Prošao je kvalifikacije

Hrvat na Isle of Man TT: Najopasniju utrku na svijetu Loris Majcan (28) vozi u subotu u 14:30

Unatoč kvaru na električnoj instalaciji i havariji motora, prvi hrvatski predstavnik nakon 27 godina lakoćom se kvalificirao

Loris Majcan (Yamaha)

 Dave Kneen/ManxPhotosOnline.com

Unatoč kvaru na električnoj instalaciji, quickshifteru i havariji motora, hrvatski vozač Loris Majcan (28) uspio se kvalificirati na najopasniju utrku na svijetu Isle of Man TT.

image

Loris Majcan (Yamaha)

Instagram screenshot

Problemi s trkaćom Yamahom YZF-R6 počeli su već u ponedjeljak kad je zbog kvara na električnoj instalaciji morao odustati potkraj obećavajućeg kvalifikacijskog kruga, utorak su kvalifikacije zbog kiše otkazane, a u srijedu je - prije nego li mu se na početku drugog kruga razletio motor - uspio odvoziti jedan službeni krug u vremenu od 20 minuta 12 sekundi i 964 tisućinke, prosječnom brzinom od 180,2 km/h.

image

Michael Dunlop (Yamaha)

IOMTT Press

"Nisam presretan. Na pola kruga ostao sam bez quickshiftera, pa se nisam mogao baš najbolje koncentrirati. Stao sam u boksu da probamo otkloniti kvar, ali nismo uspjeli i morao sam nastaviti bez quickshiftera, a zatim mi se već nakon šest milja, nakon Crosby Jumpa, razletio motor. Srećom, na ravnom dijelu, pa sam mogao sigurno stati," objasnio je niz nesretnih događaja na kvalifikacijama u srijedu sasvim iscrpljeni Majcan.

image

Davey Todd (BMW)

Dave Kneen/ManxPhotosOnline.com

U noći sa srijede na četvrtak mehaničari su stradali motor ipak uspjeli zamijeniti novim, doduše 7 KS slabijim serijskim kao u cestovnoj verziji Yamahe YFZ-R6, ali i čitavu električnu instalaciju, pa je hrvatski predstavnik nastavio kvalifikacije u klasi Supersport. U četvrtak su, međutim, zbog prometne nesreće odgođene, što je značilo da će se u petak voziti dva kruga kvalifikacija.

image

Michael Dunlop (Yamaha)

Ryan Crawley

Majcan je već u poslijepodnevnom krugu kvalifikacija bitno popravio svoje vrijeme, a još brži bio je u večernjem dijelu, odvozivši prvi od dva kruga za 19 minuta, 32 sekunde i 638 tisućinki, prosječnom brzinom od 186,412 km/h, čime je lakoćom ispunio kvalifikacijsku normu od najviše 112,5 posto od vremena trećeplasiranog, ali postigao najbolje vrijeme ikad među newcomerima u klasi Supersport, odnosno vozačima koji prvi put voze Isle of Man TT.

image

Peter Hickman (Triumph)

Dave Kneen/ManxPhotosOnline.com

"Sve je bilo dobro. Quickshifter i dalje ne radi, to ćemo sad probat složiti, ali motor sluša i mašina radi dobro," kratko je nakon uspješnih kvalifikacija izjavio dobro raspoloženi Majcan.

image

Jamie Coward (Triumph)

Dave Kneen/ManxPhotosOnline.com

Najbolje vrijeme na kvalifikacijama - 17 minuta, 44 sekunde i 71 tisućinku - postigao je legendarni sjevernoirski vozač Michael Dunlop (35) sa već 25 pobjeda na utrci Isle of Man TT i prvi koji je 60,7 kilometara dugu stazu oko planine Snaefell prošao za manje od 17 minuta.

Prvu od dvije utrke na Isle of Man TT naš vozač vozi u subotu 1. lipnja u 14:30 po našem vremenu, a drugu u srijedu 5. lipnja u 15:00. Uživo ga možete pratiti na službenom videokanalu Isle of Man 2024 TT+ uz Live Pass (27 eura) ili besplatno na IOMTT Live Timingu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. lipanj 2024 22:26