PUNJENE PAPRIKE

Ako tražite mjesto gdje pojesti dobre punjene paprike u centru Zagreba uputite se na ove 3 adrese

 Marko Miščević/cropix/
Završili ste sa sastancima, niste stigli spremiti ručak kod kuće i baš biste pojeli dobre punjene paprike s pire krumpirom.

Na sam spomen ljeta, vjerojatno vam odmah na pamet padaju punjene paprike. Iako nitko i ne pomišlja na dugo kuhanje kad je +30°C u zraku, punjene paprike se nekako ne računaju i obavezne su na ljetnim ručkovima. Koliko zapravo znate o tom omiljenom ljetnom klasiku? Rasprostranjenost paprike svakako možemo zahvaliti Mađarskoj i Španjolskoj koje najviše doprinijele njenoj kultivaciji. Nekada je bila i jeftinija zamjena za skupocjeni papar.

Nije potpuno poznato u kojem trenutku se punjena paprika udomaćila u Hrvatskoj. Smatra se kako je paprika u 19. stoljeću većinom korištena kao začin, a iz tridesetih godina prošlog stoljeća datiraju zapisi gdje se spominje punjena paprika kao omiljeno ljetno jelo. Naime tridesetih godina izlazio je časopis Obitelj i objavljivao tjedne jelovnike u sklopku kojih je spomenuta i famozna punjena paprika. Naravno, punjena paprika nezaobilazna je i u kultnoj knjizi Mire Vučetić, uz podatak kako je osobito omiljena kod Mađara. Taj podatak ne čudi budući da se pretpostavlja kako je paprika za vrijeme turskih pohoda stigla u Mađarsku.

Najčešće se konzumiraju kod kuće i tada ih najčešće radimo po ovom receptu., no što kad vas uhvati gušt za punjenim paprikama u centru grada? Završili ste sa sastancima, niste stigli spremiti ručak kod kuće i baš biste pojeli dobre punjene paprike s pire krumpirom.

Jedna mogućnost je mali lokal u Gundulićevoj 13 - Market Street food & Drinks. Možete je pojesti u lokalu, a naručiti možete i preko Wolta. Dobijete dvije punjene paprike i dosta dobar pire krumpir u kojem se osjeti maslac i nezaobilazan umak od rajčice. Iako je narudžba putovala od centra do zapadnog dijela grada, sve je bilo još uvijek vruće i jako ukusno. Koštaju 68 kuna.

Druga mogućnost je Ficlek. Također, rade jako dobre punjene paprike i kremasti pire krumpir. Za slučaj da su rasprodali dnevnu količinu punjenih paprika ovdje je dobar pohani otkošteni pileći batak zabatak i krumpir salata. Dok čekate narudžbu ovdje se možete rashladiti gemištom, špricerom, škropecom i mussolinijem. Cijena punjenih paprika i pire krumpira je 54 kune.

I treća preporuka su punjene paprike u Vinodolu. Cijena im je 68 kuna, a radi se o doista poznatom jelu koje Vinodol već godinama kuha svake ljetne sezone. Rade možda najbolji pire krumpir, iako sva tri navedena mjesta služe jako dobre punjene paprike.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 18:18