video, foto

VW predstavio novi Golf GTI Clubsport: Najsnažniju verziju u povijesti za 50. obljetnicu Golfa

Naš reporter je prije svjetske premijere imao priliku izbliza upoznati najsnažniji Golf s prednjim pogonom u povijesti

VW Golf GTI Clubsport

 VW

Danas će na slavnoj utrci 24 sata Nürburgringa debitirati nova generacija VW Golfa GTI Clubsport, posebne edicije nastale u sklopu 50. obljetnice ovog diljem svijeta poznatog modela iz Wolfsburga. Mi smo ga upoznali na prezentaciji za novinare 15. svibnja.

Verzija GTI Clubsport posljednji put se pojavila 2021. u sklopu 45. obljetnice Golfa GTI koji je svjetlo dana ugledao 1976, a novi GTI Clubsport redizajniranog Golfa podiže ljestvicu još više.

image

VW Golf GTI Clubsport

VW

Ne samo izgledom koji krase po prvi puta osvijetljena prednja VW značka sprijeda, LED svjetla sprijeda i straga, novi 19-inčni kotači, sjajna plastika spojlera i pragova umjesto mat i povećani, protočni stražnji spojler ili pak, četvrta generacija infotainment sustava s 12,9-inčnim zaslonom, već ponajprije poboljšanjima na motoru, prijenosu snage i ovjesu.

image

VW Golf GTI Clubsport

VW

Naime, Clubsport pokreće posljednja generacija 2.0-litrenog turbo punjenog četverocilindričnog TSI motora koji će u bolidima pripremljenima za današnji nastup na Nürburgringu GTI Clubsport 24h razvijati čak 380 KS.

image

VW Golf GTI Clubsport

VW

U serijskom modelu pak, motor razvija 300 KS i 400 Nm okretnog momenta, a spojen je na ultrabrzi DSG sa sedam stupnjeva pa, iako ima samo prednji pogon, s mjesta do 100 km/h stiže za samo 5,6 sekundi dok je najveća brzina ograničena na 250 km/h osim uz opcionalni Race paket, u ponudi ekskluzivno za GTI Clubsport, koji skida elektronski limiter pa je spreman pojuriti do 267 km/h.

image

VW Golf GTI Clubsport

VW

Za razliku od običnog Golfa GTI, GTI Clubsport ima veće, 18-inčne diskove, a standardno su tu i progresivni upravljač, diferencijal s ograničenim proklizavanjem, adaptivni ovjes DCC s elektronski kontroliranim amortizerima kao i Vehicle Dynamics Manager i vozački profili sa režimom Special koji je prilagođen vožnji po Nürburgringu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. lipanj 2024 18:36