auti koje smo voljeli

Sjećate li se još Sierre? Jedan od najuspješnijih Fordova danas se rijetko viđa na cestama

Davno ugašeni model proizvodio se od 1982. do 1993. godine. U tih jedanaest godina proizvedeno ih je 2,7 milijuna

Ford Sierra

 Ford

Osamdesete su bile sjajne godine za Ford u Europi. Marka je imala jake adute poput Fieste i Escorta kojima su se pridružili Sierra i Scorpio u višoj klasi. Tvrtka je imala stotine prodajnih mjesta diljem cijelog kontinenta, a ključno tržište bila je Njemačka.

Ali, unatoč tome, danas je Sierra izuzetno rijetka pojava na cesti, a najsnažnije verzije RS Cosworth uglavnom su po garažama jer vrijede kao sportski moderni klasici sve više i više.

Ovaj je model srednje klase zamišljen kao konkurent Opel Vectri i VW Passatu i kako bi zamijenio Ford Taunus, odnosno na tlu Velike Britanije Cortinu, Sierra je debitirala na britanskom internacionalnom autosalonu u Birminghamu 1982., da bi nešto kasnije bila predstavljena i na salonu automobila u Parizu.

Tada su limuzine srednje klase bile najvažniji segment automobila, a rijetko koje vozilo lansirano je s toliko hrabrosti za inovacije.

image

Ford Sierra

FOrd

Novi model u vidu Sierre dizajnerski je bio potpuno drugačiji od njegovih prethodnika, pa tako možemo slikovito reći da je Sierra bila "dijete zračnog tunela".

Otpor zraka od svega 0.34 tada je bio velik napredak i smatran je najboljim u toj klasi vozila. Učinkovito integrirani odbojnici od polikarbonata, prozori zalijepljeni u ravnini s vanjskom oblogom, kao i integrirana prednja svjetla i otvori za zrak za hlađenje bili su dokaz dodatnog finog podešavanja.

image

Ford Sierra

Ford

I ono najbitnije, sprijeda gdje je model Taunus imao dugu ravnu haubu, s okomito odrezanim prednjim dijelom gdje je bila maska, prednji poklopac kod Sierre se polako spuštao prema masci, koja je bila položena kako bi zrak slobodnije strujao oko karoserije vozila. Kontrast je bio tim veći jer je na početku karijere modela na tržište dolazila samo hatchback verzija s pet vrata, također poznata kao "Aero-Heck".

Ubrzo nakon toga uslijedila su dva različito dizajnirana modela s troja vrata i karavan. No, za razliku od Scorpia četiri godine kasnije, Ford Sierra nije otuđila mnoge stalne kupce svog prethodnika i brzo se etablirala kao jedan od najuspješnijih modela u svom segmentu.

image

Ford Sierra CL

Ford

Nakon samo četiri godine, 1,5 milijuna hatchback i karavanskih verzija već je našlo kupca. U samo drugoj godini proizvodnje, Sierra je postala tržišni lider u svojoj klasi. Iako su dimenzije karoserije Sierre ostale gotovo nepromijenjene u usporedbi s Taunusom, prostor dostupan u ključnim dimenzijama kao što su prostor za noge i glavu osjetno se povećao.

image

Ford Siaera RS Cosworth

Ford

Ford je kod Sierre kupcima nudio široku lepezu motora. Tu su bili četverocilindrični motori sa 75 i 105 KS, kasnije i V6 motori snage od 90 do 150 KS. Tada najsnažniji motor u ponudi bio je 2,8 litreni šestcilindrični benzinac namijenjen sportskoj XR4i izvedbi koja je s lakoćom postizala 200 km/h. Postojao je i 2,3 litreni dizel motor sa 67 KS.

image

Ford Sierra

Ford

Ipak, ono čega se svi zaljubljenici dobro sjećaju je uslijedilo 1986. kada se pojavila Sierra RS Cosworth. U njega se ugrađivao dvolitreni motor koji je uz pomoć 16 ventila i turbopunjača producirao 204 KS, što mu je omogućavalo sprint do ‘stotke‘ za samo sedam sekundi, a maksimalna brzina iznosila je 240 km/h.

image

Ford Siaera RS Cosworth

Ford

Prva generacija Sierre RS Cosworth ubrzo je postigla kultni status iako je proizvedena u samo pet tisuća primjeraka. Taj model inspirirao je buduće trkaće modele koji su zabilježili brojne uspjehe u moto sportu i reliju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. srpanj 2024 11:16