E-POTICAJI

Električna jurilica ruši rekorde: Prošle godine u svijetu prodano više od 20.000 Taycana

Posljednja u nizu izvedbi Taycana je Cross Turismo koja do stotke stiže za 2,9 sekundi i na struju prelazi 450 kilometara
Porsche Taycan
 Porsche

Porsche Taycan, prvi električni automobil sa značkom Porschea u samo godinu dana prodan je u više od 20.000 primjeraka.

Uz postojeće modele Taycan Turbo S, Taycan Turbo i Taycan 4S, Porsche je ove godine predstavio i četvrtu verziju svoje prve potpuno električne sportske limuzine, model Taycan. Ovaj se model oslanja na stražnji pogon i dostupan je s dvije izvedbe baterija: novi početni model sa serijskom Performance baterijom u overboostu kod kontrole pokretanja donosi 408 KS, a s opcionalnom Performance baterijom Plus i do 476 KS.

image
Porsche Taycan
Porsche

Uz to, novi Taycan sa stražnjim pogonom srušio je Guinnessov svjetski rekord za najduži drift s električnim vozilom: prešao je točno 42.171 kilometar bez zaustavljanja u bočnoj vožnji. Osim performansama, ovaj model pažnju plijeni i početnom cijenom koja iznosi 681.500 kuna.

Sve navedene Taycan izvedbe stižu u varijanti limuzine, a Porsche u rujnu na tržište donosi još jednu novost – Taycan Cross Turismo! Radi se o crossover, off-road izvedbi Taycana koja ima povišeni razmak od tla i povećanu nosivost kako bi bio spremniji za vožnju izvan asfalta.

image
Porsche Taycan Cross Turismo
Porsche

Iako nije zamišljen za pravi off-roader, novi crossover može daleko izvan asfalta. Konkretno, način vožnje “gravel” automatski povećava visinu za dodatnih 10 milimetara, podešava krutost ovjesa te kontrolu vuče i stabilnost. Posebni način vožnje također kontrolira isporuku okretnog momenta kako bi se optimiziralo prianjanje na skliskim površinama poput blata, pijeska i šljunka.

image
Porsche Taycan
Porsche

Sve izvedbe Cross Turisma opremljene su s dva motora i pogonom na sva četiri kotača, a zovu se 4, 4S, Turbo i Turbo S. Najsnažniji Turbo S do stotke sprinta za samo 2,9 sekundi, Turbo za 3,3 sekunde, dok modeli 4S i 4 do te brzine stižu za 4,1 i 5,1 sekundu.

Doseg se razlikuje ovisno o verziji, no svi modeli jamče prelazak minimalno 388 kilometara dok maksimalna autonomija iznosi više od 450 kilometara (prema WLTP ciklusu).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. rujan 2024 19:20