samo 50 primjeraka

Bomba! Povodom 50 godina M odjela predstavljen BMW 3.0 CSL s najsnažnijim rednim šestakom ikad

Snaga se na stražnju osovinu prenosi putem 6-stupanjskog ručnog mjenjača i uz pomoć aktivnog M diferencijala

BMW 3.0 CSL

 BMW

BMW je danas na osnovi BMW-a M4 predstavio dugo najavljivanu modernu interpretaciju kultnog modela 3.0 CSL poznatog i kao "Batmobile" iz 1970-ih, s posebnim detaljima karoserije i livrejama inspiriranim čuvenim pretkom, ali to je tek početak priče.

BMW će izraditi samo 50 primjeraka ovog izuzetnog automobila povodom 50 godina M Motorsport odjela, koji je od M4 lakši te dolazi s najsnažnijim rednim "šestakom" u povijesti marke.

U ovom slučaju motor isporučuje 560 KS, a da stvar bude još bolja, uparen je sa 6-stupanjskim ručnim mjenjačem.

image

BMW 3.0 CSL

BMW

Stil: žuta prednja LED svjetla i laserska stražnja svjetla preuzeta su s modela M4 CSL, ali izgledaju ponešto drugačije jer su djelomično prekrivena prepoznatljivim proširenjima na bokovima te prednjim i stražnjim branicima, baš kao kod originala.

Nadalje, kontroverznu prednju rešetku hladnjaku M3 i M4 modela zamijenili su "bubrezi" (doduše također veliki) ali drugačije oblikovani te uokvireni plemenitim kromom.

Također, korišteno je puno komponenti od karbonskih vlakana (CFRP) na svim dijelovima karoserije za što manju masu modela, ali, najupečatljivija značajka dizajna je veliko stražnje krilo i dodatni spojler na krovu koji podsjećaju također na povijesni e9 3.0 CSL "Batmobile".

image

BMW 3.0 CSL

BMW

Dizajneri BMW-a dodali su i izraženiju "Hofmeister kink" karakteristični završetak stražnjih bočnih stakala, a tu je i livreja s BMW M grafikom na Alpine bijeloj boji. Izrada toga je zahtijevala poseban postupak bojanja te dodatnih 6700 sati ručnog rada.

Naposljetku, dodani su kontrastni alu naplaci sa zlatnom završnom obradom od 20 cola sprijeda i 21 straga s Michelinovim gumama izrađenima po mjeri.

Unutrašnjost je u principu preuzeta iz M4 modela no ovdje su dodane presvlake od crne alkantare i detalji od karbonskih vlakana s mat završnom obradom.

Stražnje klupe više nema, zamijenjena je spremištem za dvije kacige, a standardna M karbonska sjedala su dobila amblem 3.0 CSL ugraviran u aluminijske pločice ispod umetaka za naslone za glavu. Svaki je primjerak numeriran pločicom na kokpitu.

image

BMW 3.0 CSL

BMW

Zbog uštede na težini, BMW je smanjio zvučnu izolaciju i dodao CFRP obloge na panelima vrata, iako je digitalni kokpit sa svim "blagodatima" zadržan, a još jedan poseban detalj je bijela retro ručica mjenjača.

Ispod poklopca novog 3.0 CSL nalazi se najsnažnija verzija BMW-ovog twin-turbo 3,0-litrenog rednog šestaka ikad koji raspolaže s 560 KS i 550 Nm (povećanje od 9 KS u usporedbi s modelom M4 CSL), ali je s druge strane značajan pad okretnog momenta od 100 Nm, zbog ograničenja ručnog mjenjača.

image

BMW 3.0 CSL

BMW

Snaga se na stražnju osovinu prenosi putem ručnog mjenjača sa šest stupnjeva prijenosa uz pomoć aktivnog M diferencijala. Šasija je također podešena s prilagodljivim M ovjesom i standardnim M karbonsko-keramičkim kočnicama.

Uz oznaku CLS "Coupé, Sport, Leichbau" (kupe, sportski, lagan), 3.0 CSL je lakši od bilo koje varijante M4.

Međutim, razlika nije tako spektakularna kako bi se očekivalo. BMW je najavio omjer težine i snage od 2,9 kg po KS na masu od 1624 kg. To je samo 1 kg manje od M4 CSL s automatikom, ili 111 kg manje od modela M4 Competition. BMW nam nije dao podatke o performansama iako očekujemo da će 3.0 CSL biti brži od običnog M4 i malo sporiji od M4 CSL zbog ručnog mjenjača.

image

BMW 3.0 CSL

BMW

Cijela proizvodnja od 50 vozila BMW-a 3.0 CSL trajat će oko tri mjeseca. Cijena posebnog modela nije objavljena, iako sudeći prema vremenu i trudu potrebnom da svaki od njih napusti tvornicu, očekujemo da neće biti jeftin...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 09:05