DOBRO JE ZNATI

Geometrija kotača: Najbolji recept za sigurnost vožnje i trajnost novih guma, ali i ovjesa

Postupak pomoću suvremenog laserskog stroja u AutoZubaku izvode za svega 15 minuta i uz akcijsku cijenu od 99 kuna
Geometrija kotača
 Auto zubak

Provjera geometrije kotača preporučuje se prilikom svake sezonske promjene guma kako bi automobil bio siguran i kako bi gume trajale dulje. Geometrija kotača izuzetno je važna za sigurnost automobila i trajnost guma. Ako je geometrija nepravilna, vozilo se lakše zanosi, ima dulji zaustavni put, ali i puno više troši gume.

image
Geometrija kotača
Auto zubak

Također, povećava se buka. Ako kupujete nove gume, geometriju svakako treba provjeriti i po potrebi namjestiti kako se gume ne bi odmah počele nepravilno trošiti. To im rapidno smanjuje vijek. Trenutno traje akcija provjere geometrije kotača u AutoZubak servisima u Zagrebu i iznosi 99 kn, čime se čuva sigurnost vozila i gume od prekomjernog i nepravilnog trošenja.

image
Geometrija kotača
Auto zubak

Dovoljno je svega 15 minuta za provjeru geometrije. To se radi na tehnološki suvremenom laserskom stroju koji za nekoliko trenutaka mjeri pozicije svih kotača i po potrebi preporučuje podešavanje geometrije. Automobil se stavi na dizalicu, montiraju se senzori na kotače, stroj skenira njihovu poziciju i ispisuje stanje geometrije na A4 papiru uz fotografiju vozila.

image
Geometrija kotača
Auto zubak

Ključ sigurnosti na cesti je u tvornički zadanim parametrima geometrije. Trag, nagib i zatur svaki proizvođač propisuje za svoje pojedine modele i te se mjere moraju poštivati. Nekadašnje mehaničke i optičke instrumente zamijenili su suvremeni laserski uređaji koji su brži i precizniji. Zato se provjera zove „quick-check“ i najbolje ju je provesti prilikom svake sezonske izmjene guma jer ćete znati jesu li postavke traga i nagiba u tvornički propisanim parametrima.

image
Geometrija kotača
Auto zubak

Provjeru geometrije ne bi smjeli propuštati niti vozači koji koriste cjelogodišnje gume. Tim više jer je poznato da do narušavanja zadanih odnosa dolazi i protekom vremena, kao posljedica trošenja elemenata ovjesa, naročito tzv, selen blokova na vilicama ili sponama, ali i homokinetičkih zglobova, kugli, amortizera…

image
Geometrija kotača
Auto zubak

Zapravo, dovoljno je jedno nespretno penjanje na rubnik ili jači udarac u rupu i geometrija se već može pokvariti. Doduše, tijekom sezone duge šest mjeseci vozaču se to dogodi više puta na našim lošim cestama i zato se preporučuje provjera i, po potrebi, namještanje.

Provjera i namještanje geometrije poslovi su za profesionalce, a cijena je mala u usporedbi s troškovima koje možete imati ako ju zanemarite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. lipanj 2024 09:29