Električna snaga

U Hrvatsku je stigao trenutno najuzbudljiviji električni automobil Hyundai Ioniq 5 N

Riječ je o najsnažnijem Hyundaiju svih vremena od 650 KS koji od 0-100 km/h stiže za samo 3,5 s

Hyundai Ioniq 5 N, premijera u Zagrebu

 Zvonimir Jurčić

U Hrvatskoj je predstavljen sportski električni model Ioniq 5 N, koji je na dodjeli prestižnih World Car nagrada u ožujku ove godine proglašen pobjednikom u kategoriji "Najbolji svjetski automobil visokih performansi 2024." na Međunarodnom sajmu automobila u New Yorku. Ovim velikim priznanjem Hyundai je samo nastavio uspješni niz koji su ranije ostvarili modeli Ioniq 5 i Ioniq 6, trostruki pobjednici u kategorijama „Svjetski automobil godine”, „Svjetski električni automobil” i „Svjetski dizajn automobila”, 2022. i 2023. godine.

Predstavljen u srpnju 2023. godine, Ioniq 5 N predstavlja novi segment visokih performansi električnih vozila zahvaljujući novim tehnologijama i povećanoj sposobnosti vožnje na stazi. Ova pobjeda učvrstila je poziciju Ioniq 5 N modela kao globalnog lidera na tržištu električnih automobila visokih performansi te još jednom dokazala predanost s kojom Hyundai stvara vozila budućnosti. Godinu ranije, legendarni BBC-jev magazin TopGear.com proglasio je Hyundai Ioniq 5 N "Automobilom godine".

image

Hyundai Ioniq 5 N

Hyundai

Hyundai Ioniq 5 N Line ističe se svojim futurističkim, ali istovremeno elegantnim dizajnom. Oštre linije i aerodinamične forme stvaraju dinamičan izgled karakterističan za automobile koje vidimo na trkaćim stazama. Ipak, Ioniq 5 N jest trkaći automobil, ali za svaki dan. Sportski duh N Line verzije dodatno je naglašen elementima poput agresivnijeg prednjeg branika s aktivnim rešetkama za dodatno hlađenje kočnica, stražnjeg N spojlera u obliku krila s otvorima za zrak i 21-inčnih aluminijskih naplataka s vrhunskim Pirelli P-Zero gumama, koji od reda poboljšavaju performanse. Svaki dio agilnijeg, lakšeg i učinkovitijeg Ioniq 5 N modela maksimizira njegov potencijal vožnje i zadovoljstvo vozača.

Unutrašnjost IONIQ 5 N prenosi izgled brze i moćne obitelji N s primjenom elemenata s tom oznakom, uključujući upravljač, sjedala, rubne ploče vrata i metalne papučice, te je optimizirana za vožnju stazom. Načini vožnje mogu se prilagoditi i uskladiti sa svakim gumbom u raznim kombinacijama kako bi se maksimalno povećao zabavni duh vožnje. Središnja konzola optimizirana je za vožnju stazom sa štitnicima za koljena i potporom za potkoljenicu, kao i kliznim naslonom za ruke. N sjedala imaju ojačane podupirače koji tijelo drže stabilnim čak i u slučaju oštrog skretanja.

image

Hyundai Ioniq 5 N

Hyundai

Osim što kao potpuno električni automobil nevjerojatno snažnih performansi Ioniq 5 N doprinosi održivosti, i unutrašnjost modela označava Hyundaijevu predanost smanjenju ekološkog utjecaja. Drugim riječima, sve što vidite u kabini ovog impresivnog modela možete reciklirati.

Kao što i priliči N Line verziji, Hyundai Ioniq 5 N donosi izvanredne performanse koje će zadovoljiti najzahtjevnije vozače. Opremljen s dva električna motora, Ioniq 5 N Line omogućuje ubrzanje koje ostavlja bez daha. Zbog upotrebe novih tehnologija kao što su N e-Shift i N Active Sound+ te izravnog prebacivanja stupnja prijenosa, model pruža zaljubljenicima u performanse zabavu za sva osjetila. Uz ubrzanje od 0-100 km/h za samo 3,5 sekundi, ukupnu snagu od 609 KS, odnosno 650 KS u načinu rada N Grin Boost te maksimalnu brzinu od 260 km/h, IONIQ 5 N ubrzava rad srca svakog vozača koji žele više od vožnje. Baterija kapaciteta 84 kWh puni se od 10% do 80% za nevjerojatnih 18 minuta. Volite li zavoje, ovaj automobil je stručnjak u osvajanju istih.

image

Hyundai Ioniq 5 N

Hyundai

Uz N Drift Optimizer vaši snovi o driftanju postaju stvarnost na trkaćoj stazi, dok će vas vožnja na cesti lansirati u potpuno drugu dimenziju o kojoj ste dosad mogli samo sanjati kada je u pitanju električni automobil. Unatoč moćnim performansama koje nisu za svakoga, Ioniq 5 N pruža visoku razinu beskompromisne sigurnosti u svakom trenutku vožnje zahvaljujući modernim sustavima pomoći u vožnji Hyundai Smart Sense.

Opremljen najnovijim sustavima pomoći vozaču i naprednim infotainment sustavom sa zaslonom osjetljivim na dodir, Ioniq 5 N pruža sve što je potrebno za sigurnu, zabavnu i povezanu vožnju. Ultra-brzo punjenje znači manje vremena provedenog na punionicama, a više na cesti.

Hyundai Ioniq 5 N Line, kao Svjetski automobil 2024. godine, predstavlja revoluciju u svijetu električnih automobila. Njegov dolazak u Hrvatsku donosi novu dimenziju vožnje koja spaja sportske performanse, vrhunsku tehnologiju i ekološku osviještenost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 14:08