Unikatni predmeti

Elegantna i suptilna keramika inspirirana prirodom umjetnice Natalije Klarice

 Berislava Picek/Cropix
Projektima se posvećuje ovisno o godišnjem dobu. Zimi više oslikava kuglice za bor, a ljeti prevladavaju morske teme

Ideju za svoju kolekciju naziva “meditacijom protiv korone”, umjetnica Natalija Klarica dobila je tijekom lockdowna. Ističe kako joj je to razdoblje dalo više vremena za kreativnost, stvaranje i istraživanje. Otkrila nam je i čime se trenutačno bavi - radi na novom servisu za jelo

Keramika domaćih kreativaca i umjetnika već je dugo nešto što nas oduševljava. Svaki put kad naiđemo na nekog novog, iznova se začudimo kako je svaki umjetnik jedinstven i prepun svježih ideja. Ništa drugačije nije bilo ni kada smo vidjeli novu kolekciju keramike umjetnice Natalije Klarice. Iako je poznatija po svojoj keramici s realističnim motivima riba, njezina kolekcija s botaničkim motivima osvaja elegancijom, suptilnošću i bezvremenskom estetikom.

image
Berislava Picek/Cropix

Projektima se posvećuje ovisno o godišnjem dobu. Zimi više oslikava kuglice za bor, a ljeti prevladavaju morske teme. Upravo su tanjuri i šalice s realističnim motivima riba njezini prepoznatljivi radovi. Setovi posuđa koje izrađuje uvijek se razlikuju, ali većina ih je vezana za biljni i životinjski svijet

image
Berislava Picek/Cropix

- Keramikom sam se počela baviti nakon završene Akademije likovnih umjetnosti. Prvo je to bio samo hobi, a s vremenom sam se tome potpuno posvetila i živim od tog posla već 23 godine - kaže Natalija koja inspiraciju za svoj rad pronalazi u prirodi.

- Obožavam šetati i fotografirati, to me i opušta i motivira i ispunjava. Često šetam po nasipu i promatram bilje, a posebno me fasciniraju trave. Ideju za ovu kolekciju dobila sam kad je počela pandemija i lockdown. Ubrala sam trave ispred ateljea i kistom precizno izvlačila travku po travku na keramičkoj pločici. Nazvala sam ih “meditacijom protiv korone”. U međuvremenu se ta početna ideja razvila u nešto drugo, pa treće... - kaže umjetnica čiji setovi posuđa i drugih keramičkih predmeta nipošto nisu uvijek jednaki.

image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix

- Motivima se posvećujem ovisno o godišnjem dobu. U ljetnoj sezoni radim na morskim temama kao što su keramičke ribice i ribama oslikani tanjuri, a zimi oslikavam kuglice za bor i slično - kaže i priznaje kako voli slobodu u stvaranju.

image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix

- Najviše me usrećuje kad se mogu posvetiti eksperimentiranju i istraživanju novih formi. Trenutačno radim na novom servisu za jelo. Prve tanjure i šalice upotrebljavam u svojoj kuhinji i testiram ih po kvaliteti: funkcionalnoj i vizualnoj. Ako sam zadovoljna, krećem dalje u realizaciju - pojašnjava Natalija Klarica i kaže kako je ovo vrijeme donijelo i nešto dobro.

image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix

- Sad u doba pandemije imam više vremena za kreativni rad i stvaranje, nešto što mi je nedostajalo u prijašnjoj rutini koja ne ostavlja vremena za istraživanje - zaključila je Natalija Klarica, a mi vas pozivamo da posjetite njezin inspirativni Instagram profil @natalijaklarica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. svibanj 2024 20:26