OLDTIMERI

Na utrci razbijen neprocjenjivi unikatni Ferrari. Popravak bi mogao biti vrlo skup

Autu koji se zadnji put u Le Mansu utrkivao prije 60 godina potpuno je uništen stražnji kraj, te bok s kojeg su čak otpala vrata.

Ferrari 250 SWB Breadvan

 Web Screenshot

Prošlog vikenda ljubitelji automobilskog sporta mogli su uživati u fantastičnoj F1 utrci na Silverstoneu ali i u vrlo rijetkoj prilici da u akciji vide već zaboravljene stare trkače automobile na stazi u Le Mansu. Legendarni Circuit de la Sarthe ugostio je utrku Le Mans Classic u kojoj sudjeluju automobili koji su nekad davno žarili i palili na 24sata Le Mansa. Utrka se održava svake dvije godine. Video možete pogledati OVDJE.

Poput F1 utrke i ova je pružila dosta uzbuđenja, akcije ali i nesreća. Svakako najskuplja nesreća dogodila se kad je Ferrari 250 SWB popularno nazvan "Breadvan"; izletio sa staze i udario u ogradu od guma. Automobil kojim je u tom trenutku upravljao 31-godišnji Austrijanac Lukas Halusa u nesreći je jako oštećen, a vozač je prošao bez ozljeda.

Posljedice nesreće mogle bi biti vrlo skupe. Na videu i slikama je vidljivo da je autu koji se zadnji put u Le Mansu utrkivao prije 60 godina potpuno uništen stražnji kraj, djelomično i prednji kraj, a s boka su čak otpala vrata. Najveći problem je što se radi o unikatu, jedinom takvom automobilu na svijetu čija je vrijednost neprocjenjiva.

image

Ferrari 250 SWB Breadvan

Web Screenshot

Iako je model Ferrari 250 jedan od najpoznatijih automobila u povijesti ova izvedba nije djelo slavnog Enza Ferrarija. "Breadvan"(prevedeno kombi za dostavu kruha) se službeno zove Ferrari 250 GTO Drogo. Auto je nastao kao proizvod rivalstva između Enza i grofa Giovannija Volpija.

Enzo naime nije želio prodati svoje trkaće 250 GTO Volpiju, uspješnom vlasniku trkaćih momčadi. Zbog toga je Volpi dao izraditi vlastiti automobil za 24 sata Le Mansa. Ferrari 250 SWB "Breadvan" nastao je na osnovi jednog starog Ferrarija 250 GT SWB u koji je Volpi dao ugraditi svoj jači V12 motor. Također, karoserija je potpuno promijenjena kako bi bila lakša i aerodinamičnija.

Auto je sudjelovao na utrci 24sata Le Mansa 1962. godine i na stazi je bio brži od svih tvorničkih Ferrarija 250 GTO no nije uspio završiti utrku zbog kvara pogonske osovine. U trenutku odustajanja bio je sedmi u ukupnom poretku. I ove godine na utrci klasika dobro se držao, no zbog nesreće sada će biti potrebno mnogo truda i novca kako bi se ovaj jedinstveni auto popravio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 17:44