video, foto

Tko je rekao da više nema dobrih pristupačnih auta? Testirali smo Fiat Tipo City Cross 1.0 GSE, evo i cijene

Povišen četiri centimetra u odnosu na standardni model, crossoverski Tipo s malim turbomotorom od 100 KS je potpuno u trendu

Fiat Tipo Cross

 Darko Tomaš/CROPIX

Aktualni kompaktni Fiat Tipo poznajemo već punih šest godina, prije dvije godine je doživio osvježenje, a i danas ima aduta kojima osvaja domaće kupce. Osobito u atraktivnoj povišenoj Cross verziji kojom konkurira u popularnoj crossover klasi modelima poput Forda Focusa Active, Citroena C4 ili Dacije Sandero Stepway.

S četiri centimetra odignutosti od tla, tamnim off-roaderskim plastičnim branicima i pragovima te uzdužnim krovnim nosačima sasvim se lijepo uklapa u crossoversku priču. Sprijeda oštra maska, veliki fogo FIAT i LED svjetla djeluju atraktivno, dok se u unutrašnjost već pomalo vide godine "staža" na tržištu u odnosu na najnovije modele.

image

Fiat Tipo Cross

Darko Tomaš/CROPIX

Međutim, sve je na svom mjestu, unutrašnjost je vrlo ugodna, kvalitetno obrađena, dosta robusna te dizajnirana s mjerom.

Klasične fizičke kontrole su i dalje prisutne na kokpitu, ali klasični instrumenti imaju digitalni ekran putnog računala, a tu je i središnji ekran multimedije od 7 inča (10,25 inčni je doplata) koji sadrži sve bitno s vrlo jasnim prikazom funkcija, kao i slike s kamere za parkiranje. Brojnim funkcijama (radio, putno računalo, tempomat…), može se upravljati i putem tipki na upravljaču koji lijepo leži u dlanovima.

Reliktom prošlosti mogli bismo nazvati tek postojanje klasične poluge "ručne kočnice" između prednjih sjedala. U bokovima dobro profilirana sjedala od tkanine su ugodna, a s obzirom na povišenu karoseriju u ovoj varijanti i vozačka je pozicija povišena, što se reflektira boljom preglednošću u svim smjerovima. Prostranost je sasvim solidna za obitelj, a straga za dvoje odraslih ima dovoljno mjesta za koljena i ramena.

image

Fiat Tipo Cross

Darko Tomaš/CROPIX

Pritom je prtljažnik obujma 440 litara jedan od najizdašnijih u kompaktnoj klasi. S nedavnim redizajnom je i oprema upotpunjena pri čemu prvenstveno mislimo na solidan paket sigurnosnih asistenata (tempomat, automatsko kočenje, upozorenje na voznu traku i umor vozača...)

Od tri motora u ponudi testni je primjerak došao s početnim 1,0-litrenim 3-cilindarskim benzincem od 100 KS i 190 Nm (pri 1500/min) i uparen s 5-brzinskim ručnim mjenjačem (u ponudi su i 1.6 Multijet dizelaš od 130 KS te snažniji benzinac 1 .5 e-Hybrid od 130 KS).

image

Fiat Tipo Cross

Darko Tomaš/CROPIX

Mali turbobenzinac se solidno nosi s ne pretjeranih 1,3 tone pa do stotke stiže za 12,2 sekunde, dok je najveća brzina gotovo 200 km/h (192 km/h). Tek će na uzbrdicama i s nekoliko odraslih osoba u kabini pokazati nedostatak daha, no "šaltanjem" u četvrtu brzinu stvar se rješava bez problema. Zanimljivo, 3-cilindraš pritom nikad nije preglasan, čak ni pri vožnji autocestom jer se pri 130 km/h "vrti" na 3200/min.

Odlično: motor se ne razbacuje gorivom pa nam je prosječna potrošnja na kraju testa iznosila 6,8 litara, s tim da u gradu traži litru više dok lagana vožnja magistralnim pravcima (s puno kamera) traži i lakšu nogu te tek 6 litara benzina na svakih 100 kilometara.

image

Fiat Tipo Cross

Darko Tomaš/CROPIX

Generalno, premda povišen u vožnji zavojima se ne naginje previše, ovjes se pokazuje robusnim, ali i vrlo udobnim, ne pretjerano direktan upravljač uvijek pruža dobre povratne informacije s podloge, dok ručica mjenjača fino prolazi kroz stupnjeve.

Na koncu i cijena: osnovni model s cijenom od 21.222 eura do registracije najpovoljniji je auto u klasi, dok s boljom opremom High poput testnog primjerka stoji tek malo više: 22.417 eura. Ne manje važno, Fiat daje opće jamstvo od 5 godina ili prijeđenih 120.000 kilometara.

image

Fiat Tipo Cross

Darko Tomaš/CROPIX

CROSS 1.0 GSE T3

TEHNIČKI PODACI

Motorturbobenzinski, 3 cilindra

Obujam999 ccm

Snaga73 kW/100 KS na 5000/min

Moment190 Nm na 1500/min

Mjenjačručni, 5 brzina

Dimenzije439 x 180 x 156 cm

Osovinski razmak264 cm

Prtljažnik440 litara

Gume215/55 R 17

Masa1335 kg

Jamstvo5 god/120.000 km

Najveća brzina192 km/h

0-100 km/h11,9 sekundi

Potrošnja6,6 l/100 km

Cijena 22.417 eura

S doplatama 24.217 eura

SERIJSKA OPREMA - LED svjetla • čelične felge Cross 16” • krovni nosači • stražnji senzori i kamera • automatska klima • multimedija sa 7” dodirnim zaslonom • kožni volan i mjenjač • TFT instrumenti • električni paket stakla i retrovizora • USB ulaz • tempomat • računalo • automatsko kočenje • upozorenje na voznu traku i umor vozača • City servo funkcija volana • klizni središnji naslon za ruke...

DOPLATE TESTNOG AUTA - aluminijske felge 17” • metalik narančasta boja Paprika • tamna stražnja stakla • paket Safety • Ukupno 1800 eura

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 17:32