Kraljica zdravlja

Darkersko povrće koje ojačava imunitet i daje tijelu baš što treba. Da, to je ta hrana s dušom

 Max Nayman/Unsplash
Cikla je povrće koje će vas grijati u hladnim danima. Bogato je vitaminom B, željezom, manganom, jodom, bakrom...

Gastro novinarka Mateja Domitrović Sabo pokazuje vam koja jednostavna, a jako fina jela možete spremiti od cikle. To pomalo neugledno, mračno povrće ojačava imunitet, a zbog svojih zagrijavajućih svojstva idealna je hrana tijekom zimskih mjeseci.

CIKLA

Riječ je o dvogodišnjoj biljci s korijenom krvavocrvene boje i mesnatim debelim listovima. Ovo povrće bogato je esencijalnim hranjivim tvarima, poput vitamina B, željeza, mangana, selena, joda, fosfora, bakra, magnezija i kalija. Cikla je niskokalorična i lako probavljiva namirnica, a svoju specifičnu tamnu boju duguje crvenim pigmentima betacijaninima.

image
Berislava Picek/CROPIX

Što se mene tiče, sva jesenska i zimska hrana spada u onaj pravi comfort food, hranu za dušu, hranu koja vraća u djetinjstvo i uz koju se čovjek osjeća dobro. Slike i mirisi koje nosim sa sobom iz tih prošlih vremena uglavnom su vezani uz kuću moje bake, žene koja je poput moje mame kuhala svaki dan, koja je sadila i obrađivala vrt, uzgajala svinje i kokoši, koja nije imala nikakve strojeve ni pomagala u kući pa je i veš cijeli život prala na ruke odbijajući da joj se kupi perilica. Nikad se nije žalila i nikad joj ništa nije bilo teško. Sve je to njoj i većini žena u to doba bilo posve normalno.

image
Max Nayman/Unsplash

Zato ne mogu zaboraviti njezinu kuhinju, pogotovo sada, u kasnu jesen i zimu, peć na drva na kojoj se kuhalo i koja je grijala prostor u kojemu se provodio veći dio dana i večeri. Baku koja “lupa” žgance od pravog bijelog kukuruza i prelijeva ih vrhnjem prženim na maslacu ili špekom pečenim na svinjskoj masti. Ne mogu zaboraviti ni pečene pole i kuhane krumpire koje smo vruće jeli mažući na njih maslac koji bi se razlijevao po krumpiru i mojim prstima, pa lonac pun zelja i suhog mesa, kokošju juhu, variva, domaći kruh, pečene i kuhane kestene i pečenu buču koja je na stolu bila kao popodnevna užina umjesto kolača.

image
Berislava Picek/CROPIX

Da, to je ta hrana s dušom, neprocjenjiva. Jednako tako i danas vidim idealnu jesensku i zimsku trpezu na kojoj kod mene prevladavaju manje-više iste namirnice s kojima sam odrasla; zelje, krumpir, grah, kelj, bundeva, kesteni, žitarice i korjenasto povrće, osobito cikla. Meso nije nužno, no nije ni na odmet sve dok je puna tatina pušnica. Hranu za svaki dan kuham jednako tako, bez ikakvih kerefeka i takva me i danas najviše usrećuje. Sve su to jela koja u ovo doba godine zahtijevaju duga krčkanja, bilo u loncu na štednjaku ili u pećnici, jela i namirnice koje zagrijavaju organizam, što nam sasvim prirodno u kasnu jesen i zimu treba.

image
Milada Vigerova/Unsplash

Osim mnogih začina koji imaju svojstvo zagrijavanja, ja biram i ciklu, to pomalo neugledno, mračno, darkersko povrće koje ojačava imunitet i svojim zagrijavajućim svojstvima daje našem tijelu baš ono što nam sada treba. Korijen cikle okrugao je ili duguljast, odnosno cilindričan, dobra je svaka, a najbolja je ona sirova, pa pečena i kuhana.

image
Emma Jane Hobden/Unsplash

Kuhana je na trećem mjestu jer, kao i ona ukiseljena, zadržava najmanje svojih nutritivnih, ali i ljekovitih svojstava. To ne znači da ih gubi, prisutni su, ali u manjoj mjeri.

image
Melissa Zikos/Unsplash

Sok od cikle pojačan narančom, jabukom i đumbirom energetska je bomba koja djeluje poput nekog čarobnog napitka.

image

Cikla u kombinaciji s češljakom djeluje protuupalno, a sok pojačan narančom, jabukom i đumbirom energetska je bomba

Monika Grabkowska/ Unsplash

Nadalje, izvrsna je pečena s češnjakom, što ih čini protuupalnim duom koji je uvijek bolji izbor od bilo čega kupljenog u ljekarni. Ciklu možete dodati u variva, povrtna ili mesna, pripremiti ju na salatu u kombinaciji s nekim zelenjem, žitaricama i jačim sirevima poput gorgonzole, fete ili prevelog sira. Obilato sve pospite sjemenkama, a s uljima se igrajte, paše si i s maslinovim i bučinim i sezamovim, kao i s acetom balsamicom, kvasinom ili rižinim octom.

image
Berislava Picek/CROPIX

Ribajte ju sirovu na salatu i s mrkvom, repom i korabom. Ja sam se za ovaj editorijal odlučila za moju verziju slavnog ukrajinskog boršča, moćnog jela koje se kuha u velikom loncu i koje je poput mnogih jela na žlicu još bolje drugi dan.

image
Jana Knorr/Unsplash

Servira se s kiselim vrhnjem, dosta kopra i peršina, i kruhom namazanim uljem s češnjakom. Htjela sam i nešto prženo, hrskavo, na pamet su mi pali švicarski rošti od krumpira kojima sam ovaj put dodala svježu ribanu ciklu.

image
Federica Gioia/Unsplash

U roku 15 minuta, uključujući i ribanje, na stolu su bili vrući popečci koji se mogu umakati u bilo koji umak. Ja glasam za neki pikantni, no mogu se poslužiti uz, na primjer, kupus dinstan na maslinjaku s lukom uz dodatak dosta papra i malo kumina. I ne zaboravite na desert jer cikla je odlična u kolačima, pogotovo onima u kombinaciji s čokoladom. Moja baka bi se vjerojatno križala na tu pomisao, ali, poput mrkve, i cikla dobro prolazi kao šećer na kraju obroka.

image
Berislava Picek/CROPIX

NA ŽLICU

Iako neka jela u ovo doba godine zahtijevaju duga krčkanja, bilo u loncu na štednjaku, trud se isplati. Cikla se može dodavati u variva, povrtna ili mesna, a rezultat je moćno jelo koje se kuha u velikom loncu i koje je poput mnogih jela na žlicu još bolje drugi dan

image
Berislava Picek/CROPIX

SALATE

Slaže se sa zelenjem, žitaricama i jačim sirevima poput gorgonzole, fete ili prevelog sira. Obilato sve pospite sjemenkama i uljem. Cikli odgovara i maslinovo i bučino i sezamovo, kao i aceto balsamico, kvasina ili rižin ocat. Sirova je odlična naribana uz mrkvu, repu i korabu

SALATA S CIKLOM, FETA SIROM I INĆUNIMA

Pečena ili kuhana cikla • feta sir • masline • slani inćuni • mladi luk • bilo koja lisnata salata; rikula, matovilac, potočarka, zelena • sezam • suncokretove sjemenke • aceto balsamico • maslinovo ulje • sol • papar

Ciklu i luk narežite, povrće operite i složite u zdjelu zajedno s maslinama. Začinite, lagano promiješajte pa poslažite kockice sira, inćune i pospite sjemenkama.

image
Berislava Picek/CROPIX

​NA KRUH

Ako ste za nešto prženo i hrskavo, u roku 15 minuta, uključujući i ribanje namirnica, na stolu mogu biti vrući popečci koji se mogu umakati u bilo koji umak, pa čak i pikantni

ROŠTI S CIKLOM

2 veće cikle • 1 veći krumpir • 1 manji luk ili 2-3 mlada luka • peršinov list • sol • papar • 1 žlica brašna

Za umak: grčki jogurt • hren • sol • papar

Naribajte krumpir, nasjeckajte ciklu i mladi luk. Pomiješajte s ostalim sastojcima i pomoću žice stavljate hrpice na ulje. Pržite par minuta s obje strane i poslužite s umakom.

image
Berislava Picek/CROPIX

SLATKO

Baš poput mrkve, cikla je još jedna povrtna namirica koja dobro prolazi kao šećer na kraju obroka. Odlična je u kolačima, pogotovo onima u kombinaciji s čokoladom

KOLAČ S CIKLOM

3 velike cikle • ¾ šalice kokosovog ulja bez mirisa • 2/3 šalice meda ili smeđeg šećera • 2 jaja • 1 i ¼ šalice brašna • 2 žličice praška za pecivo • ½ žličice cimeta • prstohvat soli

Ogulite i naribajte ciklu. Pomiješajte ulje s medom ili šećerom pa dodajte jedno po jedno jaje, a zatim toj smjesi i pomiješane suhe sastojke. Na kraju umiješajte ciklu i sve dobro promiješajte Pecite 25-30 min na 180°C. Ja sam odozgo prelila kremu od bijele čokolade koja je prvotno trebala biti ganache, no u nedostatku čokolade ispala je rijetka krema. Posula sam i mljevenim orasima. Na kolač možete staviti i kremu na bazi krem sira ili mascarponea, dodajte mu štaub šećer, vaniliju ili šlag.

image
Alex Ivrs/Unsplash

DOBRO JE ZNATI...

• ne bacajte lišće cikle dodajte ga u smoothie ili ga pripremite poput špinata ili blitve. Kao i korijen bogato je vitaminom C, folnom kiselinom i željezom

• cikla ima vrlo malo kalorija, tek 35 kcal na 100g što znači da nema bojazni od debljanja

• kuhanjem gubi dio svoji vrijednih svojstava pa je nemojte prekuhati, sirova i pečena su bolji izbor

• u vrtu je cikla dobar susjed s lukom, mahunama i zelenom salatom, a loš sa blitvom, špinatom i repom

• najbolje ju je saditi na zemlji gdje je uzgajan rani krumpir, kupus, luk, krastavci i grahorice koji toliko ne iscrpljuju tlo

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. travanj 2024 12:34