SVJETSKA PREMIJERA

Ovo je novi Aston Martin Vanquish: Ultimativni GT i najbrži Aston ikada s twin-turbo V12 motorom

Automobil kojeg Aston Marin naziva "najmoćnijom perjanicom u svojoj 111-godišnjoj povijesti", pokreće twin-turbo 5,2-litreni V12 motor

Aston Martin Vanquish

 Aston Martin

Vanquish se vratio nakon šest godina. Aston Martin je predstavio novi model koji obećava "neviđenu kombinaciju rafinirane udobnosti, performansi superautomobila i vrhunske dinamike." Također će biti ekskluzivan jer će se proizvoditi manje od 1000 primjeraka godišnje.

Automobil kojeg Aston Marin naziva "najmoćnijom perjanicom u svojoj 111-godišnjoj povijesti", pokreće twin-turbo 5,2-litreni V12 motor koji razvija 835 KS i 1000 Nm. Povezan je s automatskim mjenjačem s osam stupnjeva prijenosa, koji snagu šalje na stražnje kotače putem elektroničkog diferencijala s ograničenim proklizavanjem. To omogućuje ovom automobilu omogučuje ubrzanje do 100 km/h za 3,2 sekunde i maksimalnu brzinu od 345 km/h, što je najveća maksimalna brzina serijskog automobila Aston Martina do danas, prema tvrdnjama iz tvrke.

image

Aston Martin Vanquish

Aston Martin

No nije sve samo u snazi. Vanquish tako, na primjer, ima aluminijsku konstrukciju koja povećava bočnu krutost za 75 postou usporedbi s DBS 770 Ultimate. Tu je također i novi ovjes s Bilstein DTX amortizerima. Aston Martin kaže da dopuštaju "značajnu razliku između načina vožnje", tako da automobil može biti udoban ili sportski, ovisno o "vašem raspoloženju".

image

Aston Martin Vanquish

Aston Martin

Što se tiče upravljanja, Vanquish ima deblje stabilizatore, nanaovo namješteni sustav električnog servo upravljanja i novi elektronički sustav kontrole stabilnosti. Potonji obećava da će izbjeći "nagle intervencije, predviđajući optimalne razine prianjanja putem najsuvremenijih algoritama, dok također reagira na trenutne nestabilnosti vozila."

image

Aston Martin Vanquish

Aston Martin

Za zaustavljanje se brine karbonsko keramički kočioni sustav koji ima diskove od 410 mm sprijeda i 360 mm straga. U usporedbi sa svojim prethodnikom, Aston Martin kaže da sustav nudi poboljšane performanse kočenja i veću postojanost kočenja na temperaturama do 800°C.

image

Aston Martin Vanquish

Aston Martin

Što se dizajna tiće prednji dio je prilično tradicionalan jer možemo vidjeti široku masku koja je okružena Matrix LED prednjim svjetlima i naglašenim razdjelnikom. Pridružuje im se impresivan poklopac motora koji ima otvore inspirirane F1 kako bi pomogle u hlađenju V12. STraga dominiraju sedam LED "svjetlosnih oštrica", veliki difuzor i ispušni sustav od nehrđajućeg čelika s četiri ispušne cijevi. U ponudi je i ispuh od titana koji smanjuje masu za 10,5 kg.

image

Aston Martin Vanquish

Aston Martin

Unutra Vanquish ima dva sjedala i poznatu kabinu koja podsjeća na Vantage i DB12. Tu su 10,25-inčna digitalna instrument ploča i 10,25-inčni infotainment sustav, prednja sjedala s električnim podešavanjem u 16 smjerova, presvlake od alcantare i kože, audio sustav Bowers & Wilkins s 15 zvučnika i opcijske drvene obloge.

image

Aston Martin Vanquish

Aston Martin

Aston Martin nije još otkrio cijene, ali prve isporuke bi trebale početi već u četvrtom kvartalu ove godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. rujan 2024 00:20