Korištenje bilja i začina bilo je nevjerojatno važno kroz povijest. Mnogi su bili slavljeni zbog svojih ljekovitih svojstava, puno prije upotrebe u kulinarstvu. Moderna znanost sada je pokazala da mnogi od njih doista imaju izvanredne zdravstvene dobrobiti, piše Healthline.
Evo 10 najzdravijih biljaka i začina na svijetu, potkrijepljenih istraživanjima.
1. Cimet snižava razinu šećera u krvi i ima snažno antidijabetičko djelovanje
Cimet je popularan začin, nalazi se u raznim receptima i pekarskim proizvodima. Sadrži spoj koji se zove cinamaldehid, koji je odgovoran za ljekovita svojstva cimeta. Cimet ima snažno antioksidativno djelovanje, pomaže u borbi protiv upala i pokazalo se da snižava kolesterol i trigliceride u krvi. Ali ono u čemu cimet zaista blista jest njegov učinak na razinu šećera u krvi. Cimet može sniziti šećer u krvi na nekoliko načina, uključujući usporavanje razgradnje ugljikohidrata u probavnom traktu i poboljšanje osjetljivosti na inzulin. Studije su pokazale da cimet može sniziti šećer u krvi za 10-29% kod dijabetičara, što je značajan iznos. Učinkovita doza je obično 0,5-2 žličice cimeta dnevno ili 1-6 grama.
2. Kadulja može poboljšati rad mozga i pamćenje
Kadulja je dobila ime od latinske riječi Salvere, što znači "spasiti". Imala je snažnu reputaciju zbog svojih ljekovitih svojstava tijekom srednjeg vijeka, a čak se koristila i za sprječavanje kuge.
Trenutna istraživanja pokazuju da bi kadulja mogla poboljšati rad mozga i pamćenje, osobito kod osoba s Alzheimerovom bolešću. Ovu bolest prati pad razine acetilkolina, kemijskog glasnika u mozgu. Kadulja inhibira razgradnju acetilkolina.
U 4-mjesečnoj studiji na 42 osobe s blagom do umjerenom Alzheimerovom bolešću pokazalo se da ekstrakt kadulje značajno poboljšava rad mozga. Druge su studije također pokazale da kadulja može poboljšati funkciju pamćenja kod zdravih ljudi, i mladih i starih.
3. Metvica ublažava bol u trbuhu i može smanjiti mučninu
Metvica ima dugu povijest korištenja u narodnoj medicini i aromaterapiji. Kao i kod mnogih biljaka, uljna komponenta sadrži tvari odgovorne za djelovanje na zdravlje. Mnoga su istraživanja pokazala da ulje metvice može poboljšati kontrolu boli kod sindroma iritabilnog crijeva.
Čini se da djeluje opuštajući glatke mišiće u debelom crijevu, što ublažava bol tijekom pražnjenja crijeva. Također pomaže u smanjenju nadutosti trbuha, što je uobičajeni probavni simptom.
Postoje i neka istraživanja koja pokazuju da metvica u aromaterapiji može pomoći u borbi protiv mučnine.
U studiji na više od 1100 trudnica, aromaterapija metvicom uzrokovala je značajno smanjenje mučnine. Također se pokazalo da smanjuje mučninu nakon operacije i poroda carskim rezom.
4. Kurkuma sadrži kurkumin, tvar sa snažnim protuupalnim učincima
Kurkuma sadrži nekoliko spojeva s ljekovitim svojstvima, od kojih je najvažniji kurkumin. On je izuzetno snažan antioksidans, pomaže u borbi protiv oksidativnog oštećenja i potiče vlastite antioksidativne enzime u tijelu.
Ovo je važno jer se vjeruje da je oksidativno oštećenje jedan od ključnih mehanizama iza starenja i mnogih bolesti.
Kurkumin je također snažno protuupalno sredstvo, do te mjere da je djelotvoran kao neki protuupalni lijekovi. S obzirom na to da dugotrajna upala niske razine igra glavnu ulogu u gotovo svakoj kroničnoj zapadnjačkoj bolesti, nije iznenađujuće vidjeti da je kurkumin povezan s nizom zdravstvenih prednosti.
Studije sugeriraju da može poboljšati rad mozga, boriti se protiv Alzheimerove bolesti, smanjiti rizik od bolesti srca i raka te ublažiti artritis.
5. Sveti bosiljak pomaže u borbi protiv infekcija i jača imunitet
Ne smije se miješati s običnim ili tajlandskim bosiljkom, sveti bosiljak se u Indiji smatra svetom biljkom. Studije pokazuju da sveti bosiljak može spriječiti rast niza bakterija. Jedna mala studija također je otkrila da može pojačati funkciju imunološkog sustava povećanjem određenih imunoloških stanica u krvi.
Sveti bosiljak također se povezuje sa smanjenom razinom šećera u krvi prije i poslije jela, kao i s liječenjem tjeskobe i depresije povezane s tjeskobom. Međutim, te su studije bile prilično male i potrebno je više istraživanja prije nego što se mogu dati bilo kakve preporuke.
6. Kajenska paprika sadrži kapsaicin, koji pomaže u smanjenju apetita i može imati svojstva protiv raka
Kajenski papar dolazi od vrste čili papričice koja se koristi za pripremu ljutih jela. Aktivni sastojak u njemu zove se kapsaicin, koji je u mnogim studijama pokazao da smanjuje apetit i povećava sagorijevanje masti. Iz tog je razloga čest sastojak mnogih komercijalnih dodataka prehrani za mršavljenje.
Jedna je studija otkrila da dodavanje 1 grama crvene paprike u obroke smanjuje apetit i povećava sagorijevanje masti kod ljudi koji redovito ne jedu paprike. Međutim, nije bilo učinka kod ljudi koji su bili navikli jesti začinjenu hranu, što ukazuje da se tolerancija na učinke može izgraditi.
Neke studije na životinjama također su otkrile da se kapsaicin bori protiv određenih oblika raka, uključujući rak pluća, jetre i prostate. Naravno, ovi uočeni učinci protiv raka daleko su od toga da su dokazani kod ljudi, stoga sve ovo uzmite s rezervom.
7. Đumbir može liječiti mučninu i ima protuupalna svojstva
Đumbir je popularan začin koji se koristi u nekoliko oblika alternativne medicine. Studije su dosljedno pokazale da 1 gram ili više đumbira može uspješno liječiti mučninu. To uključuje jutarnju mučninu, onu uzrokovanu kemoterapijom i morskom bolešću.
Čini se da đumbir također ima jaka protuupalna svojstva i može pomoći u kontroli boli. Jedna studija na osobama s rizikom od raka debelog crijeva otkrila je da 2 grama ekstrakta đumbira dnevno smanjuju markere upale debelog crijeva na isti način kao i aspirin.
Druga su istraživanja otkrila da mješavina đumbira, cimeta, mastike i sezamova ulja smanjuje bol i ukočenost kod osoba s osteoartritisom. Imao je sličnu učinkovitost kao liječenje aspirinom ili ibuprofenom.
8. Piskavica poboljšava kontrolu šećera u krvi
Piskavica se često koristila u Ayurvedi, posebno za poboljšanje libida i muškosti. Dok njezini učinci na razinu testosterona nisu uvjerljivi, čini se da piskavica ima blagotvorne učinke na šećer u krvi.
Sadrži biljni protein 4-hidroksiizoleucin, koji može poboljšati funkciju hormona inzulina. Mnoga istraživanja na ljudima pokazala su da najmanje 1 gram ekstrakta piskavice dnevno može sniziti razinu šećera u krvi, osobito kod dijabetičara.
9. Ružmarin može spriječiti alergije i začepljenost nosa
Aktivni sastojak ružmarina zove se ružmarinska kiselina. Dokazano je da ova tvar suzbija alergijske reakcije i začepljenost nosa.
U studiji s 29 osoba pokazalo se da doze ružmarinske kiseline od 50 i 200 mg suzbijaju simptome alergije.
10. Češnjak se može boriti protiv bolesti i poboljšati zdravlje srca
Kroz drevnu povijest, glavna upotreba češnjaka bila je zbog njegovih ljekovitih svojstava. Sada znamo da je većina ovih učinaka na zdravlje posljedica spoja zvanog alicin, koji je također odgovoran za poseban miris češnjaka. Češnjak je dobro poznat u borbi protiv bolesti, uključujući običnu prehladu. Ako ste često prehlađeni, dodavanje više češnjaka vašoj prehrani moglo bi biti od nevjerojatne pomoći. Postoje i uvjerljivi dokazi o blagotvornim učincima na zdravlje srca.
Za one s visokim kolesterolom, čini se da češnjak smanjuje ukupni i/ili LDL kolesterol za oko 10-15%. Studije na ljudima također su otkrile da češnjak uzrokuje značajno smanjenje krvnog tlaka kod ljudi s visokim krvnim tlakom.
U jednoj studiji bio je jednako učinkovit kao lijek za snižavanje krvnog tlaka.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....