25 MODELA U 25 GODINA

FOTO: Za proslavu rođendana RS-a stižu još dva sasvim nova paprena Audija

 
 Audi

Točno 25 godina prošlo je otkako je Audi predstavio legendarni RS2 Avant i time pokrenuo iznimno uspješnu priču koja, kroz ukupno 25 modela predstavljenih od 1994. naovamo, traje i dan danas. Samo tijekom ove godine, tvrtka je potvrdila, bit će predstavljeno još šest noviteta od kojih će dva biti potpuno novi RS modeli, a premda se službeno još ne zna koji točno, nagađa se da bi jedan od njih mogao biti novi RS Q8. Za pogon bi navodno mogao biti izabran 4,0-litreni twin-turbo V8 iz Lamborghinija Urusa, u izdanju s oko 600 KS...

Foto: Audi

A počelo je, podsjetimo, s gotovo upola slabijom, ali nikako ne i slabom ergelom: spomenuti originalni RS model iz 1994. godine pokretao je 2,2-litreni turbo petcilindraš sa 315 KS, a uz ručni mjenjač sa šest stupnjeva prijenosa snaga se na sva četiri kotača prenosila putem quattro pogona sa središnjim diferencijalom koji se kalio na relijima i drugim utrkama širom svijeta.

Pet godina kasnije, stigao je RS4 Avant, čiji je pogonski sklop prošao tretman specijalista iz Coswortha te je u konačnici pokretan 2,7-litrenim V6 twin-turbom sa 380 KS. Druga generacija smijenila ga je 2005. godine, ponovno temeljito tehnički unaprijeđena i osnažena, s obzirom da je pod prednjim poklopcem bio V8 sa 420 KS, da bi 2008. godine na scenu po prvi put stupio RS6 Avant.

Pokretan 5,0-litrenim twin-turbo V10 motorom sa 580 KS i 650 Nm okretnog momenta otvorio je novo poglavlje u povijesti RS-a...
Sada već kultnu oznaku RS na svom repu trenutno nosi ukupno sedam Audijevih modela, od RS 3 Sportbacka i Sedana, preko RS 4 Avanta, RS 5 Coupea i Sportbacka do TT RS-a u Coupe i Roadster izdanjima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. rujan 2024 04:21