PREINAKA U KAMPER

Sanjate o domu na kotačima? Potrebno je zadovoljiti ovih pet zahtjeva

Kod preinake treba voditi brigu o karakteristikama osnovnog vozila, kao što su najveća dopuštena masa i osovinska opterećenja

Preinaka kombija u kamper 

 Getty Images

Tržište danas nudi širok spektar gotovih, već homologiranih kampera različitih karakteristika, dimenzija i kvalitete, no usprkos tome se vozači željni boravka u prirodi i mogućnosti česte promjene destinacije za odmor redovito odlučuju do kampera doći radeći preinaku vlastitog vozila (najčešće je riječ o putničkim ili teretnim kombijima).

Takva preinaka, međutim, u konačnici mora proći postupak ispitivanja, pri čemu se ono sastoji od pregleda vozila, provjere tehničkih značajki, pojedinih sklopova i uređaja te pregleda pripadajuće dokumentacije.

A kako bi u konačnici vlasnik dobio pozitivnu Potvrdu o ispitivanju vozila prilikom preinake se treba držati propisanih kriterija.

Primjerice, ugrađeni prozori obavezno trebaju biti izrađeni od sigurnosnog stakla ili sigurnosnih plastičnih materijala, uređaji trebaju biti ispitani sukladno svojim tehničkim karakteristikama, dok ugrađena oprema treba biti nepomično učvršćena u prostoru za boravak, bez oštrih rubova i izbočina.

image

Preinaka kombija u kamper

Getty Images

Također, propisano je da pod treba biti protuklizan, a prostor za boravak odgovarajuće prirodno i umjetno osvijetljen (na različitim stijenkama vozila trebaju biti minimalno dva prozora).

Vrata prostora za boravak, ali i ona ormara i ladica, pritom trebaju biti opremljena mehanizmom koji sprječava njihovo otvaranje u vožnji.

U konačnici, prilikom postupka ispitivanja potrebno je priložiti tehnički opis izvršenih preinaka, na kojemu između ostalog trebaju biti navedene sve bitne sheme i nacrti, statički proračun raspodjele opterećenja vozila po osovinama za najveću dopuštenu masu te izjava izvođača da su svi radovi izvedeni u skladu s pravilima struke.

Pet zahtjeva koje je potrebno zadovoljiti

image

Preinaka kombija u kamper

Getty Images

- Potrebno je ugraditi minimalnu obaveznu opremu

Kako bi se preinačeno vozilo u konačnici moglo svrstati u kategoriju M1 s namjenom za kampiranje – stanovanje, potrebno je u njega ugraditi minimalnu obaveznu opremu koja uključuje stol sa sjedalicama, priručnu kuhinju (kuhalo, sudoper, hladnjak), krevet (površina za ležanje mora biti dimenzija najmanje 1,8 x 0,5 metara, a može se dobiti i razvlačenjem sjedala) te ormare.

image

Preinaka kombija u kamper

Getty Images

- Sjedalo koje se koristi u vožnji mora imati pojas

image

Preinaka kombija u kamper

Getty Images

Sjedala koja se koriste u vožnji obavezno moraju biti homologirana, namijenjena za ugradnju u vozila M1 kategorije, odgovarajuće pričvršćena za vozilo i opremljena sigurnosnim pojasom i naslonom za glavu. Smiju biti ugrađena u smjeru vožnje ili suprotno od smjera vožnje.

U ravnini sjedala na lijevoj i desnoj stijenci trebaju biti prozori homologiranog tipa odgovarajućih dimenzija. Prilikom preinake potrebno je znati i sljedeće – ako je prostor za boravak djelomično ili potpuno odvojen od prostora vozača, tada u njemu nije dopušteno prevoziti putnike.

- Električnu instalaciju treba izvesti pravilno

image

Preinaka kombija u kamper

Getty Images

Instalacija napona 12V DC i/ili 220V AC te izvedba pretvorbe električne energije treba biti izvršena u skladu s važećim normama, a sama shema električne instalacije potpisana i ovjerena od projektanta. Sve utičnice trebaju biti dostupne, a one na vanjskoj strani vozila zaštićene poklopcem te imati zaštitnu klasifikaciju najmanje IP 44.

- Trebaju postojati barem dva izlaza u slučaju opasnosti

image

Preinaka kombija u kamper

Getty Images

Vrata i prozori prostora za boravak osim za prirodno osvijetljenje, u slučaju potrebe mogu služiti i kao spasonosni izlazi u slučaju opasnosti. Najmanja odgovarajuća površina koja se smatra takvim izlazom je ona od 0,25 metara kvadratnih, približnih dimenzija 0,6 x 0,4 metra. Propisano je da u prostoru za boravak moraju postojati barem dva takva izlaza u slučaju opasnosti i pritom obavezno trebaju biti na različitim stijenkama vozila (primjerice, mogu biti postavljena dva bočna ili bočni i stražnji izlaz).

- Posebni spremnici za pitku i otpadnu vodu

image

Preinaka kombija u kamper

Getty Images

Potrebno je osigurati dovod i odvod vode, a samim time ugraditi jedan ili više spremnika otpadne vode, čiji volumen treba biti najmanje 50 posto volumena spremnika svježe, odnosno pitke vode. Ako je ugrađen WC, njegove se otpadne vode trebaju skupljati u posebnom spremniku. Svi spremnici se trebaju moći potpuno isprazniti i očistiti.

Sadržaj nastao u suradnji s Centrom za vozila Hrvatska.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. lipanj 2024 22:04