SPORT&STYLE

VW Tiguan 2.0 TDI 4Motion: Od šminke više impresionira izrada

Blago redizajnirani njemački SUV osvaja poznatim kvalitetama - besprijekornom izradom, pogonom 4x4 i sprinterskom 7-stupanjskom automatikom DSG, a odbija tek cijenom
 Željko Puhovski

Svjetla ukrašena svjetlećim diodama, rastegnuta prednja maska s četiri kromirane letvice i posao je gotov - zaključili su Volkswagenovi dizajneri predvođeni Walterom de'Silvom, dotjeravši Tiguan nakon četiri tržišne godine.

Nije se tako dogodilo ništa revolucionarno, no njemački SUV već na prvi pogled izgleda u dobroj formi. Posebno u skupljoj izvedbi Sport&Style, koja serijski dolazi s alu naplacima od 17 cola, krovnim nosačima, dekorativnim umecima u unutrašnjosti... No, od puste šminke više impresionira izrada - Tiguan je složen bespogovorno, što je jasno čim se zatvore masivna vrata i započne vožnja.

Vrhunski podešen ovjes, izravan upravljač i uvjerljive kočnice kombinacija su koja osvaja na prvu, a dojam podiže i bogata elektronika, od pomoći pri kretanju na uzbrdici do ESP sustava. Pozicija za upravljačem izdašno namjestivim po visini i dubini pritom je idealna, no sasvim dobro dođu doplatni prednji i stražnji parkirni senzori (4975 kn). A ništa manje nije udobno i straga, gdje na prostranoj klupi, uzdužno pomičnoj za 16 cm i djeljivoj u omjeru 60/40 prostora ima i za osobe višeg rasta.

Uz uvjerljivi pogon 4x4 putem spojke Haldex ne treba se libiti niti od lakšeg makadama, makar se Tiguan u boljem svjetlu prikazuje na asfaltu. Ugleđeni i prpošni dizelaš 2.0 TDI sa 140 KS, čija potrošnja od 7,6 litara nikome ne bi trebala stvarati glavobolju i 7-stupanjska automatika DSG čine gotovo savršen spoj i dobra su podloga za ugodno krstarenje. Tim više jer je naginjanje karoserije, usprkos visini od 170 cm neprimjetno i pri bržoj vožnji kroz zavoje. Doduše, pri forsiranju se osjeća izdašna masa od 1675 kg, no Tiguan ionako nije namijenjen za suludu jurnjavu.

Veći problem je cijena, koja i bez uglavnom suvišnih doplata iznosi priličnih, makar opravdanih 274.750 kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. srpanj 2024 17:41