RESKA, SLATKA I SOČNA

4 najpopularnije sorte jabuka koje možete uzgajati u vlastitom vrtu

Danas imamo više od 10 tisuća različitih sorti jabuka koje variraju po svom okusu, kiselosti, veličini i boji, a izabrali smo četiri najpopularnije desertne i kulinarske sorte koje vrijedi uzgajati u vlastitom vrtu

Zagreb, 220918.
Andreja Coh, urbana vrtlarica napravila je temu o jabukama; poznatim sortama za klasicni uzgoj kao i starim sortama.
Na fotografiji:Granny Smith
Foto: Berislava Picek / CROPIX

1. GRANNY SMITH

Ime koje je praktički sinonim za jabuku, granny smith jedna je od najpoznatijih sorti jabuka u svijetu i jedan od najslavnijih izvoznih australskih proizvoda. Sorta je otkrivena igrom slučaja na odlagalištu kao sjemenjak 1868. godine te se pretpostavlja da je hibrid europske divlje i domaće jabuke.

Specifičnost ove sorte jest u tome što je odlična za kuhanje u pitama, no i za korištenje u svježem stanju budući da narezana zadržava svoju boju. To je hrskava jabuka, tvrdog, sočnog mesa bijele boje i kiselkastog okusa. Spada u kasne zimske sorte, a dozrijeva od sredine do kraja listopada.

Zagreb, 220918.
Andreja Coh, urbana vrtlarica napravila je temu o jabukama; poznatim sortama za klasicni uzgoj kao i starim sortama.
Na fotografiji:Jonagold
Foto: Berislava Picek / CROPIX

2. JONAGOLD

Izvrsna desertna jesenska jabuka slatkasto-kiselog okusa, koju je u hladnom skladištu moguće uspješno čuvati nekoliko mjeseci. Berba je postupna tijekom druge polovice rujna i prve polovice listopada.

Jonagold je američka sorta koja je dobivena križanjem dviju sorti - golden deliciousa i jonathana. Tekstura njenog mesa naročito je hrskava i sočna, meso je kremaste boje i savršena je za pripremu juha, smoothieja i prirodnih sokova.

Zagreb, 220918.
Andreja Coh, urbana vrtlarica napravila je temu o jabukama; poznatim sortama za klasicni uzgoj kao i starim sortama.
Na fotografiji:Idared
Foto: Berislava Picek / CROPIX

3. IDARED

Najpopularnija sorta za uzgajanje na području zemalja bivše Jugoslavije. Vrlo rodna sorta jednostavna je za uzgoj, čiji se plodovi mogu dugo skladištiti u svježem stanju. Idared je američka sorta, nastala križanjem izvanredne sorte jonathan i sorte wagener, a u proizvodnju je uvedena 1942. godine.

Riječ je o industrijskoj jabuci stvorenoj za preradu - sušenje, sok i slični proizvodi, a što se tiče okusa, plodovi idared jabuke slatkastog su, a opet kiselog okusa. Iako su najbolje kao svježe, ove jabuke odlične su za pripremu voćnih salata ili ukusnih kolača. Plodovi dozrijevaju u prvih desetak dana listopada.

Zagreb, 220918.
Andreja Coh, urbana vrtlarica napravila je temu o jabukama; poznatim sortama za klasicni uzgoj kao i starim sortama.
Na fotografiji: Zlatni delises
Foto: Berislava Picek / CROPIX

4. GOLDEN DELICIOUS

Jedna od najkvalitetnijih američkih sorti jabuka omiljena je i uzgajivačima i potrošačima. To je jabuka koju je vrlo lako zavoljeti. Kožica ploda je nježna i tanka, a meso čvrsto, hrskavo i sočno.

Iznimno je slatka i obiluje sokom, zbog čega je odlična desertna jabuka, no može se koristiti i za voćne salate, kuhanje ili pečenje. To je zimska sorta koja dozrijeva polovicom rujna, boja ploda u vrijeme berbe je zelenožuta, a kasnije prelazi u zlatnožutu.

Foto: Berislava Picek/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. studeni 2024 12:31