JURILICA OD 3 MILIJUNA EURA

NAJRADIKALNIJI HIPERAUTOMOBIL svog doba: Aston Martin Valkyrie s Rimčevim baterijama brz poput Formule 1!

Valkyrie pokreće 6,5-litreni V12 motor koji prema posljednjim informacijama razvija oko 1130 KS, a baterije i dijelove mehanizma upravljačkog sustava isporučuje naš Rimac
Aston Martin Valkyrie
 Aston Martin

Nadolazeći Aston Martin Valkyrie u kojeg su ugrađene Rimčeve baterije oduzima dah vanjskim izgledom, a ako je vjerovati riječima David Kinga, šefa posebnog odjela Aston Martina zaduženog za razvoj ovog modela, Valkyrie bi po performansama mogao biti vrlo blizu bolidima Formule 1. Astonov hiperautomobil bit će proizveden u dvije verzije, jedna bi trebala biti legalna za upotreba na cesti, dok će druga, još ekstremnija verzija biti rezervirana za trkaću stazu. Prema riječima Kinga, i verzija za cestovnu upotrebu bit će iznimno brza, a trkaća verzija na testiranjima postiže vremena vrlo blizu onih koje postižu bolidi Formule 1!

Foto: Aston Martin

Podsjetimo, Valkyrie pokreće 6,5-litreni V12 motor koji prema posljednjim informacijama razvija oko 1130 KS. Dakle, usporedba s F1 bolidima je u neku ruku i realna, jer iako je teži za oko 360 kg, Valkyrie ima oko 300 KS više od bolida Formule 1, a karoserija je u potpunosti podređena aerodinamici. Matt Hill, šef dizajna unutrašnjosti ističe kako je posebno je zahtjevan bio razvoj kabine zbog specifičnog oblika karoserije. Razvoj ove jurilice odrađen je između ostalog i u suradnji s Red Bullom, dok je "kormilo" prepušteno Adrianu Neweyju, britanskom genijalcu koji iza sebe 10 konstruktorskih naslova prvaka u Formuli 1. On je prije nekoliko mjeseci obećavao nevjerojatne performanse i ubrzanje do 320 km/h za samo 10 sekundi!

Aston Martin

Ako je vjerovati riječima gore citiranog Davida Kinga, u Astonu i Red Bullu očito sve ide po planu i uskoro bi mogli očekivati vjerojatno najradikalniji hiperautomobil svojeg doba koji bi mogao parirati čak i bolidima Formule 1. Naravno, sve to ima svoju cijena, pa će Valkyrie kada bude u potpunosti razvijen stajati čak 3 milijuna eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. lipanj 2024 09:24