Provjerite vrt odmah

5 ekstremno otrovnih proljetnica od kojih treba držati mačke i pse podalje

 ALDABERAN/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO, KONSTANTIN AKSENOV/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
Proljeće je stiglo, a s njim i lijepo proljetno cvijeće, koje je toksično za mačke i pse

S toplijim vremenom, više vremena provodimo u dugim šetnjama s psima, a mačke bi se mogle odvažiti i dalje. Važno je spriječiti životinje da grickaju proljetno cvijeće i lukovice jer su neke od njih otrovne. Kako biste zaštitili svoje dlakave prijatelje ovih pet cvjetova trebate se kloniti.

image
ALDABERAN/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

1. Snjegulje

Ovi mali cvjetovi već cvjetaju diljem Hrvatske i mogu ozbiljno naštetiti vašem psu ako ih progutaju. Upravo je lukovica ove biljke prava opasnost, pa ako imate psa koji voli kopati, bilo bi pametno ukloniti te biljke iz svog vrta. Iako je lukovica najopasnija, ostatak biljke također može uzrokovati simptome poput povraćanja i proljeva.

Snjegulje se mogu prepoznati po malim, zvonolikim cvjetovima s bijelim laticama i zelenim vrhovima.

2. Tulipani

Tulipani su vrlo popularno proljetno cvijeće, kako u kući tako i u vrtu, a otrovni su i za pse i za mačke.

Dokazano je da je ovo cvijeće izuzetno otrovno za kućne ljubimce i nije mudro puštati psa u blizinu biljke, pogotovo lukovice koja je najotrovniji dio.

Simptomi progutanog tulipana uključuju povraćanje, slinjenje i proljev. Čak i pijenje vode iz posude u kojoj je biljka može biti otrovno.

Osim toga, tulipan je otrovn i za ljude ako se proguta, a simptomi uključuju iritaciju kože i usta.

S obzirom na to da su prepoznatljiva biljka, dolaze u narančastoj, žutoj, ružičastoj i bijeloj boji cvijeće možete lako uočiti izdaleka.

image
KONSTANTIN AKSENOV/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

3. Narcisi

Slično kao i tulipani, narcisi su također otrovni za mačke i pse, a simptomi uključuju povraćanje, lučenje sline i srčanu aritmiju među najgorim simptomima.

Ako imate kućnog ljubimca, držite ove biljke na sigurnom mjestu gdje im pas ili mačka ne mogu prići.

Budući da je mačku teško spriječiti da jede i kopa ovo cvijeće u vrtu, posadite biljku jakog mirisa pored posude za cvijeće.

4. Zvončići

Zvončić se može naći diljem hrvatskih šuma i također su otrovni za pse.

Simptomi gutanja ove biljke vrlo su slični prethodnim biljkama, pa svakako fotografirajte cvijeće koje vidite na tom području u šumi u slučaju da morate svom veterinaru ispričati što je vaš ljubimac jeo.

Zvončići su prepoznatljivi, sa svojom jakom bojom i slatkim mirisom, pa ih se svakako klonite.

image
BODZA2/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

5. Šafran

Iako je ovaj cvijet pravi znak proljeća, vrlo je toksičan za mačke i pse, uzrokuje želučane probleme, kao i povraćanje i proljev ako se proguta.

Stoga klonite se i šafrana te odmah pozovete veterinara ako primijetite da vaš ljubimac jede bilo koju od navedenih biljaka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. rujan 2024 21:01