Vrtlarenje zimi

Briga o biljkama preko zime: Zaštitite svoje lončanice da mirno dočekaju proljeće

 Unsplash
Zaštita lončanica tijekom zime nije uvijek laka – čak i vrste koje su tehnički otporne na hladnoću mogu doživjeti teške uvjete

Vanjske biljke koje su zasađene u posudama obično su jednogodišnje biljne vrste koje se odbacuju u kasnu jesen i zamjenjuju novim biljkama svakog proljeća. Međutim, mnoge višegodišnje biljke poput ruža, božura i hibiskusa također se mogu uzgajati na otvorenom u posudama i održavati na životu tijekom zime. Uzimajući to u obzir, zaštita vaših lončanica tijekom hladne zime nije uvijek laka – čak i vrste koje su tehnički otporne na hladnoću u vašem području mogu doživjeti teške uvjete koje ne mogu tolerirati, a mnoge vrste koje dobro prežive zimu kada su posađene u zemlju mogu uvenuti u posudama bez odgovarajuće njege.

image
Unsplash

Dok neke biljke mogu preživjeti lagane mrazove, druge će uvenut čim im se stanice smrznu. Ovisno o njihovoj otpornosti, neke će biljke u lončanicama reagirati na prvi mraz tako što će prijeći u stanje mirovanja baš kao što to čine vrtne biljke. Međutim, kako temperatura nastavlja padati, njihovo korijenje može umrijeti ako se ne zaštiti.

Slijedite ove jednostavne korake kako biste zaštitili svoje biljke u posudama i osigurali da prežive zimu zdrave i neozlijeđene.

Što će vam trebati

  • Oprema / Alati

Lopata ili lopatica

  • Materijali

Šljunak

Izolacijski materijali (kao što su malč, slama ili lišće)

Žica ili tkanina (ako se gradi silos)

image
Unsplash

UPUTE

Pregledajte svoju posudu

Provjerite je li vaša posuda dovoljno čvrsta da izdrži zimu. Što je spremnik porozniji, veća je vjerojatnost da će napuknuti. Spremnici od stakloplastike i plastike obično su dovoljno otporni da podnose smrzavanje, dok određeni prirodni materijali, poput neobrađene terakote, lako upijaju vodu. Kada se voda smrzne i proširi, spremnik može puknuti. Ako vaša biljka trenutno nije u posudi koja može izdržati niske temperature, razmislite o presađivanju.

Iskopati rupu

Odaberite relativno zaštićeno mjesto u svom vrtu ili negdje drugdje na travnjaku za smještaj vaših biljaka za zimu. Iskopajte rupu koja je nešto dublja od posude koju želite zakopati, dopuštajući samo malo dodatnog prostora oko rubova spremnika.

image
Unsplash

Sloj u šljunku

Širenje sloja šljunka na podnožju vaše rupe olakšat će drenažu u proljeće dok se tlo u loncu ne odmrzne. Rastresito tlo lončanica obično se odmrzava malo brže od okolnog vrtnog tla, što znači da drenaža može biti problem.

Stavite posudu u rupu i napunite je zemljom

Stavite svoju posudu u rupu na šljunku, a zatim rasporedite sloj vrtne zemlje preko vrha lonca. U idealnom slučaju, rub posude trebao bi biti nešto niži od okolnog tla, što vam omogućuje da ga potpuno pokrijete bez stvaranja kvržice na površini vašeg vrta. Ako trebate, označite vrh tla kako biste znali gdje pronaći svoju biljku u proljeće.

image
Unsplash

Pripremite biljku za zimu

Smjestite svoju zakopanu biljku u posudi i brinite se za nju baš kao i za bilo koju sličnu biljku koja raste u zemlji. Na primjer, ako je standardna preporuka malčiranje određene vrtne trajnice za zimu, učinite to sa zakopanom biljkom u lončanici. To također može uključivati ​​stavljanje lišća, slame ili komposta preko mjesta gdje ste zakopali lonac.

Iskopajte svoju biljku u proljeće

Kada dođe proljeće, podignite biljku u lončanici iz tla čim se tlo odmrzne i počne se pojavljivati ​​novi rast (ne želite da se zakopana biljka namače u vodi od proljetne kiše dulje nego što je potrebno). Vratite lonac na mjesto gdje se nalazi za toplijih dana.

Skrivanje lončanica za zimu

Biljke ne ubijaju nužno niske temperature tijekom zime, već brze promjene između toplijih i hladnijih temperatura koje mogu opteretiti biljku ciklusima odmrzavanja i smrzavanja. Ako možete osigurati sklonište koje će vam pomoći izolirati biljke od temperaturnih promjena, vaše će trajnice u lončanicama imati puno veće šanse za preživljavanje. Postoji nekoliko načina da to učinite.

Grupirajte svoje lončanice

Skupite nekoliko lončanica zajedno u zaštićenom dijelu vašeg posjeda, na primjer uz kuću. Tamo će biti zaštićeni od vjetrova koji mogu brzo sniziti temperature i uživat će u toplini koja zrači iz kuće. Odaberite mjesto koje je relativno sjenovito – suprotno uvjerenju da je najbolje sunčano, postavljanje vaše trajnice u posudi na svijetlo mjesto može pogoršati svaki ciklus odmrzavanja i smrzavanja tijekom zime. Stoga je obično najbolje postaviti biljke na mjesto gdje će promjene temperature biti manje dramatične.

Osigurajte dodatno sklonište

Osim što ćete svoje biljke skupiti zajedno, lonce možete pokriti i ceradom, slamom ili drugim izolacijskim materijalom. Time ćete ublažiti temperaturne promjene i povećati vjerojatnost da će vaše trajnice preživjeti zimu.

image
Unsplash

Izgradite izolacijske silose

Neki vrtlari odlučuju izgraditi izolirane silose oko svojih lončanica kako bi ih zaštitili od štetnih vjetrova, posebno u slučaju osjetljivijih sorti poput ruža i drugih grmova. Da biste to učinili, upotrijebite žicu ili metalnu tkaninu i kolce kako biste stvorili ograđeni prostor oko biljke. Napunite silos lišćem ili slamom kako bi vaš prostor bio ugodan. Druga mogućnost za zaštitu mladog drveća i grmlja od jakih zimskih vjetrova je omotati vreću oko vanjske strane silosa, ostavljajući blagi razmak na jugozapadnoj ekspoziciji kako bi se omogućilo izlazak topline.

Premještanje lončanica u zatvoreni prostor za zimu

Tehnika koja je ponekad uspješna je premještanje trajnica u posudama u zatvoreni prostor za zimu. To najbolje funkcionira s tropskim trajnicama, kao što su begonije, koje rastu tijekom zime. Male voćke u posudi koje provode ljeto na balkonu ili terasi također mogu živjeti u zatvorenom prostoru tijekom zime. Međutim, trajnice koje zahtijevaju zimsko odumiranje i razdoblje mirovanja ne smiju se unositi unutra.

Ključno je imati zatvoreno mjesto s puno svjetla. To može biti teško postići tijekom zimskih mjeseci kada je sunce nisko na nebu, a dani su kratki. Osim toga, unutarnji uvjeti su često vrlo suhi zimi, a mnoge trajnice trebaju vlagu - ako vašoj kući nedostaje vlage, uložite u ovlaživač zraka ako namjeravate unijeti biljke u posudama u zatvoreni prostor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. srpanj 2024 23:11