OTKRIVEN PROTOTIP

Video: Volkswagenova tajna. Ovaj Golf "šestica" je imao VR6 motor s čak 463 KS.

Golf šeste generacije nikada u seriji nije imao VR6 motor, no ovaj unikatni primjerak ga ima. Volkswagen ga je napravio 2009. godine

Volkswagen Golf VI VR6 prototip

 YouTube Screnshot

Kroz svojih 50 godina povijesti Volkswagen Golf je imao brojne kultne sportske verzije, no VR6 je, vjerojatno, bila najposebnija od njih. Privi sportski Golf sa šest cilindara pojavio se u trećoj generaciji, nakon pete ga više nije bilo zbog općeg downsizinga u koji je krenuo Volkswagen. Tako se danas moramo zadovoljiti s raznim verzijama četverocilindričnih agregata, a do redizajna "osmice" bilo je i mnogo trocilindričnih motora. U kojem je smjeru mogao krenuti sportski golf, da nije bilo downsizinga sada nam jasno pokazuje jedan unikatni model kojeg je VW napravio prije 15 godina i koji je do danas bio tajna.

Golf šeste generacije nikada u seriji nije imao VR6 motor, no ovaj unikatni primjerak ga ima. Volkswagen ga je napravio 2009. godine, kao prototip za budući Golf R, koji je naposljetku, u seriji dobio motor s četiri cilindara. VR6 Motor obujma 3,2 litre temeljio se na istom motoru koji je pokretao Golf R32 pete generacije, a preradio ga je, po VW-ovim specifikacijama, trkaći tim Rothe Motorsport.

image

Volkswagen Golf VI VR6 prototip

YouTube Screnshot

Dok je izvorni atmosferski motor imao 250 konjskih snaga, njegova evolucija je uz pomoć turba i drugih nadogradnji pojačana na čak 463 KS! Okretni moment je također značajno povećan, s 320 Nm, na 520 Nm. Da bi se postigle te brojke motor je osjetno nadograđen. Dobio je Garrett GT35 turbopunjač s intercoolerom, Rothe Motorsport klipove, kompresija je smanjena na 8,5:1, radilica je fino uravnotežena i optimizirana joj je masa... Tu su i nove bregaste osovine Schrick, glava cilindra je strojno obrađena, dodani su Rothe Motorsport ispušni ventili, nova ispušna grana od lijevanog željeza, usisna grana Rothe Motorsport, novi injektori, ispuh s kontrolom zaklopke i još mnogo toga.

No nije sve bilo samo u motoru. Golf je dobio i mnoge druge prerade. VW je na auto tako ugradio prednje kočnice od Audija RS6 i 19-inčne naplatke s Lamborghinija! Snažni Golf je dobio i komplet ovjesa Bilstein, a kako bi se i iznutra razlikovao, interijer je osjetno oplemenjen novim presvlakama od Alcantare i kontrolnom pločom presvučenom kožom s ukrasnim šavovima.

image

Volkswagen Golf VI VR6 prototip

YouTube Screnshot

Performanse nikada nisu objavljene, no jasno je da je ovaj Golf sigurno brutalno brz s obzirom na veliku snagu, pogon an sve kotače i malu masu od samo 1360 kilograma. Mjenjač je bio automatski DSG sa sedam brzina. Serijski R32 pete generacije do 100 km/h je ubrzavao za 6,5 sekundi, no sigurni smo da bi ovaj to mogao odraditi za oko 4 sekunde i postići mnogo veću brzinu od 250 km/h.

Ovaj Golf neko je vrijeme korišten interno, danas je stalni član Volkswagen Classic flote. Njemačka marka će ga izložiti u sklopu proslave 50. godišnjice modelna GTI Fanfestu u Wolfsburgu koji će se održati između 26. i 28. srpnja.

image

Volkswagen Golf VI VR6 prototip

YouTube Screnshot

Prije toga javnost je za ovaj model saznala putem njemačkog YouTube kanala Halle77 na kojem je predstavljen u videu u kojem sudjeluje i šef VW-a Thomas Schäfer. On je dovezao automobil na testiranje snage na valjcima, a da brojke nisu teorija, niti da su se konji s godinama "razbježali" dokazala su mjerenja. Prototipu je na testiranju izmjereno 457 KS i 532 Nm.

Nakon ovog modela Volkswagen je napravio još dva Golfa s VR6, no oba su također bili koncepti. Golf Design Vision GTI iz 2013. imao je VR6 s dva turbopunjača i snagu veću od 500 KS. Golf GTI Supersport Vision Gran Turismo iz 2015. imao je VR6 s 510 KS. To dokazuje da je Volkswagen još neko vrijeme sigurno razmišljao o povratku VR6, no to se nikada nije dogodilo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. lipanj 2024 13:54