RAST CIJENA

Nakon prošlogodišnjeg poskupljenja, cijena omiljenog voća mnogih i ove bi godine mogla rasti

 Denis Jerković/Cropix/
"Sadnice su već skuplje 70 posto nego lani", poručili su za Slobodnu Dalmaciju poljoprivrednici...

Prošle smo sezone svjedočili nikad većim cijenama jagoda na tržnicama. Kretale su se između 35 do 50 kuna za kilogram, što je mnoge kupce odvratilo od uživanja u omiljenom voću. Kako piše Slobodna Dalmacija, a važno je spomenuti, prekupci su jagode s dalmatinskih polja kupovali po cijeni od 20 kuna po kilogramu i to je, naime, bila prosječna cijena tijekom posljednje dvije godine, dok se godinama prije toga kretala oko 12-13 kuna po kilogramu, što svakako predstavlja značajnu razliku. No, kako je za Slobodnu Dalmaciju ispričao Mate Vujčić iz Oraha, koji zajedno s ocem Antom godinama obnavlja nasade i podiže plastenike, ove bi se godine jagode mogle prodavati po još većim cijenama.

"Ove godine krenuli smo ranije u natkrivanje sadnica, jer je vrijeme baš pogodno za to, moramo to iskoristiti. Kakva će biti sezona? Nadam se dobra, ali bojim se da će i jagode malo poskupjeti. Sve je otišlo gore, prošlih godina za podignuti jedan plastenik od 10 tisuća sadnica trebalo nam je oko 41 tisuću kuna, a ove godine za to treba 74 tisuće kuna, što je gotovo 70 posto više", objasnio je za Slobodnu Dalmaciju.

Dodao je i kako je materijal potreban za uzgoj jagoda također poskupio te kako se nada da će taj trend pratiti i otkupna cijena jagoda. Inače će, kako kaže, biti prisiljeni smanjiti proizvodnju, a neki kolege mogli bi svoje i ugasiti. Osim poskupljenja materijala, uzgoj i berba jagoda, naime, rekao je Vujčić, također je prilično zahtjevan posao.

"Želio bih napomenuti da je kod nas proizvodnja jagoda doslovno ručni rad, a to košta", napomenuo je za Slobodnu Dalmaciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 16:19