DOBRA HRANA PREPORUČUJE

NA ADVENTU: Na Zrinjevac se zaputite ako vam se jedu klasici, a Fuliranje se može istaknuti najboljom ponudom u gradu!

 Sandro Sklepić
Gastronomska ponuda na Adventu u Zagrebu iz godine u godinu postaje sve zanimljivija. Ove godine istražili smo ponudu na šest lokacija u samom centru grada i doista svatko može pronaći nešto za sebe.

Na Zrinjevac ćete se zaputiti ako vam se jedu klasici koje pamtite s bakinih ručkova, a Fuliranje se nedvojbeno može istaknuti s najboljom gastronomskom ponudom u gradu. Caffe de Matoš i Baš naš su doista prelijepo uređeni gdje smo također pronašli svoje favorite koje ne smijete propustiti, a spuštajući se prema Trgu bana Jelačića ne zaboravite zastati na Božićnoj bajci ili ispiti neke od najboljih koktela na Europskom trgu.

Marko Todorov / HANZA MEDIA

Marko Todorov / HANZA MEDIA

Fuliranje

Lokacija na Trgu Josipa Jurja Strossmayera nezaobilazna je zbog najbolje gastronomske ponude u gradu. Ondje doista svatko može pronaći nešto za sebe. Posebno je raznolik slatki program, dok ćete ovdje pojesti vjerojatno i najbolje kobasice u gradu. U nastavku slijedi pet naših favorita koje nikako ne smijete zaobići.

Sandro Sklepić

Institut za kobasice by Mate Janković

Debrecinka
Cijena: 37 kuna

Marko Todorov / HANZA MEDIA

Naš favorit ovdje bila je debrecinka, iako nude još i kranjsku sa sirom i bavarsku kobasicu te sendvič s topljenim sirom i frankfurterku. Posjetitelji mogu kombinirati između cijelog niza priloga poput dinstanog kiselog kupusa, coleslawa, bučinih sjemenki, cheddar sira, kisele paprike te umaka poput hren aiolija, curry wursta te garlic mayo. Čak i ako otklonite sve priloge i kušate samo kobasicu vidjet ćete kako se radi o jako dobrom proizvodu koji se izdvaja iz konkurencije. Lijepo je začinjena, a količinski i više nego izdašna pa s ove kućice sigurno nećete otići gladni.

The Garden Bar & Kitchen

Buncek Burger
Cijena: 48 kuna

Marko Todorov / HANZA MEDIA

Ako ste za burger koji je malo drugačiji svakako probajte njihov buncek burger. Presočna svinjska pljeskavica koja je „podebljana” buncekom sjajno ide uz pecivo od krumpira. Lijepi kontrast daje taman zakiseljeno ljubičasto zelje i lagano pikantan hren mayo. Mi smo uz to pili Fuliranje lager, a „fora” je što pivo toče na reverse tapu koji podrazumijeva bolju svježinu, a možete sami kontrolirati i parametre kao što je količina pjene. Zanimljiv je i njihov hot dog s kroketom od restanog krumpira i krvavice koje služe uz dinstano zelje i umak od zelene jabuke.

Pastel de TasteAtlas

Pastel de Nata
Cijena: 25 kuna

Marko Todorov / HANZA MEDIA

Prvi put u Zagrebu imate priliku probati originalnu portugalsku slasticu Pastel de Nata. Naime, prva receptura pripremljena je u portugalskom Belemu i samo tartovi koji su proizvedeni u Fábrici de Pastéis de Belém, se mogu nazivati Pastel de Belemom. Radi se o slatkoj verziji tarta koji se radi od lisnatog tijesta i kreme od jaja koja se potom zapeče, a stajat će vas 15 kuna. Teško je odoljeti i uzeti samo jedan pa će koristiti i informacija da za četiri kupljena dobijete i jedan gratis što će vas u konačnici koštati 60 kuna. Osim toga, nude i neprikosnoveni klasik s talijanskih skijališta – Bombardino. Kombinacija je to likera od jaja, brandyja i šlaga koje po želji možete posipati s malo cimeta.

SOI by Vid Nikolić

Dan Dan Noodles
Cijena: 60 kuna

Marko Todorov / HANZA MEDIA

Začinjeno sečuansko jelo od kineskih žutih rezanaca, mljevene svinjetine, crnog graha, shiitake gljiva, mladog luka, čili ulja, soja umaka, tahinija i kikirikija dobra je opcija za one koji cijene slojevite i kompleksne okuse. Prilično je začinjeno pa će vas držati „budnima” i zagrijanima i kad se temperature spuste ispod nule. Ovo jelo možete naručiti i u veganskoj varijanti , a platit ćete ju 45 kuna. Uz Dan Dan rezance, na SOI kućici možete pojesti dahl sa Čučković kobasicama od svinjetine s koromačem, gyoze i japansku internetsku senzaciju, pjenasti cheesecake s yuzu citrus umakom.

Biomania Bol

Kuhano vino
Cijena: 25 kuna

Marko Todorov / HANZA MEDIA

Biomanija se, osim kuhanim vinima, na Adventu predstavila wokovima, salatama, curry bowlom te njihovom varijantom graha i bolitto bowla. Jela smo ovaj put preskočili, budući da su nas zainteresirala kuhana vina, točnije crni Bolfanov cuvee i bijeli rizling. Bez začina koji dominiraju okusom, oba su se pokazala kao idealni napitak za hladne dane.

Caffe de Matoš

Na Strossmayerovom šetalištu doživjet ćete vjerojatno najromantičniji ugođaj od svih adventskih gastro lokacija.

Zagreb, 011219. 
Gradec.
Atmosfera u centru grada na prvi dan Adventa.
Na fotografiji: Plato Gradec.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / HANZA MEDIA

Bear's Cave

Lika snack
Cijena: 20 kuna

Marko Todorov / HANZA MEDIA

Lika snack je zapravo pohani škripavac koji služe s basom. Za samo dvadeset kuna prava vrijednost za novac budući da u porciji dobijete četiri pozamašna komada ličkog škripavca (u jako ukusnom i hrskavom „pohu”) i dovoljno base za baš svaki od njih. Inače, na ovoj se kućici, koja se nalazi odmah na ulazu u Cafe de Matoš ako na isti dolazite s Klovićevih dvora, nude isključivo lički specijaliteti pa tako imaju bušu, druge umake kojima je baza basa i palačinke od kultnog ličkog krumpira.

Burger „Big Bear”
Cijena: 48 kuna

Marko Todorov / HANZA MEDIA

Iako nas je privukao i gulaš od buše koji cijene nevisokih 35 kuna, ovo autohtono hrvatsko govedo smo odlučili kušati u burgeru. Buša je bila savršeno pečena, a umak s basom i pekmez od luka koji su s njom posluženi domaće proizvodnje, kako je vlasnik kućice s nama podijelio. Na ovoj ličkoj kućici samo su tri artikla skuplja od 40 kuna (dva burgera i sendvič s dimljenom pastrvom) što ju bespogovorno čini jednom od najpristupačnijih. Gladni zasigurno nećete ostati, samo biste trebali pronaći svog favorita.

Gradec

Domaća premium kobasica
Cijena: 28 kuna

Marko Todorov / HANZA MEDIA

Na ovoj lokaciji najbolja kobasica koju smo pojeli bila je u kućici Gradec koju nabavljaju od zagrebačke mesnice Kanurić na Trešnjevci. Kobasica je izdašna i vrlo sočna, blagog je začinjena pa će odlično prijati onima koji ne vole intenzivne okuse.

Zrinjevac

Organizatori Adventa na Zrinjevcu odlučili su snažno promovirati hrvatsku tradiciju, stavljajući u prvi plan domaća kontinentalna jela i lokalnu gastronomiju pa na kućicama koje se nalaze u najljepšem zagrebačkom parku tako možete pojesti racu z mlincima, tačkrle, pohanog piceka, štrukle i sarmu.

 Zagreb, 151119.
Zrinjevac.
Na Zrinjevcu je zapocelo ukrasavanje za nadolazece bozicne i novogodisnje blagdane.
Foto: Damjan Tadic / CROPIX
Damjan Tadić / HANZA MEDIA

Cugmašina by Stara Preša

Buhtle (2 komada)
Cijena: 15 kuna

Restoran Stara preša na zagrebačkom je Adventu već osmu godinu zaredom, a sve to vrijeme su ponudu temeljili na domaćoj tradicionalnoj hrani. Tako je i ove godine, budući da je Zrinjevac predstavljen kao centralno mjesto tradicionalne hrane, pa na svojim kućicama (njih dvije) nude gablece (pohani picek i slično), a nas su privukle buhtle i kukuruzna zlevanka. Buhtle radi Štefova (vlasnik kućice) majka, a puni ih domaćim pekmezom od šljiva i poslužuje posute šećerom u prahu. Jedne od boljih buhtli koje smo jeli. Ikad. NAPOMENA: Buhtle su najčešće dostupne samo vikendom, u ograničenim količinama.

Kukuruzna zlevanka s umakom od pekmeza od šljiva s rumom
Cijena: 20 kuna

Marko Todorov / HANZA MEDIA

Ovo jelo se doslovno topi u ustima i jedan nam je od apsolutnih slatkih favorita u cijeloj gastronomskoj ponudi na Adventu. Za one koji možda nisu čuli za izletište Stara preša (tridesetak kilometara od Zagreba) dobro je znati da ovdje sve rade sami pa tako i kukuruznu zlevanku i buhtle. Inače, se radi o prilično skromnom jelu i staroj recepturi, ali prelivena umakom od domaćeg pekmeza od šljiva s malo ruma i nekoliko tostiranih badema sigurno vas neće razočarati i također se može uzeti kao primjer dobre vrijednosti za novac.

Plavi škarnicl

Raca z mlincima
Cijena: 34 kune

Marko Todorov / HANZA MEDIA

Na ovu kućicu dolazimo već godinama, a ovog puta su nas apsolutno oduševili s njihovom pečenom racom koju služe uz popečke od krumpira i mlinaca. Ovo jelo je odlično začinjeno, ako ste sretnik dobit ćete i malo pečene korice, a mlince će vam dodatno tostirati prije samog posluživanja. Sve je jako sočno i neodoljivo podsjeća na jelo s bakinih ručkova u kojima mnogi od nas prerijetko uživamo.

Marko Todorov / HANZA MEDIA

Koštat će vas 34 kune što doista predstavlja pravu vrijednost za novac. Osim toga, gospođa Nadica Čretnik će vam nahvaliti i pajceka na samoborski koji ovom prilikom nismo uspjeli probati, ali u ponudi ima i domaću slavonsku kobasicu od crne svinje koja će vas koštati 28 kuna, a sudžukice 30 kuna.

VIVAT Fina vina

Rudarska greblica
Cijena: 14 kuna

Rudarska greblica tradicionalni je autohtoni kolač koji potječe iz Ruda, točnije mjesta Ravi kako je nosilo naziv u 13. stoljeću kad je upravo taj kraj bio bogat bakrenom rudom. Radi se o kombinaciji jednostavnih sastojaka kao što su brašno, mlijeko, jaja i svježi kravlji sir, a kako je uvijek morala biti slana znalo se dodati i malo mljevenih oraha, špinata, blitve, metvice, koprive, poriluka te naribane žute mrkve.

Baš Naš

Ova je adventska lokacija, osim gastro ponude, poznata i po odličnom glazbenom programu. Kultna gornjogradska pozornica na platou Gradec ugostit će čak 24 sjajna koncerta i svirke koje garantiraju idealnu atmosferu tijekom cijelog prosinca.

Zagreb, 011219. 
Gradec.
Atmosfera u centru grada na prvi dan Adventa.
Na fotografiji: Plato Gradec.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / HANZA MEDIA

Reshetka by Đurina hiža

Janjeći šiš ćevap
Cijena: 42 kune

Marko Todorov / HANZA MEDIA

Ovaj mobilni street food program restorana Đurina hiža dobro je poznat svim ljubiteljima konkretnih komada mesa, a iste nude i na ovogodišnjem Adventu. New Maroff strip steak i picanha steak (povremena ponuda) pripremaju sous vide metodom i završavaju na grillu, a mi smo se odlučili kušati nešto što možemo jesti „s nogu” - janjeći šiš ćevap. Služe ga umotanog u domaću tortilju, s domaćim umacima i povrćem. Meso smo okarakterizirali kao jedno od ukusnijih koje smo kušali na Adventu, a tortilja je dosta dobra ideja budući da je zato jelo laganije, okus mesa dolazi do izražaja i bez problema možete pojesti još jedan.

Fun Bobby

Obrazi od pajceka
Cijena: 65 kuna

Marko Todorov / HANZA MEDIA

Kućica koju nikako ne smijete zaobići na lokaciji „Baš naš” je svakako i Fun Bobby. U nekoliko navrata smo jeli kod njih, ali odlučili smo se kako nam je možda najdraže njihovo jelo sporo pečeni svinjski obrazi u kruhu koji sami rade s deset godina starim starterom. Ovaj „sendvič” je doista bogat i konkretan zbog topljenog sira na lagano tostiranom kruhu, umaka koji sami rade poput senfa s medom, curry mayo i kiselog zelja s jabukama. Ako volite intenzivnije okuse nemojte propustiti japanski gulaš što je kombinacija sporo kuhane govedine iz slobodnog uzgoja, mrkve, buče, fermentirane korabe čilijem, jagla te misa i japanskog seven spicesa koji će vas doći 75 kuna.

Božićna bajka

Ovo je jedna od najfrekventnijih lokacija u gradu, posebno omiljena zbog svog prepoznatljivog uređenja s umjetnim snijegom. Ovdje ćete zasigurno snimiti neke od najljepših fotografija na Adventu i zagrijati se uz dobar glazbeni program.

Mario Pavlović

Ski room

Zapečeni zagorski štrukli
Cijena: 25 kuna (2 komada)

Zagrebački Okrugljak ove godine ima kućicu na lokaciji Božićna bajka i ono što morate kušati ako već niste su svakako njihovi zapečeni zagorski štrukli. Nama su se jako svidjeli. Svilenkasti, nježni i stvarno bogati nadjevom. Ono što će vas sigurno razveseliti je da za 25 kuna dobijete porciju od dva štrukla.

Dreletova Hiža

Meso z tiblice
Cijena: 35 kuna

Iako je Čuček u Indiji (pečena piletina u curry umaku s preljevom od češnjaka i povrćem u ciabatti) u posljednjih nekoliko dana postao glavni protagonist ove kućice na Božićnoj bajci, mi smo odlučili kušati meso z tiblice. Sporo kuhana svinjetina reže se na manje komadiće i služi u ciabatti s barbecue umakom. Porcija i više nego velikodušna pogotovo ako uzmemo u obzir da je cijena ovog adventskog jela 35 kuna.

Europski trg

Pješačka zona Europskog trga ove godine, osim koncerata, atrakcija i izložbi, čini omiljeno okupljalište onih koji za vrijeme prosinca više vole popiti nego pojesti.

Blinders

Kuhani kokteli
Cijena: 33 kune

Ako „bingate” poznatu Netflixovu seriju Peaky Blinders onda ste, osim cool, vjerojatno i zaljubljeni u njihov stil. Upravo će vas tako markantni dečki s kariranim kapama dočekati na kućici na Europskom trgu, tik do središnje pozornice. Oni i pripremaju koktele, točnije njih šest, a mi smo kušali dva, Tommy Shelby i Angry Jack. Tommy (votka, sirup od đumbira i citrusi) neodoljivo podsjeća na jutarnji napitak od svježeg korijena đumbira i limuna, a Jack (viski, sirup od čilija, cimet i citrusi) lagano grije vaš želudac i „pecka”. Točno ono što želite od napitka kad na otvorenom planirate provesti nekoliko sati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 09:11