RABLJENI AUTOMOBILI

Koliko je godina previše za polovnjaka? Ovo su glavne stvari koje treba uzeti u obzir pri kupnji

Cijene novih automobila gotovo su rekordne, a mnogi vozači gledaju rabljene automobile prilikom kupnje

Rabljeni automobili (ilustracija)

 Darko Tomas

Cijene novih automobila gotovo su rekordne, a mnogi vozači gledaju rabljene automobile prilikom kupnje. Ali koliko je godina prestaro za pouzdan automobil? Iako ne postoje stroga pravila kojih se morate pridržavati kada kupujete vozila određene starosti, potrebno je uzeti u obzir nekoliko ključnih čimbenika.

image

Rabljeni automobili (ilustracija)

Profimedia

Kako vozila stare, njihove sigurnosne značajke mogu zastarjeti. S modernim tehnološkim napretkom, potrošači mogu otkriti da stariji automobili ne zadovoljavaju njihove osobne sigurnosne standarde. To često vrijedi za kupce koji kupuju vozila prikladna za obitelj poput limuzina pune veličine i SUV-ova.

Rezervni dijelovi

Osim toga, troškovi održavanja mogu se brzo povećati kako automobili stare. Dijelove je teže pronaći, a rad je vremenski intenzivniji. Ako vas ovo brine, izbjegavajte automobile starije od 20 godina. Ovo pravilo može pomoći da vaš izbor vozila bude siguran, pouzdan i pristupačan.

image

Povijest kilometraže (ilustracija)

Ivan Lacković

Sigurnost

Mnogi kupci rabljenih automobila imaju dvije stvari na umu po pitanju sigurnosti. Što je automobil izvorno skuplji, to će biti bolji. I što je vozilo novije, to će biti bolje. Evo nekoliko općih smjernica.

  • Prednji zračni jastuci postali su obvezni 1999. godine. Bočni zračni jastuci nisu obvezni, ali su ih mnogi proizvođači automobila počeli uključivati kao sigurnosnu značajku 2000-ih.
  • Od modelske godine 2012. sva laka vozila imaju elektroničku kontrolu stabilnosti, iako je ta značajka bila standardna na mnogim automobilima više klase prije toga.
  • Vozila sa sustavom protiv blokiranja kotača bila su uobičajena pojava 1990-ih, a postala su obavezna oprema 2013. godine.

Nova vozila uključuju kamere za vožnju unatrag od 2018., iako je ta značajka često bila uključena u premium automobile ranije u 2000-ima. Automatsko kočenje u nuždi standardno je u 90% novih vozila u 2023.; možete ga pronaći u oko 65% automobila iz 2015. i kasnije.

image

LED Matrix svjetla (ilustracija)

Opel

Pouzdanost

Ako vam je pouzdanost na prvom mjestu, vjerojatno ne želite kupiti vozilo koje je prestaro. Uostalom, što je automobil stariji, to je manje pouzdan, čak i ako se radi o dobro održavanom vozilu s malom kilometražom i dobrom reputacijom, kao što je Toyota ili Honda.

Pouzdanost ovisi o vozilu i o tome koliko je kilometara prijeđeno. Ne bismo išli dalje od ranih 2000-ih ni za jednu od uobičajenih marki (VW, renault, Hyundai...) jer dijelove može biti teže pronaći nakon što automobil napuni 20 godina. Za vozila s većom kilometražom s više od 150.000 kilometara, preporučujemo da pokušate pronaći noviju godinu modela.

Oprema

Što ako želite najnoviju i najbolju tehnologiju iz svog rabljenog automobila? Još jednom, to ovisi o vašem odabranom vozilu, ali općenito će novija vozila biti bolja od starijih. Na primjer, prije 10 godina grijana stražnja sjedala smatrala su se ogromnim luksuzom rezerviranim samo za najskuplje automobile. Danas se ta značajka nalazi na popisima opcija većine obiteljskih limuzina, pa čak i nekih kompakta.

image

Kamera za vožnju unatrag (ilustracija)

YouTube Screenshot

Ista je priča s automatskim klima uređajem, prilagodljivim tempomatom i ventiliranim prednjim sjedalima. Panoramski krov i mnogi drugi predmeti koji su se nekada smatrali luksuzom danas su postali relativno uobičajeni. Predlažemo da odaberete najnoviji mogući model koji možete pronaći ako želite maksimizirati svoju opremu.

Ako vam je oprema najbitnija, izbor bi vam trebao biti rezerviran na automobile visoke klase, kao što je BMW ili Mercedes.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 20:48