KUHAJ BOLJE

Dio iz konzerve koji obično bacate može vam poslužiti kad ponestane jaja, evo kako

 Deryn Macey/Unsplash/
Od onog što biste inače bacili, napravite sočan kolač ili prozračan mousse...

Slanutak obožavamo i često ga koristimo u različitim varivima, kod pripreme popečaka, salata i namaza. S obzirom na užurbane radne dane, najčešće koristimo onaj iz supermarketa, koji dolazi u konzervi, a onda, kada ga iskoristimo, tekućinu u kojoj stoji volimo zadržati te je iskoristiti na različite načine. Upravo ta tekućina nosi naziv aquafaba, koji je nastao od latinskih riječi aqua (voda) i faba (grah), i dio je svake konzerve u kojoj se nalazi, primjerice, grah ili ranije spomenuti slanutak. S obzirom na to da aquafaba od graha ipak ima nekakav okus, a često je i izgledom drugačija, dok je ona od slanutka neutralnija i prozirna te već izgledom podsjeća na bjelanjak, upravo se tekućina iz konzerve slatutka često koristi kao zamjena za jaja.

Aquafabu možete dobiti i kuhanjem suhog slanutka kod kuće, no ona iz konzerve bit će gušća i pouzdanji izbor kod pripreme pobrojanih jela.

KAKO BJELANJKE ZAMIJENITI AQUAFABOM?

Kada se idući put zaželite ledenog vjetra ili Pavlove, a u hladnjaku nemate dovoljno jaja, razmislite, dakle, o konzervi slanutka koja vam stoji u smočnici. Već tri žlice aquafabe iz konzerve bit će dobra zamjena za jedno jaje, a dvije žlice bit će dostojna zamjena za jedan bjelanjak. Ubacite tekućinu u zdjelu, dodajte šećer i miksajte dok ne dobijete snijeg poput onakvog kakav biste dobili miksanjem bjelanjaka.

KOLAČ OD NARANČE S AQUAFABOM

image
Anna Shepulova//

Osim za hrskavi biskvit, koristiti je možete i kao meringu pa njome premazati, primjerice, dobar tart od limuna i zapeći ili pak dodati u nadjev za savijače kako bi bio prozračniji. Dobra ideja bit će i dodati je u različite kolače, muffine i druge slastice za koje vam je potreban lagan, prozračan biskvit, a aquafabu možete koristiti i umjesto bjelanjka u mousseu ili čak koktelima.

ČOKOLADNI MOUSSE S AQUAFABOM

KAKO ČUVATI SNIJEG OD AQUAFABE?

Ostane li vam aquafabe, spremite je u posudu s poklopcem i držite u hladnjaku do tjedan dana ili u zamrzivaču do mjesec dana. Stavite je u veću posudu, smrznite pa prebacite u vrećicu ili je jednostavno rasporedite po kalupu za led te vadite po potrebi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 19:45