Podunavlje i Konavle kriju jedinstveni način života, pravu gastro čaroliju te mnoštvo neispričanih priča

Konavle, kućno ognjište 

Obilazak znamenitih povijesnih spomenika, otkrivanje čarobnih pejzaža, uživanje u tradicionalnim kulinarskim specijalitetima ili opuštanje uz idilične zalaske sunca. Sve to, pa i više od toga, možete istražiti i doživjeti u prekrasnoj Hrvatskoj. Prepuna je raznih atrakcija i mjesta koje vrijedi posjetiti, poput Dubrovnika, Hvara, Pule i Zagreba, a obiluje i još manje popularnim lokacijama koje čekaju da ih se otkrije. Prava je šteta propustiti cijeli potencijal Lijepe naše i ne poslušati štoriju njenih nedovoljno istraženih dragulja. Upravo je iz tih razloga Hrvatska turistička zajednica pokrenula rubriku Dnevnik putovanja u kojima predstavlja tradiciju, gastronomiju, način života, manifestacije, navike te neispričane priče više i manjih poznatih lokacija. Dosadašnji putopisi obuhvatili su Liku, Gorski kotar, Podravinu, Slavoniju, Žumberak, Bilogoru te mnoge druge regije i gradove, a posebno su se istaknuli uzbudljivi Dnevnici putovanja o Podunavlju i općini Konavle.

Hedonizam u Podunavlju

Od davnina je poznato da su sve velike civilizacije svoje kulture razvijale uz velike rijeke, a kad je u pitanju ovako golema i moćna rijeka kao što je Dunav, cijeli slučaj dobiva na težini. Kombinacija vode i sunca u ovom kraju nudi savršenu kulisu za rast vinove loze.

image

Erdut vinograd

U Podunavlju se vinogradi sade i održavaju stoljećima, a iz grozdova savršene loze cijede se najukusnije kapljice vina. Osim što možete uživati u omiljenoj miomirisnoj tekućini i domaćim suhomesnatim proizvodima, ovdje imate priliku pogledati najveću bačvu na svijetu u koju stane čak 75.000 litara sjajnog erdutskog vina. Stoga, ako žudite za malim životnim užitcima, onda vam svakako savjetujemo da obiđete male lokalne vinarije i nepregledne vinograde na Erdutu.

image

Erdut, najveća bačva za vino

No, bilo bi šteta okusiti ukusna vina bez da se uz to nepca ne zadovolje specijalitetima ovog kraja. Šaran na rašljama je legendarna delicija koja se ovdje poslužuje od davnina. Provjereni način pripreme kroz godine jednostavno nije trebalo mijenjati jer je krajnji proizvod izvrstan, a ujedno je odlična prilika da u riječnoj ribi uživaju i oni koji tvrde da ju nikako ne vole.

image

Šaran na rašljama

Otkrijte svijet znanosti

Ako ste u mogućnosti, odvezite se do Dalja te ondje upoznajte život i djelo Milutina Milankovića. Ovaj je gospodin znanstvenoj zajednici, a i svima nama, pojasnio neke važne prirodne zakone i pomogao nam da lakše razumijemo svijet u kojem živimo. U njegovoj rodnoj kući na sjajan je način objašnjen njegov život, interesi i sve ono što je svima nama darovao na poklon. Mjesto je to koje bi svakako trebali posjetiti svi učenici, studenti i oni gladni dodatnog znanja. Stoga, ako ste u prilici, svakako upoznajte život znanstvenika kojem su velike svjetske organizacije poput NASA-e ili UNESCO-a poklonili vrijeme i pažnju te odali golemo priznanje.

image

Kulturni i znanstveni centar Milutin Milanković

Ljubitelji povijesti također imaju što za vidjeti u Podunavlju jer se ondje nalazi Muzej vučedolske kulture u kojem će vam njegovi zaposlenici ispričati inspirativne priče o Vučedolcima. Fascinantna je to kultura u kojoj je ovaj drevni narod već tada imao svoje kuće koje su bile vrlo mudro organizirane - pravili su svoje pivo, sjajno poznavali anatomiju ljudskog tijela te izrađivali čamce tehnikama koje se negdje u svijetu koriste do današnjih dana.

Upoznajte tradiciju Konavli

Ako vas, pak, put odvede na krajnji jug Hrvatske i ovdje ćete imati puno toga za doživjeti.

U općini Konavle možete upoznati konavoskog zdravičara Iliju Kesoviju koji je ujedno i pravi predstavnik ovog kraja. Običaj nazdravljanja ovdje je vrlo važan, a zdravicu čine naučeni stihovi koji se izgovaraju u određenim prigodama kao što su vjenčanja, sprovodi, sastanci ili, pak, rastanci. Jednom kad se odlučite za posjet konavoskom kraju velika je šansa da Iliju i njegovu zdravicu čujete na nekoj od brojnih manifestacija koje se događaju u ovom kraju.

image

Konavle, Sokol grad i zdravičar Ilija Kesovija

Među manifestacijama je i tradicionalni ples. Doći u Konavle te plesati folklor ovdje je pitanje časti, a na neki način i obveza. KUD Čilipi već desetljećima brižno čuva tradiciju, a potvrda da će se priča nastaviti još dugo je mnoštvo mladih koji ovdje plešu, pjevaju i ponosno nose svoje nošnje.

image

Konavle KUD

Ono bez čega je nošnja ovdje nezamisliva svakako je konavoski vez. Tkanje priča više nego li ijedna modna priča, a vez je već nekoliko godina zaštićen kao hrvatsko kulturno dobro. Kako i ne bi bilo kad je stoljećima kroz tanke niti koje ga isprepliću pričao priču o načinu na koji ljudi ovdje žive!

Nakon plesa, gozba!

Ovdje svaka konavska kuća ima svoje ognjište, vrt iz kojeg uzima sezonsko povrće, meso u kojem zna uživati, nešto domaće masti i vrijednog domaćina koji s guštom zapali vatru, peče mesnu peku te okuplja obitelj oko stola. Nakon dobre peke, počastite se mantalom, tradicionalnim desertom koji se priprema od grožđa, žitarica i prirodnog slada. Ovaj slatkiš je energetska bomba, a domaćini pomno skrivaju njegov recept.

image

Konavle, desert mantala

Sve što je lijepo, važno i dugo se iščekuje vrijedno je istražiti, baš kao i ova dva hrvatska bisera.

Podunavlje i Konavle tek su mali komadići neistraženog raja na krajnjem istoku i jugu Hrvatske koji će vas oduševiti, a stanovnici Podunavlja, Ilija Kesovija te mještani općine Konavle će vas dočekati širokog osmijeha i raširenih ruku.


Promo sadržaj donosi Hrvatska turistička zajednica.

image

Hrvatska turistička zajednica

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:57