KORISNE SREĆONOŠE

Bubamare su pravi terminatori za lisne uši. Evo kako ih dovabiti u vrt

 IVANA NOBILO/CROPIX

Bubamare su korisni kukci koji igraju važnu ulogu u suzbijanju populacije insekata koji se hrane biljkama. Ono što je možda najvažnije, one su grabežljivci s nezasitnim apetitom za lisne uši. Bubamara tijekom svog života može pojesti do čak 5000 lisnih ušiju. One također mogu pomoći u čišćenju vašeg vrta od drugih insekata kao što su grinje, brašnaste stjenice i skakavci, zajedno s jajašcima insekata pa čak i mravima.

Od 5000 vrsta bubamara koje se nalaze diljem svijeta, 450 ih je porijeklom iz Sjeverne Amerike. Odrasle jedinke pare se u rano proljeće i ponovno u lipnju ako je populacija lisnih uši velika. Kada populacija lisnih uši opadne, bubamare migriraju na više nadmorske visine.

Bubamare prolaze kroz potpunu metamorfozu tijekom svog životnog ciklusa, prolazeći kroz četiri faze. Jedna bubamara može položiti do 300 jaja. Nakon što ženka položi jaja, ona se izlegu za dva do 10 dana. Larve jedu i rastu još 21-30 dana prije nego uđu u stadij kukuljice, koji traje sedam do 15 dana. Nakon što izađe iz stadija kukuljice, odrasla bubamara živjet će otprilike godinu dana. Ptice ili drugi kralješnjaci ne love bubamare jer ispuštaju vrlo neukusnu tekućinu iz zglobova na nogama; njihove karakteristične boje podsjetnik su potencijalnim predatorima da imaju "loš okus". Kad su ugrožene, bubamare će se praviti mrtve. Pitanje je: kako privući ove korisne bube u svoj vrt?

Prva stvar koja će vam pomoći u tome je hrana. Bubamare jedu dvije stvari: insekte i pelud. Potrebno im je i jedno i drugo za preživljavanje, a kada ovih stvari ima u izobilju, bubamare će se rado preseliti u vaš vrt.

Postoji nekoliko biljaka s peludom koje bubamare vole. Međđu njima su neven, vlasac, kopar, kozmos, komorač, statica i stolisnik. Posadite ih u svoj vrt i male srećonoše brzo će se pojaviti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
31. svibanj 2024 14:38