DOBRA IDEJA

Sočna, rolana svinjetina sa slatko slanim nadjevom za stvarno dobar nedjeljni ručak

 Berislava Picek/Cropix
Nema boljeg nedjeljnog ručka od dobre pečenke. Ovu roladu poslužite uz pire krumpir ili jednostavno pečeno ili kuhano povrće

Trebat će vam:

850 - 900 g svinjske plećke

150 g pršuta

100 g suhih smokava

300 g svježih smokava

150 g ementalera narezanog na listiće

100 ml bijelog vina (malvazija)

2 veće glavice luka srebrenca

2 češnja češnjaka

300 ml povrtnog temeljca

sol i papar

prstohvat mljevene dimljene paprike

ulje

senf

kuhinjski konac

Priprema:

Suhe smokve uronite u malvaziju neka malo omekšaju. Svinjetinu oblikujte u veliku debelu šniclu u formi pravokutnika da vam je što lakše rolati. Meso začinite solju i paprom. Po jednoj strani mesa složite listiće pršuta, po njemu složite listiće sira, zatim svježe narezane smokve i na kraju smokve koje su se marinirale u vinu. Polako zarolajte meso pazeći da vam ništa ne iscuri van. Mesnu roladu odmah ukrotite kuhinjskim koncem sa svih strana, što će vam olakšati daljnji rad.

U veliku posudu od lijevanog željeza dodajte ulje te zagrijte na štednjaku. Rolano meso stavite u ulje i ispecite sa svih strana. Pečenu roladu izvadite iz posude te na to ulje dodajte na trakice narezan luk. Pržite dok ne omekša. Dodajte na sitno narezan češnjak, sol, papar, senf i prstohvat mljevene dimljene paprike. Sve zalijte temeljcem i prokuhajte. Vratite meso u posudu te ga uronite u umak. Posudu poklopite i sada stavite u zagrijanu pećnicu te lagano pecite oko sat vremena na 180°C. Nakon tog posudu izvadite iz pećnice, meso obilno zalijte umakom te sa strane dodajte još koju svježe smokvu narezanu na manje dijelove da se pirja u umaku. Posudu vratite u pećnicu na još 15 minuta. Tada maknite poklopac s posude, temperaturu dignite na 220°C i pecite dok meso ne dobije finu koricu, oko 15 minuta. Meso izvadite iz pećnice i pustite da se malo odmori. Narežite na šnite te servirajte s umakom.

image
Berislava Picek/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 23:10