TIPIČNO AMERIČKI

Toga nema nigdje: Kako i zašto su nastali ludi američki ‘Monster truckovi‘? Evo kako je sve počelo

Kao i desetine sličnih priča, početak je bio vrlo skroman, a o svjetskoj prepoznatljivosti i uspjehu nitko nije razmišljao

Monster truck

 Profimedia

Sve je počelo sedamdesetih godina s Bobom Chandlerom i njegovim kamionetom Bigfoot, koji je potom stekao svjetsku slavu i pokrenuo golemu industriju koja je postala dio automobilske kulture Sjeverne Amerike.

Kao i desetine sličnih priča, početak je bio vrlo skroman, a o svjetskoj prepoznatljivosti i uspjehu nitko nije razmišljao. Bračni par Chandler jako je volio svoje slobodno vrijeme provoditi u prirodi, pa su za te potrebe 1974. kupili potpuno novi kamionet Ford F-250 s pogonom na sva četiri kotača.

Problemi su nastali kada se par suočio s činjenicom da u njihovom rodnom St. Louisu jednostavno nije bilo servisa gdje bi se takav auto mogao servisirati, a dostupnost rezervnih dijelova bila je vrlo loša. Udruživši se s kolegom entuzijastom terenske vožnje Jimom Cramerom, Chandlerovi su osnovali tvrtku Midwest Four Wheel Drive, koja je otvorena 1975.

Posao je krenuo, a Bobov kamionet zapravo je postao radni konj za radionicu i reklama u isto vrijeme. Automobil je konstantno moderniziran u skladu sa sve većim apetitima vlasnika. Par je redovito posjećivao lokalne off-road događaje, gdje su demonstrirali impresivne sposobnosti svoje kreacije. Usporedo sa sve većom prepoznatljivošću kamioneta, širila se i baza kupaca.

Do kraja 70-ih tamnoplavi kamionet promijenio se do neprepoznatljivosti. Stroj je dobio 48-inčne gume, osovine iz vojnog kamiona, potpuno kontrolirani ovjes i Merlin big block motor s kompresorom zapremine čak 10,5 l i snage 1400 KS. Naravno, tih godina nije bilo gotovih rješenja, pa je teško i danas zamisliti koliko je posla utrošeno na projektiranje i izgradnju ovog čudovišta.

Godine 1979. Chandler je snimio video kako sa svojim autom prelazi preko dva automobila (video gore). Nakon što je pogledao video, promotor iz Michigana predložio je Bobu da ponovi eksperiment pred gledateljima na stadionu Pontiac Silverdome. Odaziv je bio nevjerojatan, a performansu s uništenjem automobila svjedočilo je 72.000 posjetitelja koji su, prema riječima očevidaca, bili potpuno oduševljeni viđenim. Chandler je preko noći postao nacionalna zvijezda, a pozivi na razna događanja pljuštali su iz svih krajeva Amerike.

Novinari su ga prozvali Monster Truck (čudovišni kamion), a popularnost mu je stalno rasla. Godine 1981.Bigfoot je čak i glumio u filmu "Take This Job and Shove It", a debi kamioneta na velikom platnu dodatno je potaknuo zanimanje za diva na četiri kotača.

Interes za sudjelovanje u raznim događajima je bio ogroman, a kako bi svima udovoljio, Chandler je bio prisiljen klonirati svoj automobil, kreirajući Bigfoot 2, te angažirati dva još dva vozača. Naravno, odmah se pojavila cijela hrpa imitatora, od kojih je svaki želio odgristi komadić slave Bobove kreacije. Rastuća histerija oko novog fenomena više se nije mogla zaustaviti.

Do sredine 80-ih formirala se scena, te su se počela odvijati natjecanja "kamiona čudovišta" koja su izuzetno popularna u SAD-u i danas. Iako mnogi smatraju da je to samo šou, realno se radi o pravom sportu, natjecanju u kojem se ogromni kamioneti natječu u raznim vještinama i imaju razna prvenstva i kupove.

Bigfoot je u međuvremenu dogurao do svoje 23. verzije, a nastale su i stotine njegovih konkurenata. Oko Monster trucka je izrađena i čitava industrija tako da je danas mnogo lakše napraviti ili jednostavno kupiti novo "čudovište". Vjerovali ili ne, scena postoji i u Europi gdje se također nerijetko održavaju razne prezentacijske vožnje, pa čak i natjecanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. rujan 2024 14:59