ZAŠTITA I GNOJIVO

Jeste li ikad čuli da netko prska kravlje mlijeko po biljkama? Kad čujete razlog, i vi ćete to htjeti napraviti

Ilustracija

 /SHUTTERSTOCK

Čaša mlijeka za bebu, čaša mlijeka za macu i čaša mlijeka za - biljke! Jeste li znali da je mlijeko vrlo korisno u vrtu? Da, može se koristiti kao sredstvo za zaštitu i gnojidbu raznog bilja!

Naime, mlijeko sadrži hranjive tvari koje biljkama omogućuju normalan rast i poboljšavaju njihov imunitet, kao što su kalij, kalcij, sumpor, fosfor, magnezij, bakar, željezo... A budući da sadrži i mliječni šećer, odnosno laktozu, koju kukci ne mogu probaviti, štiti vanjsko i sobno bilje od štetnika.

Za zaštitu biljaka najčešće se, piše Kreni zdravo, koristi kravlje mlijeko, i to kao sredstvo zaštite od patogenih mikroorganizama, kao sredstvo protiv insekata, kao prirodno gnojivo i biostimulator. Mlijeko bi trebalo biti sirovo, termički neobrađeno.

Biljke se tretira prskanjem, nakon čega se na površini stvara tanki film koji štiti biljke od prodora patogenih mikroorganizama. Zbog visoke koncentracije kalija mlijeko je izvrsno za zaštitu povrća tijekom cvatnje, posebice za zaštitu rajčice ili paprike.

Mliječna otopina za zaštitu biljaka priprema se tako da se mlijeko razrijedi s vodom u omjeru 1:10. Za prskanje vam može poslužiti čista bočica s raspršivačem, a otopina je još učinkovitija ako mu se doda malo sode bikarbone koja će posebno dobro zaštititi krumpir od krumpirove zlatice. Važno je napomenuti da se mlijeko u čistom obliku ne smije koristiti u preventivne svrhe za biljke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. lipanj 2024 14:36