U nedjelju, 25.9. održao se šesti po redu TALENT AND PASSION – event koji organizira udruga restorana JRE-HRVATSKA.
Jedan put godišnje okupe se svi članovi udruge kako bi dijelili svoju strast – strast prema GASTRONOMIJI.
JRE udruga, potječe iz Francuske, a danas okuplja 16 zemalja članica iz cijeloga svijeta. I Hrvatska je jedna od članica ove prestižne udruge.
JRE Hrvatska od 01.01.2022. broji 16 članova, od kojih su mnogi u
preporuci ili imaju Michelinovu zvjezdicu.
Sve su to restorani neupitne kvalitete, profesionalni i kreativni kuhari, vrhunsko osoblje, bajkoviti krajolik u kojem djeluju no najvažniji od svega su restorani povezani čvrstom niti koja raste iz dana u dan.
Ta zajednička nit je strast!
Strast kuhara, konobara i sommeliera, strast recepcionara i hostesa, strast vlasnika restorana koji rade ono za što žive i vođeni su strašću!
Neprestana strast nit je vodilja međunarodne udruge JRE koja na regionalnoj razini traži i prepoznaje restorane s istim motivima i ciljevima.
Šesti po redu event održao se prvi put u Dalmaciji i to u gradu Zadru pod nazivom „ZADARSKI VREMEPLOV“.
Uz vremenske nepogode najavljene za datum održavanja eventa, organizatori su u samo par dana našli novu lokaciju na kojoj su premjestili dosadašnje najavljene 3 koje su trebale biti na otvorenim prostorima u gradu Zadru.
Talent and passion startao je u 12:00 h, u restoranu Foša, gdje su nas dočekali chefovi JRE udruge i najavili program.
Koktele Maraske spravljao je barmen Marin Nekić.
Uživajući u koktelima, prošetali smo se gradom Zadrom uz prisustvo vodiča koji su nas odveli do lokacije eventa – PROVIVUDROVA PALAČA.
Najstariji dio Palače datira iz 1607. godine, te je Palača nadograđivana od 17. do 20. stoljeća. Zbog svoje iznimne kulturno-povijesne važnosti Providurova palača je još 1978. godine uvrštena u Registar nepokretnih kulturnih spomenika RH.
Atrij palače predstavljao je uvod u gala večeru na kojem su chefovi pripremali zalogaje koje smo mogli kušati uz pratnju pjenušaca vinara partnera udruge.
Gala večera odvijala se u glavnom atriju palače, gdje smo kušali vjerujemo po prvi put kreacije dva chefa u jednom tanjuru. Večera se sastojala od 5 sljedova a svaki slijed je radilo 2 restorana. Za svaki slijed, JRE servis služio je i besprijekoran wine pairing od različitih 5 vinara koji su dio udruge.
Nakon gala večere nije bio kraj eventa! Prvobitni ulaz u palaču pretvorio se u after party kao i ostali atriji koji povezuju palaču.
Uživali smo u vinima, zalogajima malih proizvođača ali i svim ostalim koktelima i zalogajima koji su priredili partneri udruge.
Svakako će nam ostati u pamćenju druženje u Zadru sa obitelji restorana udruge JRE-Hrvatska.
Veselimo se njihovim novim projektima i novom Talent and passionu koji će se održati 2023. Godine!
ČLANOVI JRE-HRVATSKA 2022:
3 člana ČLANOVI D ‘HONNEUR – počasni članovi
- Boškinac
- Plavi podrum
- Monte
13 ČLANOVA
- Dubravkin put
- San rocco
- Pergola
- Badi
- Zijavica
- Navis
- Vila Ariston
- Foša
- Konoba Boba
- Konoba Pelegrini
- LD Korčula
- Draga di Lovrana
- Korak
Menu od 5 sljedova:
1. Škampe – Senjković Pošip tristeca 2020.
Pergola i Draga di lovrana
2. Školjke – Kozlović JRE Malvazija 2018.
Navis i Badi
3. Riba – DALMATIAN DOG Testament
Ld i Foša
4. Kozlić pivac - Korta Katarina Zinfandel 2018.
Pelegrini i Korak
5. Maraška – GRAŠEVINA LEDENA BERBA Galić
Zijavica i Dubravkin put
SVI PARTNERI UDRUGE JRE-HRVATSKA
- HTZ
- MASTERCARD
- ZADARSKA ŽUPANIJA
- TZ ZADAR
- MARASKA
- METRO
- MIELE
- NONINO
- DUKE GROUP
- NIKAS
- MIVA
- FRANCK
- CHIAVALON
- KOZLOVIĆ
- URBAN DESIGN
- KROŠTULA
- KRALJEVSKI VINOGRADI
- ATROX
- LEHMANN
- PAGO
- TZ ZAGREB
- TZ KVARNER
VINARIJE:
- KK
- Senjković
- Testament
- Sontacchi
- Galić
- Ipša
- Cattunar
- Coronica
MALI PROIZVOĐAČI
- PG Orehovec
- Karlić tartufi
- Beef shop
- Marfish
- Stone
- Zmajska pivovara
- Old pilots gin
- Taman chocolates