus širokom izboru jela i recepata. Najbolje se slaže s jelima s roštilja, zato je sada pravo vrijeme da isprobate ovu deliciju.

image

Potreban materijal: luk, dehidrator, sjeckalica i staklenka. Za ovu deliciju možete koristiti sve vrste luka - žuti, crveni, roza, mladi…

Darko Tomas/Cropix
image

Korak 1: Luk očistite i narežite na tanke jednake ploške debljine 3 do 4 mm.

Darko Tomas/Cropix
image

Korak 2: Luk sušimo u tankom sloju na temperaturi do 50 stupnjeva. Više temperature smanjit će nutritivne vrijednosti hrane koja se suši. Prije nego što luk izvadite iz dehidratora, provjerite je li potpuno suh. Tanke šnite trebale bi puknuti, a ne biti savitljive.

Darko Tomas/Cropix
image

Korak 3: Sad je vrijeme da sameljete hrskave komadiće luka u prah. To možete učiniti u blenderu ili mlincu za kavu. Meljite dok se svi komadići ne razlome. Kako biste pojačali aromu, možete dodati sušeni list celera ili korijandera.

Darko Tomas/Cropix
image

Korak 4: Na kraju prebacite gotovi prah u hermetički zatvorenu staklenu posudu. Ovakav pripravak trajat će do godinu dana, ali vjerujte, nestat će s prvom pripremom roštilja.

Darko Tomas/Cropix

TIP&TRICK: Jeste li znali da držanje komadića citrusa u ustima dok sjeckate luk pomaže smanjiti suze?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. lipanj 2024 07:46