Slanutak obožavamo i često ga koristimo u različitim varivima, kod pripreme popečaka, salata i namaza. S obzirom na užurbane radne dane, najčešće koristimo onaj iz supermarketa, koji dolazi u konzervi, a onda, kada ga iskoristimo, tekućinu u kojoj stoji volimo zadržati te je iskoristiti na različite načine. Upravo ta tekućina nosi naziv aquafaba, koji je nastao od latinskih riječi aqua (voda) i faba (grah), i dio je svake konzerve u kojoj se nalazi, primjerice, grah ili ranije spomenuti slanutak. S obzirom na to da aquafaba od graha ipak ima nekakav okus, a često je i izgledom drugačija, dok je ona od slanutka neutralnija i prozirna te već izgledom podsjeća na bjelanjak, upravo se tekućina iz konzerve slatutka često koristi kao zamjena za jaja.
KAKO BJELANJKE ZAMIJENITI AQUAFABOM?
Kada se idući put zaželite ledenog vjetra ili Pavlove, a u hladnjaku nemate dovoljno jaja, razmislite, dakle, o konzervi slanutka koja vam stoji u smočnici. Već tri žlice aquafabe iz konzerve bit će dobra zamjena za jedno jaje, a dvije žlice bit će dostojna zamjena za jedan bjelanjak. Ubacite tekućinu u zdjelu, dodajte šećer i miksajte dok ne dobijete snijeg poput onakvog kakav biste dobili miksanjem bjelanjaka.
Osim za hrskavi biskvit, koristiti je možete i kao meringu pa njome premazati, primjerice, dobar tart od limuna i zapeći ili pak dodati u nadjev za savijače kako bi bio prozračniji. Dobra ideja bit će i dodati je u različite kolače, muffine i druge slastice za koje vam je potreban lagan, prozračan biskvit, a aquafabu možete koristiti i umjesto bjelanjka u mousseu ili čak koktelima.
KAKO ČUVATI SNIJEG OD AQUAFABE?
Ostane li vam aquafabe, spremite je u posudu s poklopcem i držite u hladnjaku do tjedan dana ili u zamrzivaču do mjesec dana. Stavite je u veću posudu, smrznite pa prebacite u vrećicu ili je jednostavno rasporedite po kalupu za led te vadite po potrebi.