AUTONOMNA VOZILA

Šoferi zabrinuti: Ovaj autobus neobičnog izgleda potpuno je autonoman i testira se u Europi

Autonomni autobus Aurrigo Auto-Shuttle sada se testira u Češkoj i UK-u, a tvrtka planira ukloniti ljuge iza volana u budućnosti

Aurrigo Auto-Shuttle

 YouTube Screenshot

Aurrigo, sa sjedištem u Ujedinjenom Kraljevstvu, predstavio je svoj Auto-Shuttle kao svojevrsno autonomno vozilo u sklopu projekta Living Lab for Autonomous Electric Vehicles. Ova inicijativa ima za cilj procijeniti potencijal javnog prijevoza bez vozača u Europi.

U početku će Auto-Shuttle imati operatera koji će preuzeti vožnju u slučaju pogreške. Međutim, Aurrigo uskoro planira ukloniti ljude iza volana i zamijeniti ih daljinskim nadzornikom, koji nije fizički u autobusu, ali svejedno može preuzeti u slučaju da stvari pođu po zlu. Time se nadaju da će operatere naviknuti na korištenje autobusa bez vozača, dok se razvija potpuno autonomna tehnologija.

“Gradovi se suočavaju s izazovima kao što su smanjenje emisija, poboljšanje sigurnosti i mobilnosti biciklista ili pješaka, povećanje kvalitete života građana. Šatlovi bez vozača mogu promijeniti pravila igre za gradove jer rješavaju mnoge od ovih izazova,” rekao je Bani Anvari, profesor na University College London, koji s Aurrigom radi na ovom projektu.

"LivingLAPT će isporučiti održivi prijevoz bez vozača i logističke usluge među raznim europskim gradovima postupnim ukidanjem potrebe za sigurnosnim vozačima u prijevozu i prelaskom na udaljene operatere koji nadziru niz usluga istovremeno".

Aurrigo surađuje s Living Labom, kojeg financira Europska unija, a ovaj projekt vodi University College of London. Proizvođačeva vozila Auto-Shuttle sada voze u Pragu i Brnu, u Češkoj Republici, kao i u Milton Keynesu, u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 19:59