BEST OF THE BEST

Gdje kupiti najbolje istarske kobasice, kosnice, špekerice i kobasice za kuhanje i pečenje?

Djelimo s vama naš popis mjesta gdje možete kupiti fenomenalne proizvode, a vi nam slobodno dojavite svoje favorite

Mesne prerađevine i suhomesnati proizvodi uvijek su obavijeni mističnim pitanjem koji su najbolji - jer svatko ima prijatelja, ili prijateljevog prijatelja, ili strica, susjedu, inkasatora TV pretplate ili nekoga sličnoga tko proizvodi kobasice. Naravno, uvijek su upravo te kobasice najbolje, daleko bolje od onih koje se mogu kupiti u mesnici ili restoranu gdje netko uvijek mulja i to masno naplaćuje. Nekima ni industrijske ne odgovaraju jer su nerijetko tretirane pojačivačima okusa, gorke, preslane, ali ih krišom kupuju privučeni cijenom. A cijena proizvodnje pravih kobasica sve je prije nego akcijska.

Ipak, mi smo pronašli adrese s provjereno dobrim proizvodima koje ćete teško nadmašiti onima iz vlastite kućne izrade. U nastavku donosimo naš popis omiljenih mjesta za kupovinu stvarno dobrih kobasica i njezinih sestara poput špekerice.

Gdje kupiti izvrsne suhe kobasice koje ćete rado narezati na druženjima i one koje ćete ubaciti u maneštru, jotu, sekelji (iako ne idu po izvornom receptu, ali tko vam brani da ih ubacite u lonac?) saznajte u članku koji slijedi:

Najbolje istarske kobasice i kosnice - Obitelj Budak, Sv.Petar u Šumi

Budak proizvodi pancetu, kobasice i žlomprt koji se još naziva ombolo ili zarebrnik, a radi se o mesnom dijelu svinjskog kotleta koji je otkošten pa začinjen solju, paprom, a ponekad i lovorom. Osim toga, proizvode i kosnice, lardo i pršute i razne salamine, a najnoviji proizvod je salamin s bučinim sjemenkama. Dobar lardo prilično se teško može naći u prodaji ako se ne radi o talijanskom proizvodu. Osim toga, rade i kosnice. Radi se o suhomesnatom proizvodu koji neodoljivo nalikuje na kobasicu i čak se radi od iste smjese. Ipak, za kosnicu je potrebno puno veće crijevo, a samim time se i dulje suši. Kosnica je pomalo zaboravljen istarski proizvod, a kako joj i ime sugerira, bila je uobičajena na marendama za kosce. Žetva i sjetva spadale su u najzahtjevnije poljoprivredne aktivnosti, te su se kosci morali dobro najesti kad bi išli u polje. Kosnica je bila posebno karakteristična u unutrašnjosti Istre. Upravo je nevjerojatno da netko radi suhomesnate proizvode od svoje sirovine, a Mihael Budak je otišao i korak dalje te je odlučio uzgajati i ratarske kulture kako bi kompletno kontrolirao svoj proizvod. Sve možete kušati i kupiti u konobi Doma u istarskom selu Kranjci, Sveti Petar u šumi, a kontakti su na profilu društvenih mreža.

image
Matija Djanešić/

Još jedna adresa za fenomenalne istarske kobasice - Milan Udovičić, pogon i konoba "Žimnjski gušti" - Žminj

Rađene po staroj recepturi, Milan je već godinama šampion kada su kobasice u pitanju u Istri. Milanov mali pogon s konobom i ognjištem pod nazivom Žminjski gušti nalazi se u Žminju na cesti prema Svetom Petru u Šumi. Radi sam tako da ne proizvodi puno. A sve što napravi – od istarskih kobasica, kobasica s tartufima, paprikom do pancete i ombola te salame zvane kosnica, odmah se proda. Kod istarske kobasice nema paprike ni dima, ističe Udovičić koji kobasice radi zimi i ljeti. Nema previše tajne ili filozofije. Bitna je prava sirovina, a Milan u svoje kobasice stavi oko 15 posto masnoće. Meso samenje na promjer 10 milimetara jer smatra da se onda smjesa najbolje poveže. Temperatura mesa mora biti niska, meso mora biti svježe. I onda se ubacuju klasični začini. Ništa ne smije prevladati, a najviše se treba osjetiti kvaliteta mesa. I bitno je da su začini kvalitetni, posebno papar. Tada se sve napuni u svinjska crijeva. Bitno je i sušenje. Treba početi s većom vlagom i postepeno je smanjivati. Sušenje će trajati duže, a to je dobro. Što se duže suši, to je proizvod kvalitetniji. Osim toga njegov je proizvod specifičan jer je s prirodnom plemenitom plijesni koja mu ipak daje jedan specifičan gušt.

image
Danijel Bartolic/cropix/

Kobasice zbog kojih se prelazi više od stotinu kilometara - Mesnica Čučković, Marinići (nedaleko Rijeke)

O Čučkovićima se ne treba previše govoriti jer su od obiteljske mesnice stvorili brend prepoznat u cijeloj zemlji. Svakako trebate kušati sve vrste koje nude, da, toliko su dobre! Osobno poznajemo čitav niz poklonika koji religiozno odlaze iz Zagreba u malu mesnicu na Marinićima po njihove kobasice i druga dobra. Cijelu priču o njima možete pročitati ovdje, a avanture s kulinarskih druženja pogledajte ovdje.

image

Fotografija Berislave Picek u Mesnici Čučković 2016. godine

Berislava Picek/cropix/

Odlične kobasice za kuhanje i pečenje u Zagrebu - Mesnice Martinjak - Tržnice Dolac, Kvatrić, Utrina, Trešnjevka, Jarun i Koprivnica

Redoviti smo kupci Mesnice Martinjak (podružnica na zagrebačkoj tržnici Dolac) pa informacija dolazi iz prve ruke. Mesnica Martinjak ima vlastiti uzgoj i klaonicu, a njihove kobasice doista su među najboljima koje možete kupiti na tržnici. Dovoljno su začinjene, blago podimljene, a jelima daju poseban gušt. Ono što se rijetko nađe je lijep izbor iznutrica pa je ovo adresa i za bijele bubrege, želuce i tripice, ali i razne odreske po jako dobrim cijenama.

Varaždinska adresa za kobasice, ali i špekericu - Mesne prerađevine Eltom (Varaždinske delicije)

Mnogi su glavu već izgubili za sjajnim domaćim kobasicama za kuhanje, češnjovkama, tlačenicom, lovačkom sa sirom i kosanom masti, mesom iz banjice i špekom. Špekerica je u svom originalnom obliku polutrajni proizvod, poput lovačke ili jegera. Najvažniji dio dobre špekerice kvalitetan ručno rezani špek. Zatim joj se dodaje 15 do 20 posto mesa, prirodni začini poput svježe mljevenog papra i paprike te minimalno soli, tek koliko je potrebno za konzervaciju, a zatim se ona dimi. Cijelu priču možete pročitati ovdje.

image
Berislava Picek/

Doza luksuza - slovenske salame i kobasice bez konkurencije - Bio Sing

Priča o fenomenalnim salamama i kobasicama Davida Lesara prelazi državne granice pa ćete za njegove suhomesnate proizvode morati na izlet u prelijepu Ribnicu. Zašto je ta priča toliko posebna? Okrenuli su leđa industrijskoj proizvodnji i vratili se korak unazad odričući se bilo kakvih konzervansa i aditiva. Proizvodi su blago podimljeni dimom bukvinog drva. Koriste isključivo kršopoljsku svinjetinu, a meso se prerađuje u određenoj lunarnoj fazi. Svi proizvodi zriju u podzemnoj komori od gline s prirodnom ventilacijom i regulacijom temperature. U nastavku pogledajte video isječak, a sve dodatne informacije o lokaciji i cijenama pronađite na njihovim službenim stranicama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 16:15