NA PRODAJU

VW Golf 16s Oettinger vjerojatno je jedna od najrjeđih verzija popularnog njemačkog kompakta

Povijest ove varijante prilično je neobična, a proizašla je iz potrebe da prva generacija GTI-ja ima malo više snage

Volkswagen Golf 16s Oettinger

 ArtCurial

Proizveden isključivo za francusko tržište, Volkswagen Golf 16s u režiji tada popularnog tunera Oettingera bio je limitiran brojem proizvedenih primjeraka i kao nov vrlo rijedak, a sada jedan od njih ide na aukciju.

image

Volkswagen Golf 16s Oettinger

ArtCurial

Povijest ove varijante prilično je neobična, a proizašla iz potrebe da prva generacija Volkswagena Golfa GTI (1.6L/110 KS) ima malo više snage jer je novi 1,8-litreni motor bio još u razvoju, a 16V tek u začecima. S tim ciljem na umu, francuski odjel VW-a stvorio je super Golf 1 uz pomoć Oettingera, koji mu je podario 136 KS. Sa samo 1250 proizvedenih primjeraka, automobil je zaista pravi raritet.

image

Volkswagen Golf 16s Oettinger

ArtCurial

Golf 1 GTI 16S je nastao tako da su gotovi Golfovi GTI dovezeni u Oettinger na doradu, gdje je bazni 1.6 dobio novu glavu motora sa 16 ventila i dvije bregaste osovine, Mahle klipove, novi usisni kolektor s usisnim kanalima, novi ispuh, radilicu, drugačiji karter, K Jetronic ubrizgavanje, spomenimo samo najvažnije dorade.

U principu, samo je blok motora koji se vrtio do tada enormnih 7500/min ostao originalan. Ojačana je i spojka, a mjenjač je dobio nove sinkrone i drugačiji finalni prijenos u mjenjaču. Maksimalna brzina od gotovo 200 km/h i samo 7,6 sekundi "do stotke" respektabilne su brojke i danas.

Ovo je jedan od njih iz 1983. koji ima i tu posebnost da je imao "miran život", budući da je do sada imao samo tri vlasnika koji su se o njemu ovih četrdeset godina brinuli na izvanredan način. Crna karoserija nema vidljivih nedostataka, plastika je u dobrom stanju, legendarni naplatci također su dobro njegovani, a u prtljažniku, osim nekih znakova istrošenosti, stanje sjedala presvučenih crveno-crno tkaninom je dobro.

image

Volkswagen Golf 16s Oettinger

ArtCurial

Automobil se prodaje sa svojim potpunim "dosjeom", ali i popisom nevolja koje je prošao. Naime, 1988. godine, s 95.000 kilometara iza sebe, oštećen je u pokušaju krađe i cijela armaturna ploča je zamijenjena, pa se brojač kilometra vratio na nulu. Tri godine kasnije, na oko 108.000 kilometara, morala se promijeniti glava motora. Trenutno na satu ima oko 153.000 kilometara.

image

Volkswagen Golf 16s Oettinger

ArtCurial

Ovaj Volkswagen Golf 16s Oettinger dio je manifestacije Automobiles sur les Champs koja će se održati 16. listopada i ponuditi će se na aukciji putem ArtCuriala. Kuća procjenjuje da će najbolja ponuda biti negdje između 45.000 i 55.000 eura (333.000 i 414.000 kuna).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. ožujak 2024 21:04