ELEKTRIFIKACIJA

Žele na vrh: Stellantis uvodi novu STLA platformu za električna vozila s dometom od 700 kilometara

Platforma STLA Medium koja bi trebala krenuti u proizvodnju u Europi kasnije ove godine, globalna je arhitektura i prva od četiri

Stellantis STLA Medium

 Stellantis

Stellantis je predstavio potpuno novu platformu STLA Medium, koja će se koristiti za podlogu električnih automobila, crossovera i SUV vozila u C i D segmentima. Platforma STLA Medium koja bi trebala krenuti u proizvodnju u Europi kasnije ove godine, globalna je arhitektura i prva od četiri EV platforme koje su izvorno najavljene 2021.

Platforma je "BEV-by-design" i vrlo je fleksibilna kako bi se prilagodila velikom broju vozila. Konkretno, proizvođač automobila je rekao da modeli temeljeni na arhitekturi mogu mjeriti 4300-4900 mm i imati međuosovinski razmak od 2700-2900 mm. Ova vozila također mogu imati više od 220 mm udaljenosti od tla za respektabilne terenske sposobnosti.

Vozila temeljena na platformi STLA Medium nudit će se s pogonom na prednje ili sve kotače. Tvrtka je dalje rekla da možemo očekivati snagu između 218 KS (160 kW) i 387 KS (285 kW). Platforma će sadržavati baterije s kapacitetom do 98 kWh.

Postojat će "Standard" i "Performance" varijanta - prva će osigurati više od 500 km dometa po WLTP-u, dok će Performance to povećati na više od 700 km. STLA Medium ima električnu arhitekturu od 400 volti i obećava najbolju energetsku učinkovitost u klasi, vrijeme punjenja i povezivost.

Nisu još poznati baš svi detalji, ali proizvođač automobila je rekao da će se vozila temeljena na platformi moći napuniti s 20% na 80% za 27 minuta jer će se moći puniti do 2,4 kWh po minuti. Proizvođač automobila je dalje rekao da će "jednoslojna baterija visoke gustoće" povećati unutarnji prostor, dok će također "poboljšati vožnju i rukovanje s niskim težištem".

image

Stellantis STLA Medium

Stellantis

Stellantis je dodao: „Komponente platforme, kao što su sustav grijanja/hlađenja kabine, upravljanje, pomoć pri kočenju i propulzija, dizajnirane su za smanjenje potrošnje energije. Ti napori kombiniraju se s opsežnom upotrebom laganih i krutih materijala kako bi se optimizirao domet vozila i pružile uzorne performanse u vožnji i rukovanju".

Godišnje se može izraditi do dva milijuna vozila na platformi STLA Medium u nekoliko tvornica diljem svijeta. Stellantis je dalje rekao da je platforma dizajnirana imajući na umu buduće nadogradnje budući da ima koristi od "STLA Brain arhitekture, STLA SmartCockpit i STLA AutoDrive platformi – omogućujući bežično ažuriranje softvera i poboljšanog hardvera".

image

Stellantis STLA Medium

Stellantis

Izvršni direktor Stellantisa Carlos Tavares rekao je: „Ono što danas vidimo proizvod je nešto više od dvije godine beskompromisnih inovacija za pružanje čiste, sigurne i pristupačne mobilnosti, uz podršku našeg ulaganja od 30 milijardi eura u elektrifikaciju i softver do 2025".

Dodao je: "STLA Medium platforma demonstrira snagu globalne Stellantis tehničke zajednice, isporučujući proizvode koji su hiperfokusirani na naše kupce i prepravljajući dugotrajne pretpostavke o prijevozu dok težimo ka nultom postotku emisija ugljika do 2038.".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 04:10