AKTUALNO

Već su to napravili: Pretplata na usluge mogla bi natjerati vozače BMW-a da hakiraju svoje aute

BMW je već izvodio slične trikove u prošlosti - njemački proizvođač automobila izazvao je sličnu kontroverzu 2018. godine

BMW unutrašnjost

 BMW

Usluge pretplate u automobilu prisutne su već najmanje desetljeće. Ipak, do nedavno su bili delegirani na usluge poput satelitskog radija ili ugrađene WiFi žarišne točke za koje je potrebna podatkovna veza. Kada je BMW nedavno odlučio kupcima naplaćivati ​​grijana sjedala putem pretplate, reakcija javnosti nije bila pozitivna. Ako će se povijest ponoviti, mogli bismo ponovno vidjeti hakirane automobile s omogućenim značajkama bez plaćanja.

image

BMW značajke na pretplatu

BMW

BMW je već izvodio slične trikove u prošlosti - njemački proizvođač automobila izazvao je sličnu kontroverzu 2018. Tada je pokrenuo program u kojem su korisnici plaćali 80 dolara svake godine za korištenje bežičnog Apple CarPlaya. Nedugo zatim promijenio je stvari u nastojanju da privuče više kupaca tako da je 20 godina korištenja iste usluge naplatio 300 dolara.

image

BMW iDrive 1

BMW

To je nazvano "doživotnom" pretplatom, ali u isto vrijeme nijedan drugi proizvođač automobila nije naplaćivao nikakvu vrstu pretplate. Vlasnici su, ipak, pronašli vlastito rješenje.

To rješenje zahtijevalo je malo hakiranja softvera kako bi se značajka omogućila bez pomoći BMW-a. Vlasnici su iskoristili nešto što se zove Federal Supply Classification kodove u ECU-u. S pristupom tim kodovima, mogli su omogućiti značajke poput bežičnog CarPlaya.

Mnogi BMW entuzijasti iskoristili su ovaj sustav kako bi omogućili ili uživali u značajkama koje izvorno nisu bile uključene u njihova vozila. Još uvijek nitko nije hakirao iDrive 8, ali ako se to dogodi, nećemo uopće biti šokirani. Hoće li to poništiti jamstvo ili ne, sasvim je druga priča.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 10:28