OPASNI PO ŽIVOT

Prevaranti zarađuju, ljudi stradavaju: Na tržištu je sve više krivotvorenih zračnih jastuka

Čini se da krivotvorine mogu imati iste oznake kao i originalni dijelovi, što ih čini teško prepoznatljivima

Zračni jastuk, ilustracija

 Profimedia

Kao da deseci milijuna opasnih Takata zračnih jastuka nisu dovoljni, u volanima i armaturama nekih automobila sada vreba nova prijetnja.

Na njihovim zračnim jastucima možda ne piše Takata, ali svejedno mogu biti opasni. To je zbog sve veće pojave krivotvorenih zračnih jastuka u čitavom svijetu.

The Wall Street Journal izvještava da ovi jastuci uzrokuju sve više smrtnih slučajeva i uhićenja i da ih je u automobile ugrađen velik, zasad nepoznat broj.

Prošle godine najmanje je pet Amerikanaca navodno poginulo ili teško ozlijeđeno krivotvorenim automobilskim zračnim jastucima.

Članak Wall Street Journala otkrio je da problem datira još od opoziva Takate, kada je otkriveno da brojna vozila imaju lažne sustave za napuhavanje zračnih jastuka.

Neka su očito čak imala i prazna kućišta zračnih jastuka u kojima nije bilo ništa. Čini se da krivotvorine mogu imati iste oznake kao i originalni dijelovi, što ih čini teško prepoznatljivima.

Prema Wall Street Journalu, krivotvoreni zračni jastuci često se izrađuju od kombinacije rabljenih i neodobrenih dijelova. Često se upotrebljava tvorničko kućište kako bi izgledali kao originalni dio, ali zapravo sadrže komponente s otpada ili potencijalno čak kopije.

Ovakvi zračni jastuci se ponekad prodaju kao "novi" na stranicama kao što je eBay po nižoj cijeni od originalnog dijela, što ponekad navodi servise da kupe jeftinije dijelove koji zapravo nisu originali.

Čini se da je praksa vrlo profitabilna za prevarante, ponekad donoseći stotine dolara dobiti po samo jednom zračnom jastuku. Tisuće takvih dijelova su navodno prodale dvije nepovezane osobe protiv kojih je podignuta optužnica u svibnju.

Iako su deseci tisuća primjeraka navodno zaplijenjeni posljednjih godina, sumnja se da su još mnogi ostali u prodaji ili su ugrađeni u automobile bez znanja njihovih vlasnika.

Proizvođači automobila sada tjeraju eBay da prestane prodavati zračne jastuke i njihove dijelove na svojoj platformi, gdje se distribuiraju mnoge krivotvorine. Čini se da je zasad vlasnici automobila mogu biti sigurni samo ako svoj zračni jastuk mijenjanju u ovlaštenim servisima koji koriste samo originalne dijelove.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. lipanj 2024 07:43