SVJETSKA PREMIJERA

Novo izdanje Volkswagenove legende s kultnom oznakom: Golf R je postao snažniji i brži

Ima pogon na sve kotače i 7-stupanjski mjenjač s dvostrukom spojkom. Tu je i sustav vektoriranja okretnog momenta

Volkswagen Golf R

 Volkswagen Media

Volkswagen je nedavno redizajnirao Golf "osmicu", njegovu GTI verziju i njezine još brže derivate, a sada je došao red i za apsolutni vrh ponude - novi Golf R.

Njegov dvolitreni četverocilindrični motor s turbopunjačem sada ima 333 KS i 420 Nm čime je snaga u odnosu na standardni R prošle generacije porasla, no nije nadmašila snage dosadašnjeg specijalnog modela R 333 i modela povodom 20 godina R-a koji su također imali 333 KS.

image

Volkswagen Golf R

Volkswagen Media

Automobil sada do 100 km/h ubrzava za 4,6 sekundi dok je karavanskoj varijanti za isto potrebno dvije desetinke duže. Maksimalna brzina je ograničena na 250 km/h, no uz Performance paket ju je moguće podići na 270 km/h.

image

Volkswagen Golf R

Volkswagen Media

Auto ima pogon na sve kotače i sedmostupanjski automatski mjenjač s dvostrukom spojkom. Tu je i sustav vektoriranja okretnog momenta za bolji prijenos snage na pojedine kotače.

image

Volkswagen Golf R

Volkswagen Media

Što se tiče dizajna Golf R ima nova LED Plus prednja svjetla između kojih je maska sa svjetlosnom "letvicom" i osvijetljeni logo. Agresivni sportski prednji odbojnik ima aerodinamične elemente među kojima su veliki usisnici za hlađenje kočnica. Straga auto ima agresivni crni difuzor i četverostruke ispušne cijevi.

image

Volkswagen Golf R

Volkswagen Media

Serijski se na Golfu R dobivaju aluminijski kotači Jerez od 18 inča. Opcijski paket Performance donosi naplatke Estoril od 19 inča, veliki krovni spojler, kotače od 19 inča, mjerač G-sile, GPS mjerač vremena kruga i nove vožnje: Special i Drift. Način vožnje Special je posebno razvijen za stazu Nürburgring kako bi automobil mogao bolje podnijeti njene zahtjevne specifikacije. Volkswagen također nudi nove 19-inčne Warmenau kovane naplatke koji su oko 20 posto lakši od Estoril naplataka.

image

Volkswagen Golf R

Volkswagen Media

U unutrašnjosti auto ima 12,9-inčni infotainment zaslon osjetljiv na dodir i 10,2-inčnu digitalnu instrument ploču. Na instrumentima se ističu posebni Golf R detalji. Kao i u svim redizajniranim Golfovima u kabini su uvedena i neka poboljšanja kao što su osvijetljeni "slideri" za kontrolu glasnoće i temperature klima sustava. Ipak R, za razliku od ostalih redizajniranih Golfova, iznenađujuće zadržava upravljač s kritiziranim Touch tipkama

image

Volkswagen Golf R

Volkswagen Media

Golf R u Europi debitira u Black Edition izdanju, koji dolazi sa zatamnjenim VW oznakama i R logotipima, crnim čeljustima kočnica, crnim 19-inčnim Estoril kotačima i crnim završecima ispušnih cijevi. U ovoj izvedbi IQ.Light LED Matrix prednja svjetla i Performance paket su u seriji.

image

Volkswagen Golf R

Volkswagen Media

Točne cijene još nisu priopćene. No, njemački mediji javljaju da će auto u Njemačkoj koštati jeftinije nego dosad, odnosno manje od 55.000 eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. lipanj 2024 16:30