filmska iluzija

Prava istina: samo šminka i efekti - neki legendarni auti iz filmova Brzi i žestoki zapravo su bili vrlo spori

Craig Lieberman, tehnički savjetnik na prva dva filma Brzi i žestoki otkrio je detalje o automobilima koji su korišteni za snimanje

Auti iz filma Brzi i Žestoki

 YouTube Screenshot

Ako još uvijek mislite da su filmovi "stvarni" i da je jurnjava automobilima i tijekom snimanja izgleda onako uzbudljivo kao na filmskom platnu, ova će vas vijest razočarati. Craig Lieberman, tehnički savjetnik na prva dva filma franšize Brzi i žestoki otkrio je detalje o automobilima koji su korišteni za snimanje i trikove kojima su se služili da bi oni u filmu izgledali mnogo brži nego što u stvarnosti jesu.

Na primjer, Lieberman je otkrio da je Brianov Mitsubishi Eclipse, koji je na prvom filmu izgledao kada da može "preletjeti" četvrt milje za 10 sekundi zapravo razvijao samo oko 125 konjskih snaga iz svog malo modificiranog, atmosferskog 2,0-litrenog četverocilindričnog motora. Automobilu je trebalo devet sekundi da dostigne 60 milja na sat (96 km/h) u stvarnom svijetu, a četvrtinu milje prelazio je za 16 sekundi.

image

Auti iz filma Brzi i Žestoki

YouTube Screenshot

Jessina Volkswagen Jetta je također izgledala izuzetno brzo, no u stvarnosti je imala serijski motor sa samo 150 KS i do 96 km/h je stizala za oko 10 sekundi. Bilo joj je potrebno 18 sekundi da prijeđe četvrt milje.

image

Auti iz filma Brzi i Žestoki

YouTube Screenshot

No ova vozila zapravo nisu trebala ni biti brza kako bi se snimio film. Lieberman otkriva da se 90 posto automobilskih vratolomija u filmovima događalo na brzinama manjim od 96 km/h, a za zahtjevnije vratolomije su se koristili filmski trikovi, poput daljinskog upravljanja ili povlačenja vozila s pomoću sajli. Montaža, miksanje zvuka i drugi trikovi također su pomogli u stvaranju iluzije brzine za gledatelje filmova.

image

Auti iz filma Brzi i Žestoki

YouTube Screenshot

Međutim, neki su automobili bili mnogo snažniji i brži od ranije spomenutih modela. Domova Mazda RX-7 imala je 305 konjskih snaga i mogla je postići 0-60 milja za pet do šest sekundi. Leonov Nissan GT-R R33 bio je zaista iznimno snažan i brz te je mogao postići vrijeme na 1/4 milje od oko 10 sekundi i u stvarnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. lipanj 2024 08:33