igra na emocije

Renault 4 se vratio! Donosimo sve detalje o ‘Malom divu‘ 21. stoljeća s prezentacije u Parizu

Retro-futuristički model od Renaulta među gradskim električnim automobilima koji smo dugo čekali napokon je predstavljen

Renault 4

 Zvonimir Jurčić

Sigurno najveća zvijezda ovogodišnjeg izdanja Mondiala u Parizu, koji je danas 14. listopada otvorio svoja vrata posjetiteljima, zasigurno je novi Renault 4 E-Tech Electric. Mi smo ga imali priliku detaljno upoznati tjedan dana prije današnje premijere na pariškom salonu kroz nekoliko radionica upriličene za novinare u halama filmskog studija Kremlin na jugu Pariza.

Prvi dojam: Renault je napravio zgodan i zanimljiv automobil, jer nakon druženja s novim električnim izdanjem kultne "Četvorke" koja je kao potpuno električni automobili namijenjena mlađim generacijama vozača kao i onima koji tek dolaze, zaključili smo da u njemu doista živi duh legendarnog pretka.

image

Renault 4 E-Tech Electric

Zvonimir Jurčić

Podsjetimo, osim prošle godine predstavljene reinkarnacije također mitskog modela iz Renaultovog povijesnog portfelja s oznakom "5", Četvorka je čak i važniji model za marku jer je 1961. godine kad se pojavila napravila pravu malu revoluciju na tržištu i vrlo brzo postigla kultni status među vozačima u rangu "Spačeka", "Bube" ili "Topolina".

"Četvorka" je bila prvi obiteljski automobil Renaulta s motorom i pogonom smještenim sprijeda, jednostavan ali izuzetno prostran i praktičan za gradsku vožnju, kao i za vožnju izvan grada.

image

Renault 4 E-Tech Electric

Zvonimir Jurčić

Bio je to automobil za svakoga i za svaku namjenu, simbol slobode, instant hit koji se proizvodio od 1961. do 1992. godine te je diljem svijeta pronašao više od osam milijuna kupaca.

Sa svojim dizajnom koji osvaja "na prvu", električnim pogonom i digitalnim značajkama osmišljenim za funkcionalnost i zabavu, ima sve što je potrebno za postavljanje novih standarda u gradskim automobilima u energetskoj tranziciji.

Renault 4 E-Tech Electric je, dakle, hrabar odgovor na društvene i ekološke izazove aktualnog vremena - energetsku održivost i mali ugljični otisak, kažu iz Renaulta.

image

Renault 4 E-Tech Electric

Renault

Na prvi pogled, novi Renault 4 E-Tech Electric koji se smješta u crossover B segment, prepoznatljivom formom karoserije legendarnog pretka djeluje jednako svestrano kao i njegov prethodnik, te je baš poput njega, jednako suvremen automobil u vlastitoj epohi.

Njegov retro-futuristički izgled obiluje detaljima koji podsjećaju na originalnu Četvorku kao i suvremenim, poput kompletne prednje maske izvedene u jednom komadu s integriranim LED svjetlima te svjetlećim logom marke kao i svjetlećom trakom koja obrubljuje tamnu masku, a sve je smješteno ispod prozirnog stakla. Nadalje, tu su i karakteristične uzdužne trake na vratima, karakteristična okomita stražnja svjetla u LED tehnici, rolo krov, oznake 4 na karoseriji, trokutasti treći prozori...

image

Renault 4 E-Tech Electric

Renault

Nadalje, emocije utkane u vanjski dizajn odražavaju se i u unutrašnjosti novog modela, a sve djeluje vrlo moderno, čisto i pregledno, a tu je i velik središnji multimedijski zaslon od 10 inča osjetljiv na dodir s vrlo jasnim i preglednim sučeljem.

Dodana je i nova generaciju OpenR Link sustava s ugrađenim Googleom, s više od 50 aplikacija i praktičnih usluga kao što je planer putovanja, a tu je i po prvi put u jednom Renaultu virtualni suputnik "Reno". Kao Avatar sa stvarnom osobnošću, Reno podržava i komunicira s vozačima Renaulta tijekom njihovog korisničkog iskustva, unutar i izvan automobila kojem možete postavljati pitanja, zakazivati punjenje...

image

Renault 4 E-Tech Electric

Renault

U električnoj gami marke s duljinom od 4,14 metara smješta se između Renaulta 5 E-Tech Electric (3,92 m) i Meganea E-Tech Electric (4,20 m), a koristi identičnu platformu AmpR Small za električna vozila.

Prednosti u odnosu na gradski R5: dulji međuosovinski razmak od 2,62 metra (Renault 5, 2,54 m), optimiziran unutarnji prostor s više mjesta straga, kapacitet prtljažnika s niskim utovarnim rubom od 420 litara (Renault 5, 326 l). Podnica je povišena na 18,1 cm dok masa ostaje na 1500 kilograma.

image

Renault 4 E-Tech Electric

Renault

Ispod prednjeg poklopca nalazi se isto kao i kod Renaulta 5 Electric, dakle, kompaktni elektromotor s Renaultovom tehnologijom sa zavojnicama u rotoru (SSM) po čemu je učinkovitiji od motora s permanentnim magnetima i ekološki prihvatljiviji jer ne koristi rijetke metale. Magneti su, naime, zamijenjeni bakrenim zavojnicama, a žice su raspoređene i usmjerene tako da izdrže centrifugalnu silu rotora.

Motor je dostupan s dvije snage i momenta: 90 kW i 225 Nm te 110 kW i 245 Nm. Slabiji od 90 kW dolazi uz bateriju od 40 kWh, a snažniji od 110 kW od 52 kWh.

Litij-ionskim baterije koriste tehnologiju NMC (Nikal Mangan Kobalt) za najbolju gustoću energije. Veća kapaciteta 52 kWh osigurava domet do 400 km, a manja od 40 kWh 300 km prema WLTP-u.

image

Renault 4 E-Tech Electric

Renault

Konstrukcijski, baterija od 52 kWh u svom kućištu sadrži četiri velika modula, u usporedbi s 12 manjih modula kao kod modela Megane E-Tech Electric i Zoe. Ova pojednostavljena arhitektura donosi uštedu težine od 20 kg u usporedbi sa Zoe (oko 300 kg). U svakom od četiri modula sastavljeno je ukupno 46 ćelija, od kojih svaka teži oko 55 kg.

Baterija od 40 kWh ima tri velika modula u istom kućištu. Svaki od ova tri modula uključuje 31 ćeliju povećane debljine, težine oko 240 kilograma.

image

Renault 4 E-Tech Electric

Renault

Posebnost Renault 4 E-Tech Electric jest činjenica da će biti jedan od prvih malih velikoserijskih modela s novim dvosmjernim AC punjačem od 11 kW s V2L (vehicle-to-load) za spajanje uređaja na bateriju vozila i V2G (vehicle-to -grid) za vraćanje električne energije u mrežu i uštedu na kućnom punjenju.

U verzije s 110 kW i 90 kW ugrađuje se dvosmjerni AC punjač od 11 kW, verzija od 70 kW bit će opremljena konvencionalnim AC punjačem od 11 kW. S punjačem od 11 kW AC bateriji od 52 kWh trebat će 4 sata i 30 minuta da se napuni od 10 do 100 posto, a bateriji od 40 kWh trebat će sat vremena manje.

image

Renault 4 E-Tech Electric

Renault

Varijanta sa 110 kW ima DC utičnicu od 100 kW za punjenje baterije od 52 kWh za brzo punjenje istosmjernom strujom primjerice na autocesti. Pogonski sklop od 90 kW opremljen je DC utičnicom od 80 kW za punjenje baterije od 40 kWh. U oba slučaja bit će potrebno samo 30 minuta da se baterija napuni od 15 do 80 posto.

Sigurnost se ovdje piše velikim slovima: Renault 4 E-Tech Electric raspolaže nizom sustava za pomoć u vožnji (ADAS) iz modela viših klasa, uključujući inteligentni prilagodljivi tempomat, Active Driver Assist i tehnologiju automatizirane vožnje razine 2.

Novi kočioni sustav One Box duplo smanjuje vrijeme reakcije kod automatskog kočenja, a Safety Coach sustav potiče vozača na sigurniju vožnju, uzimaju u obzir glavne pokazatelje rizika identificirane tijekom vožnje. Usto, Renault 4 E-Tech Electric je dostupan i s naprednim sustavom kontrole proklizavanja Extended Grip, a tu su i dva nova načina rada kojima se može pristupiti iz postavki Multi-Sense: Snow i All-terrain.

image

Renault 4 E-Tech Electric

Renault

Oba načina rada koriste kontrolu proklizavanja kako bi vozilo glatko radilo na skliskim površinama. Okretni moment motora se elektronički podešava ovisno o prianjanju i ESP povratnoj informaciji. U oba će slučaja kontrola proklizavanja biti manje aktivna na dva prednja kotača. Pravi mali crossover za sve podloge.

Čini se da je Renault nakon povratka "Petice" pametno odigrao na još više emocija povratkom "Četvorke" u električnom izdanju.

image

Renault 4 E-Tech Electric

Renault

Osim retro izgleda koji je vrlo privlačan, riječ je o vrhunski suvremenom i zrelom električnom automobilu s hrpom tehnoloških rješenja kojem će vjerojatno najveći konkurent na tržištu biti električni retro crossover B segmenta Mini Aceman. Novi R4 se proizvodi u Francuskoj u pogonima u Maubeugeu, a kad dogodine stigne na tržište u Francuskoj bi mogao stajati oko 29.000 eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. listopad 2024 15:00