NAJSNAŽNIJA VERZIJA

TEST Opel Meriva Enjoy 1.7 DTS: Poželjna dizelska injekcija

Isuzuov turbodizelaš 1.7 je u Opelovoj ponudi od početka 90-ih, kad se pojavio u Astri prve generacije. Tijekom godina Japanci su motor, čija je proizvodnja u međuvremenu preseljena u Poljsku, stalno unapređivali te je nedavno, ponovno u Astri, predstavljena sedma, najsnažnija verzija, sa 130 KS i 300 Nm.

Dobre performanse i štedljivost, ali uz klopotav zvuk, osigurali su mu mjesto i u novoj Zafiri, a najbolje lice pokazuje pod prednjim poklopcem Merive. Motor s dva bregasta vratila, 16 ventila, turbopunjačem promjenjive geometrije i intercoolerom, serijski je opremljen i filtrom čađe. Moderna tehnologija zahvaljujući kojoj ispunjava normu Euro 5 norme.

Motor već od 1600 okretaja vuče ujednačeno, a najveći okretni moment od raskošnih 300 Nm razvija u području od 2000 do 2500 okretaja. Premda ukupna težina premašuje 1,5 tona, tek su povišena karoserija i položaj za upravljačem podsjetnik da Meriva nije namijenjena jurnjavi. Uz okretnost u gradu, ima i sve preduvjete za ugodnu vožnju na otvorenoj i autocesti. Razlog za to je precizan upravljač, dok ovjes ne uspijeva uvijek filtrirati sve neravnine podloge.

Posebice se to osjeti na stražnjim sjedalima, no dio krivnje snose i niskorpfilne gume na aluminijskim naplacima od 17 colnim (opcija). Zauzvrat, zvučna izolacija je na visokoj razini i tek pri prvom jutarnjem paljenju ili razvlačenju okretaja, buka motora glasnije prodire u putnički prostor.

Mjenjač sa šest stupnjeva pokazuje poneku nepreciznost u hodu ručice pri brzim izmjenama, ali zahvaljujući izdašnom momentu motora i dobro odmjerenim stupnjevima mjenjača za tim često nema ni potrebe. Premda visina karoserije ne ide u prilog aerodinamike, testna Meriva može se pohvaliti i više nego prihvatljivom potrošnjom - prosječnih 6 l/100 km uz spremnik u koji stane 54 litre jamči doseg od najmanje 850 km. Cijena testnog modela je visoka, no, u pitanju je doista potpuno opremljeni primjerak s paketom Enjoy.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. rujan 2024 08:06