ZABAVNIJI SU

Šef Aston Martina: Kupci žele ručne mjenjače u sportskim autima

Serija od 110 automobila napravljenih povodom 110 godina Aston Martina rasprodana je vrlo brzo, a prijavilo se čak 10 puta više kupaca

Aston Martin Valour

 Aston Martin

Izvršni direktor Aston Martina, Lawrence Stroll, rekao je na medijskom okruglom stolu ovog četvrtka da su kupci "ludo" pozitivno reagirali na limitirani model Valour koji košta skoro 2 milijuna eura.

Serija od 110 automobila napravljenih povodom 110 godina Aston Martina rasprodana je vrlo brzo, a prijavilo se čak 10 puta više kupaca od broja ponuđenih automobila.

Model je nadahnut jedinstvenim Victorom, koji je i sam bio posveta Astonovim modelima iz 1970-ih i 1980-ih i temelji se na Vantageu. Ima V12 sa 715 KS i ručni mjenjač sa šest stupnjeva prijenosa. Stroll smatra da je upravo mjenjač velik dio njegova uspjeha.

image

Aston Martin Valour

Aston Martin

"Cijeli svijet, umjesto da, kako svi misle, prelazi na električnu energiju, se vraća unatrag i želi ručni mjenjač. Govorim o ljubiteljima automobila, ljubiteljima benzina", komentirao je Lawrence Stroll.

image

Aston Martin Valour

Aston Martin

Iako je taj njihov model veliki uspjeh ne očekuje se da će Aston proizvoditi automobile s ručnim mjenjačem u (relativno) velikom broju, no čini se da u tvrtki misle da bi mogli imati uspjeha s ručnim mjenjačima u još nekim ograničenim serijama. Stroll je također rekao da ugradnja ručnog mjenjača u Valour nije bio poseban izazov.

image

Aston Martin Valour

Aston Martin

Automobilska industrija možda ide u jednom smjeru, ali Stroll i Aston Martin misle da njihovi kupci žele nastavak tradicije. Nedavno je tvrtka potvrdila da bi se Aston Martin Vanquish mogao vratiti s novim V12 i 835 KS.

image

Aston Martin Valour

Aston Martin

"To je potpuno novi proizvod i taj će motor, barem za početak, dolaziti samo u našem top modelu koji ćemo lansirati na jesen", rekao je Stroll. "Neće dolaziti u DB12 kao što je dolazio u DB11. Mislimo da je DB12 sa 670 konjskih snaga dovoljno snažan da većina ljudi bude zadovoljna."

image

Aston Martin Valour

Aston Martin

Ipak, Aston ne bježi od elektrifikacije. Nadolazeći hiperautomobil Vallhala bit će prvi plug-in marke, a isporuke bi trebale započeti do kraja ove godine, a Aston također razvija i platformu za baterijsko-električna vozila. Njihov prvi potpuno električni auto stići će 2026. godine, a nakon toga će uslijediti još tri modela, uključujući neku vrstu hiperautomobila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. lipanj 2024 13:20